• 2024 04 20

Rasovszky Kristóf: Mesterhármas

Olasz Anna bronzérmes

Rasovszky Kristóf a kanadai Lac Meganticban rendezett 10km-es viadalon is elsőként ért a célba, így 2012 óta az első férfiversenyző, aki három egymást követő Világkupa-viadalon tudott győzni, így szinte biztosra vehető, hogy megnyeri az összetettet is. Olasz Anna bronzéremmel zárt a nők futamában.

Lac Megantic különleges állomása a Világkupa-sorozatnak: az egyetlen verseny, amelyen nem köröket tesznek meg az indulók, hanem gyakorlatilag átússzák a tavat (hosszában). Rasovszky Kristófnak már volt ebben tapasztalata, hiszen két éve aranyérmes lett itt – és most újfent sikerült megnyernie a versenyt tapasztalt olasz riválisa, Dario Verani és a kanadai újonc, Hau Li-Fan előtt, aki fotófinissel verte a másik olasz világbajnokot, Matteo Furlant.

 „Rendben ment minden, eléggé hullámos volt a víz, amivel nagy baj nincs is, ilyen a mi sportágunk – értékelte a történteket a friss világbajnok. – Próbáltam volna hátul menni, de két kilométer után éreztem, ez nem az én taktikám, nem tudom mi történik elöl, és ez zavart, úgyhogy gyorsan felegerésztem magam az élbolyba, a második helyre. Aztán amikor hat kilométernél frissítettem, utána hirtelen az élen találtam magam, és innentől nem akartam ezt a pozíciót feladni. Az utolsó egy kilométert kellett igazán megnyomni, mert az egyetlen bójás forduló a végén nagyjából 150 méterrel a cél előtt van, és tudtam, ha ott elsőnek tudok fordulni, akkor már csak kicsit kell kibírni a végéig. És ez be is jött.”

Rasovszky ezzel minitörténelmet írt, a Világkupa-sorozat históriájában ugyanis 2011 óta szerepel a két „hidegvizes” kanadai viadal a programban, de eddig egyetlen férfiúszó sem tudta „leduplázni” két hét alatt Lac-St. Jeant és Lac Meganticot – ez most neki sikerült elsőként.

 Emellett ő az első férfiversenyző 2012 óta, aki három egymást követő Világkupán diadalmaskodni tudott (a két kanadai viadal előtt Balatonfüreden nyert) – ezt megelőzően a görögök olimpiai ezüstérmese, Szpiridon Gianniotisz triplázott, ő a szezon első három viadalát nyerte meg hét éve.

 Újabb győzelmével Rasovszky toronymagasan vezeti az összetett versenyt, gyakorlatilag a hátralévő három állomásból kettőn elég elindulnia, az elért helyezésektől függetlenül gyaníthatóan így is övé lesz az 50 ezer dolláros fődíj. Idei mérlege: öt verseny, öt dobogós helyezés (három arany, egy ezüst, egy bronz) – egyetlen riválisa sem tudott hasonlót produkálni ebben a szezonban.

 

A nők versenyében Olasz Annának szintén két olasz ellenféllel kellett megküzdenie, itt Arianna Bridi és Rachele Bruni most gyorsabbnak bizonyult.

 „Kicsit agresszívebb volt a verseny annál, amit vártam, de az egyértelmű volt, hogy a sorrend hármunk sprintversenyében fog eldőlni a végén – mondta Anna a célbaérkezés után. – Az utolsó 1500-on megpróbáltam legalább Rachelét lehagyni, de sajnos nem tudtam felpörögni ennél nagyobb sebességre – ettől függetlenül megdolgoztattam őket a pénzükért.”

 A Vk-sorozat három hét múlva új helyszínen, a macedóniai Ohrid-tóban folytatódik.

 Világkupa, 6. állomás, Lac Megantic

 Férfiak

1. Rasovszky Kristóf 2:06:46.3

2. Dario Verani (ITA) 2:06:48.1

3. Hau-Li Fan (CAN) 2:06:52.7

 Nők

1. Arianna Bridi (ITA)  2:24:30.0

2. Rachele Bruni (ITA) 2:24:32.6

3. Olasz Anna 2:24:34.5