• 2024 04 18

Az ötödik mérkőzésre maradt a döntés a Davis Kupa osztályozón

A párost megnyerték a mieink, de Fucsovics elvesztette egyesét, így Balázs mérkőzése dönt

Fucsovics Márton és Balázs Attila fordulatos mérkőzésen legyőzte Szerhij Sztahovszkijt és Gyenyisz Molcsanovot, majd Fucsovics veszített Sztahovszkij ellen így a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó döntetlenre áll négy mérkőzés után.

A budapesti Sport11 központban kialakított stadionban a szombathoz hasonlóan élénk érdeklődés és verőfényes napsütés fogadta a két válogatottat. A magyarok összeállítása megegyezett az előző napi két egyesével, Köves Gábor szövetségi kapitány a terveknek megfelelően a nemzeti csapat két legjobbjára épített. A túloldalon Andrij Medvegyev szakvezető Sztahovszkij mellett a páros rangsorban 70. Molcsanovot küldte pályára, aki nem rendelkezik egyéni világranglistás helyezéssel.
A mintegy 1500 fős publikum gyors labdameneteket és sima adogatójátékokat láthatott - mindkét magyar remekül mozgott a hálónál -, a rövidítésig egyetlen bréklabdáig sem jutottak el a felek. A tie-breakben aztán 1-1 után már csak a hazai duó nyert labdamenetet, és Fucsovics nehéz helyzetből ütött tenyeres elütésével hozta a játszmát, amely 50 percig tartott (7:6).
A folytatásban Balázs szervájánál semmi-negyvenről sikerült feljönni, ám az ellenfélnek végül összejött a brék (0:2), majd Sztahovszkij két bréklabdát hárítva hozta az adogatását (0:3). A színvonal közben tovább nőtt, szemet gyönyörködtető ütésváltások következtek befutott átemelésekkel és a pálya pereméről "visszakapart" labdákkal, de továbbra sem sikerült elnyerni az ukrán szervagémeket. Molcsanov 3:5-nél semmire hozta az adogatását, így másfél óra elteltével jöhetett a döntő játszma (3:6).
Ebben 2:0-nál - első brékjükkel - lépéselőnybe kerültek a házigazdák, akiknek labdájuk volt az 5:1-hez is. Fucsovics egy "napba nézős" kettős hiba ellenére hozta az adogatását, majd Balázs 5:3-nál kiválóan összpontosítva kiszerválta a meccset, amely 2 óra 8 percig tartott.
"Nagyon nehéz volt lebrékelni őket, a második szettben picit szerencséjük is volt" - elemezte a történteket Fucsovics Márton, aki másfél év kihagyás után tért vissza a válogatottba. "A harmadik játszmában emeltünk a színvonalon, köszönjük, hogy átsegítettetek bennünket a nehéz pillanatokon" - intett ki a közönségnek.
"Messze még a vége" - figyelmeztette a szurkolókat Balázs Attila, majd hozzáfűzte: "Igyatok egy sört, aztán a szingliken kétszer ennyire drukkoljatok!"

