• 2024 07 23

Elkezdődött a III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok versenysorozata

Alpesi sízőink nyitották a programot

A hivatalos megnyitót követően pénteken megkezdődtek a küzdelmek Lausanne-ban, a III. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok első versenynapján. A magyar fiatalok alpesi síben, 3x3-as jégkorongban és curlingben voltak érdekeltek.

A szerdán elrajtolt és január 22.-én befejeződő ötkarikás multisport-eseményen 79 nemzet 1880 sportolója vesz részt, ahol teljes a nemek közti egyenlőség. 23 magyarért szurkolhatunk a játékok alatt – ez az eddigi legtöbb egy téli ifjúsági olimpián. Hazánk versenyzői 10 különböző szakágban (3x3-as jégkorong, alpesi sí, curling, freestyle síelés, gyorskorcsolya, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, sífutás, síugrás) bizonyíthatnak.  A 13 versenynap alatt 81 aranyérmet osztanak majd ki: 34 fiú és 34 lány versenyszám mellett 13 vegyes csapatversenyt is rendeznek.

Két magyar alpesi sízőnk kezdte meg a versenyzést szuperóriás-műlesiklásban. Először a lányok mezőnyében Tóth Zita próbálta ki a havat és 40-es rajtszáma ellenére kiváló futamot teljesített. Végig magabiztosan versenyzett és a 16. helyet szerezte meg a népes, csaknem 60 fős mezőnyben. Délután Trunk Tamás következhetett, neki az 54. helyen sikerült teljesíteni a pályát. Mindketten a szlalommal fojtatják szombaton az alpesi összetett versenyszám keretében.

Curlingben a vegyes csapatok léptek először jégre, a magyar válogatott sikerrel vette az első akadályt. A Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf és Tatár Lőrinc Sebestyén összeállítású gárda 6-2-re győzte le a dán nemzeti négyest. A mieink a 3-0-s második játékrészt követően végig kezükben tartották a mérkőzést. A magyar csapat így a 2. helyről várja a folytatást, ahonnan az első 2 helyezett jut tovább a negyeddöntőbe. Sportolóink szombaton a szintén győzelemmel kezdő házigazda, Svájc ellen küzdhetnek meg.

3x3-as jégkorongban különleges, nemzetközi csapatokból összeállított tornát rendeznek Lausanne-ban. A fiúknál mind a négy magyar fiatal győztes keret tagja lehetett az első mérkőzésen: a Hegedüs Leventével felálló zöld együttes 10-5-re győzte le a sárgákat, Ivády Milán és a barnák 13-11-re diadalmaskodtak a feketék ellen, a narancsmezes Weidemann Márk és társai 8-6-ra nyertek a pirosak ellen, a Szalay Boldizsárt is soraiban tudó szürke csapat pedig szoros csatában, 9-8-ra kerekedett felül a kékeken.

5 női versenyzőnk számára már vegyesen alakult a kép. Szabó Fruzsina és a zöldek az este folyamán 12-4-es vereséget szenvedtek a sárgáktól, Márton Luca viszont fontos gólokkal járult hozzá csapata, a feketék 7-6-os sikeréhez. Véghelyi Dóra és a narancsszínű csapat 6-4-re győzött a pirosak ellen, a szürke-kék mérkőzésen pedig két magyar nézett farkasszemet egymással, végül Metzler Regina és a kékek diadalmaskodtak Gengeliczky Dorottya és a szürkék felett (9-7). A hokisok számára másnap sem lesz megállás, ugyanis folytatódik majd a csoportkör, ahonnan a legjobb 4 együttes kerül az elődöntőbe.