• 2024 03 29

Vereség Horvátország ellen is a női röplabda Európa-bajnokságon

Valószínűleg elúszott a továbbjutás

Hogy hány utolsó esély van egy életben nem tudni, de a magyar női röplabda-válogatott a horvátok ellen az utolsó sanszát igyekezett kijátszani, azaz nyerni a csoportból való továbbjutásért.

A szerdai nap magyar szempontból jól kezdődött, hiszen az észtek a torna budapesti meccsei közül az eddigi legjobb (ha nem is legszínvonalasabb) találkozóján csak 3-2-re kaptak ki Azerbajdzsán ellen. Ez nekik azért volt fontos, mert történelmi szettsikereket arattak. Nekünk pedig azért, mert az azeriek semmiképpen sem vehetik félvállról az utolsó románok elleni találkozójukat csütörtökön. 

Persze mindez csak akkor számított valójában, hogyha nyernek a mieink Horvátország ellen. Nos ennek ellenére a szerdai találkozó első két szettje is úgy alakult, ahogy az Európa-bajnoki meccsek többsége. A magyar csapat jól kezdett a játszmák elején, aztán jöttek a kisebb-nagyobb hullámvölgyek, és jött az elkerülhetetlen leszakadás. A nyitó felvonásban 8-7 után a horvátok 16-12-re húztak el, hogy aztán végül öt ponttal megnyerjék a szettet. 

A második játszmában 8-4, majd 16-11 is állt az eredményjelzőn, de a horvátok felé billenve, és hiába jött a fekapszkodás, a vége ismét egy elvesztett jászma lett. 

A harmadik felvonás előtt így egyre távolodott a röplabdamatek lehetősége. De a 4000 néző előtt ekkor kezdett igazán magára találni a csapat. A szett elején három ponttal vezetett a fehér mezes magyar válogatott, aztán néggyel a játszma közepén. 21-19-nél is itt volt az előny, hogy a hajrában a szinte törvényszerű hullámvölgy után már az előny visszaszerzéséért kelljen küzdenie a Tálaséknak. A jól kikért challengek és a szurkolók tombolása mellett egészen elképesztő hajrát hozott a 41 perces szett. A mieink négy mérkőzéslabdát hárítottak, miközben a horvátok három szettlabdát védekeztek ki, de a vége így is déli szomszédainké lett. A horvátok 3-0-ra nyerték a találkozót, amivel már továbbjutottak, akárcsak az eddig szettet sem vesztő Hollandia, valamint Azerbajdzsán. 

Az utolsó utáni esély, azonban még így is megmaradt. Igaz ez inkább már csak matematikai esély. Hiszen ehhez az eddig veretlen hollandokat kell legyőzni legrosszabb esetben is 3-1-re, míg az azerieknek pedig 3-0ra nyerniük a a románok ellen. De ez már a csütörtöki lecke lesz. 

Eredmény, C csoport:
Magyarország-Horvátország 0-3 (-20, -23, -33)

Magyarország: Sándor R. 8, Nagy E. 1, Németh A. 11, Szakmáry 19, Pekárik 8, Tálas, csere: Molcsányi (liberó), Török 1, Gyimes 5, Dékány, Bleicher, Bokorné 2, szövetségi kapitány: Jan De Brandt