A világranglistán 65. Fucsovicsot szemmel láthatóan nem viselte meg a több mint kétórás páros meccs, nyugodtan készült élete első meccsére Sztahovszkij ellen, aki jelenleg csak 147. a rangsorban, de volt már 31. is. A rivális legnagyobb hőstettét 2013-ban hajtotta végre Wimbledonban azzal, hogy megverte Roger Federert, így a svájci sztár nem jutott be sorozatban 37. Grand Slam-negyeddöntőjébe.
A csata negyedik összecsapásának főszereplőire nagy nyomás nehezedett, hiszen Fucsovics sikere esetén a magyarok már biztosan megnyerték az osztályozót, és az (esetleges) ötödik meccsnek már nem maradt volna tétje. A helyzetet eleinte a Budapesten élő ukrán teniszező kezelte rosszabbul, az alig rontó Fucsovicsnak - aki tavaly februárban, a belgiumi nyolcaddöntőben szerepelt legutóbb nemzeti színekben - három labdája volt a 4:1-hez, de a remekül hálózó Sztahovszkij visszabrékelt. A szett 5:5-nél dőlt el, amikor az ellenfél egy kettős hibával elbukta a szerváját, az MTK játékosa pedig 7:5-re hozta az 50 perces nyitófelvonást.
A 27 éves magyar a folytatásban 1:2-nél három bréklabdát is hárított, majd 3:4-nél elpattanhatott benne valami, mert sorra rontotta el a könnyű labdákat, a stabilan ütő Sztahovszkij pedig 1 óra 37 perc elteltével kiegyenlített.
A döntő szettben Fucsovics tovább kereste a játékát, már alulról is szervált, máskor pedig dühösen elütötte a labdát. Az ukránnak esélye volt a dupla brékre, de a nyíregyházi játékos tartotta a különbséget, még ha visszazárkózni nem is tudott. Sztahovszkij 5:4-nél a meccsért adogatott, és bréklabdánál egy "outnak" tűnő szerva után a magyar játékos és Köves Gábor kapitány is hiába reklamált. Fucsovics mégsem roppant össze, elvette az ukrán adogatását, így újra nyílt lett a csata. Ekkor Andrij Medvegyev szakvezető ment oda tiltakozni a bíróhoz, feszült pillanatok következtek, majd a játszmát és a mérkőzést lezáró rövidítésben ismét az ellenfél volt magabiztosabb. A 2 óra 59 perces találkozó tehát az ukránoké lett, így a párharc az utolsó mérkőzésen dől el, amelyet Balázs Attila vív Ilja Marcsenkóval.

A sors szeszélye folytán a rendkívüli izgalmakat hozó csata egy olyan mérkőzésen dől el, amelyen a nyitónap vesztesei csaptak össze. Szombaton ugyanis Balázs simán kikapott Szerhij Sztahovszkijtól, míg Marcsenkót Fucsovics Márton győzte le.
A világranglistán 136. Balázs kellemes emlékeket őrizhetett riválisáról, ugyanis idén a wimbledoni selejtezőben Marcsenkónak dupla brékelőnyben két meccslabdája volt, de a 30 éves magyar bravúrral fordított. Második összecsapásuk a pályára vetülő késő délutáni árnyék miatt reflektorfényben kezdődött, a lelátókon pedig - ahol ekkorra mintegy nyolcszáz főre csökkent a létszám - előkerültek a kabátok. Balázs gyors brékkel kezdett, remek rövidítéseivel pedig rendre megfuttatta az ATP-rangsorban 371. ukránt - aki 2016-ban 49. is volt -, aztán egy csodás nyerő tenyeressel lezárta a 44 perces első szettet.
A folytatásban a júliusban Umagban döntős magyar két bréklabdát elpuskázott 1:1-nél, majd fej fej mellett haladtak, miközben egyre sötétebb lett. A 32 éves Marcsenko 4:5-nél elrontott egy szettlabdát, majd Balázs 5:5-re egyenlített. Ekkor a mérkőzésvezető közölte, hogy sötétedés miatt egyelőre vége a játéknak, így a párharc hétfőn 11 órától folytatódik.
"Jobb lesz így, mert már nem sokat láttam a pályán. Nem játszom jól, de küzdök, remélem, holnap jobban megy majd. Szeretném feltenni az i-re a pontot" - nyilatkozta Balázs Attila.

Tenisz Davis Kupa osztályozó: Magyarország-Ukrajna 2-2 - állás a negyedik mérkőzés után

Balázs Attila-Ilja Marcsenko 6:4, 5:5-nél sötétedés miatt félbeszakadt

Fucsovics Márton-Szerhij Sztahovszkij 7:5, 3:6, 6:7 (3-7)
korábban:
Fucsovics Márton, Balázs Attila-Szerhij Sztahovszkij, Gyenyisz Molcsanov 7:6 (7-1), 3:6, 6:3