• 2021 01 15

Muszukajev Iszmail a címvédőt legyőzve bronzérmes a birkózó vb-n!

Sastin Marianna ötödik

A magyar válogatott tagjai közül ketten voltak érdekeltek a nur-szultani olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság pénteki bronzmérkőzésein.

A honosított 65 kg-os Muszukajev Iszmail a tavaly Budapesten diadalmaskodó, vb-címvédő japán Otoguro Takuto ellen próbálkozott hogy a dobogóra állhasson. A "kihívó" magyart intették passzivitásért, aztán a japánt ujjtörésért, de utóbbit visszavonták, így szünetben 1-0-ra ez utóbbi vezetett. Aztán egy gyors lábra menés, majd egy már megadott intést követően fordított versenyzőnk, de Otoguro villámgyorsan egyenlített. Alig hét másodperc volt hátra, amikor Muszukajev előbb fantasztikusan védekezett, majd ugyanígy támadott, s egy újabb mögé kerülést végrehajtva 5-3-ra nyert, így bronzérmet szerzett! Teljesen megérdemelten, hiszen a 32 között az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok Hicsigasvili, majd az éremért a címvédő Takuto legyőzése óriási fegyvertény a 26 éves versenyzőtől, aki korábban oroszként még nem járt felnőtt világversenyen, legjobb eredménye egy junior vb-ezüst volt 2013-ból.

„Vallásos ember vagyok, köszönöm Istennek, hogy sikerült bronzérmet szereznem, de ha nem így történik, azt is megköszönöm. Amikor kiderült, ki lesz az ellenfelem, csak azzal foglalkoztam, hogy egész nap videókat néztem a japánról és felkészültem belőle. Nagyon örülök, hogy elértem a célomat. Nekem a gyorsaság a legnagyobb fegyverem, erre építek, ezt próbálom kihasználni. Hálás vagyok Magyarországnak, hogy befogadott, s képviselhetem a színeit világbajnokságon és majd az olimpián egyaránt, köszönök mindent. Ria, ria, Hungária!” – nyilatkozta részben „magyarul” az újdonsült vb-bronzérmes, akihez kevés hasonló szabadfogású tehetség viselte hazánk válogatott mezét. A kazah közönség mindenesetre felállva tapsolta meg a produkcióját. Volt is mit!

A 2013-as vb-győztes Sastin Marianna (Vasas, 62 kg) az Európa-bajnok, vb-3. svéd Henna Johansson ellen lépett szőnyegre. A felsőbb súlyból érkező, „méretre” nagyobb rivális ellen azonban nem sikerült főlényt kiharcolnia, intés, kitolás, mögé menés után az ujjtörés utáni figyelmeztetés csak a szépségtapaszt jelentette a 4-1-es vereséghez. Ettől függetlenül le a kalappal 36 éves honfitársnőnk előtt, aki gyermeke tavalyi születését követően visszatért, s mindhárom világversenyen helyezett lett (a két vb-n 5., az Eb-n 3.), s most kvótát szerezve negyedik olimpiájára készülhet.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet. Örülök a kvótának, de bronzmeccset azért birkózik az ember, hogy érmes legyen, ez sajnos nem sikerült. Kicsit furcsa volt a meccs, mert mindig engem figyelmeztetett a vezetőbíró ujjtörésért, holott mindig az ellenfelem törte, amiért végül intést kapott. Hozzáteszem, még sosem tudtam megverni ezt a svédet. Fontos, hogy 36 évesen már csak az olimpiára kell koncentrálnom, s nem kell elfecsérelnem az erőmet a kvalifikációra” – fogalmazott Sastin.

Pénteken még három szabadfogású birkózónk jutott szerephez a kazahsztáni szőnyegeken. A szintén honosított, 23 éves Kuramagomedov Murad 74 kg Muszukajevhez hasonlóan palaui riválissal (Guy De Lumeau) kezdett, s szintén hozzá hasonlóan bemelegítésnek szánta a meccset a továbbiakra (14-2-es technikai tus a vége előtt nem sokkal). Másodikra a Pánamerikai Játékok-ezüstérmes kolumbiai Nestor Tafur Barrios jött, akit 3-0-ra múlt felül. Következett a sportág 31 esztendős amerikai legendája, az olimpiai és négyszeres világbajnok Jordan Burroughs, no meg a félidei 4-0-s vezetés két szép mögé kerüléssel! Aztán egyrészt villant a klasszis, másrészt a challenge-t és több vitás helyzetet kedvezőtlenül ítélt meg a bírói hármas, végül 6-4-es vereség és az értő közönség füttyszava lett a vége. Burroughs aztán hajszállal, de elvérzett az elődöntőben, így Kuramagomedov nem folytathatta a vigaszágon, de teljesítménye dicséretet érdemel.

Szintén olimpiai súlycsoportban az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel 125 kg-ban elsőre a csak védekező, Ázsia-bajnoki 2. indiai Szumit Szumitot 2-0-ra múlta felül, aztán viszont feleslegesen kockáztatva tussal kikapott az üzbég Haszanboj Rahimovtól, és kiesett. A nem ötkarikás kategóriában induló, U23-as Eb-2. 92 kg-os Tóth Bendegúz 8-0-ra maradt alul az idei Eb-3. grúz Irakli Mtsiturival szemben, miután ráfutott két válldobásra, s ő sem került a vigaszágra.

Szombaton egy magyar szabadfogású lesz érdekelt, a vb- és Eb-3. Veréb István (Haladás, 86 kg) ukrán riválissal kezdi meg a szereplését.