• 2021 01 15

Lőrincz Tamás világbajnok!!!

Technikai tussal győzött a döntőben a magyar birkózó

Fantasztikus teljesítményt nyújtva világbajnoki címet szerzett Lőrincz Tamás a kötöttfogásúak 77 kg-os súlycsoportjában a nur-szultáni Birkózó vb-n!

Az idősebbik Lőrincz testvér a jó formában lévő, kellemetlen stílusú svéd Alex Kessidist iskolázta le a döntőben, egyértelművé téve, hogy ez a súlycsoport most az övé. Okos taktikával, karlevétellel hajszolta intésbe riválisát, lentről pedig fordított emeléssel dobta el, majd újabb akcióját is csak szabálytalan lábfogással tudta hárítani a svéd (s hozta így „feleslegesen” tusveszélyes helyzetbe). Challenge és többszöri videózás után honfitársunk teljesen jogosan jutott 6-0-s előnyhöz, az újabb bebillentés pedig már a 8-0-s technikai tust jelentette mindössze 2 perc 20 másodperc alatt.

A vegyes zónába egy nagyon boldog és több sebből vérző Lőrincz Tamás érkezett: „Ezt a monoklit az első vállasától kaptam, de nem érdekelt. Egyébként le a kalappal a svéd előtt, hogy azon az ágon végigjött, azt az iránit is megverte, akiről azt hittük, vasrúddal sem lehet… Nekem annyiban szerencsém volt, hogy az ágamról erős emberek estek ki. Most kevésbé éreztem magam jól, mint az előző nap, biztos azért, mert ehettem és minden vér a gyomromba ment, de a meccsen szerencsére nem látszott. Korábban kicsit elhanyagoltam a fordított emelést, most viszont elkezdtem egyre többet gyakorolni, érdemes volt. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy technikai tussal nyerek vb-döntőt, ráadásul százévesen…” – fogalmazott a „csak” 32 esztendős, ceglédi születésű klasszis.

A 77 kg-ban aranyérmes Lőrincz Tamás eredményei a világbajnokságon:

Tizenhat közé jutásért:
Lőrincz Tamás - Dzsalgaszbaj Derdimuratov (üzbég) 3-0

Nyolcaddöntő:
Lőrincz Tamás - Vologyimir Jakovliev (ukrán) 5-2

Negyeddöntő:
Lőrincz Tamás - Paulius Galkinas (litván) 5-0

Elődöntő:
Lőrincz Tamás - Aszhat Dilmuhamedov (kazah) '1-1 (később szerzett ponttal)

Döntő:
Lőrincz Tamás - Alex Kessidis (svéd) 8-0

A többi magyar közül a kötöttfogású Torba Erik (BHSE, 60 kg) a vigaszágon 5-0-ra kikapott a román Arnauttól és kiesett. A vb-szőnyegre lépő első honfitársnőnk, Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus, 53 kg) 6-1-re legyőzte a dél-koreai Kimet, aztán a világ- és Európa-bajnok fehérorosz Kaladzsinszkaja ellen is nagyszerűen helyt állt, a félidei 2-2 még neki kedvezett, végül azonban 6-2-re veszített, s mivel riválisa nem jutott be a fináléba, kiesett.