• 2024 04 26

Rasovszky Kristóf összetett Világkupa-győztes

Gyakorlatilag zsebben az összetett arany

Bár az idén először szorult le a dobogóról a Világkupa-sorozatban Rasovszky Kristóf, a 7. állomáson, Ohridban elért negyedik helyével gyakorlatilag bebiztosította összetettbeli elsőségét. Szintén negyedik lett Olasz Anna, aki ugyanebben a pozícióban áll az összetettben is.

A Világkupa-sorozat 7. állomásán elsősorban az összetettbeli sikerekre hajtók sorakoztak fel a rajthoz az észak-macedóniai Ohrid-tóban rendezett 10km-es viadalon, hiszen a szabályok szerint annak az eredményei számítanak a végső sorrendben, aki a 9-ből legalább 6 versenyen, köztük a szezonzáró kínai futamon részt vesz.

Igaz, akadtak olyanok is, akik a „helyben” elnyerhető pénzdíj kedvéért szálltak vízbe – a férfiaknál pont egy ilyen induló, Kirill Ambroszimov bizonyult a legjobbnak (jutalma 3500 dollár), megelőzve a franciák hosszabb távokra specializálódott klasszisát, a 25km-en vb-aranyérmes Axel Reymondot, aki ugyanitt négy napja is nyert egy 5 órás viadalt (a FINA Ultramaraton-sorozatban). A bronzéremért nagy csata folyt Rasovszky Kristóf és az Matteo Furlan között, végül utóbbi 38 századdal előbb ért be – így az eddigi öt, dobogón zárt Világkupa-futam után világbajnokunknak ezúttal be kellett érnie a 4. hellyel. Így sem lehetett boldogtalan, hiszen az összetettben addig hozzá közelebb állókat sikerült maga mögött tartania (a német Waschburgert és a holland Schoutent), így matematikailag már megnyerte az összetett versenyt. Hivatalosan akkor válik jogosulttá az azzal járó 50 ezer dollárra, ha elindul az idény utolsó viadalán, a kínai Chun’an-ban – remélhetőleg, ebben semmi sem fogja meggátolni szeptember 29-én.

 Épp ezért Rasovszky felszabadultan értékelte a történteket: „Semmi okom a panaszra, hiszen az utolsó kínai versenyen már csak élvezni kell az úszást, ha utolsó helyen érek be, akkor is megnyerem az összetettet – mondta Kristóf. – Gyönyörű tiszta vízben versenyeztünk, remek időben, szebbet kívánni sem lehet nyíltvízi versenyre. Családiasabb volt a szokásosnál ez a futam, én pedig most messze vagyok a csúcsformától, a kanadai futamok óta visszavettünk, napi egyszer úsztam, akkor is mindössze 6-6.5 kilométereket. Itt most az volt a lényeg, hogy legyen egy dobogós vagy dobogóközeli hely, amivel bebiztosítom az első helyet.”

 A nyáron 5km-en világbajnok úszó egyébként gyakorlatilag még nem volt szabadságon, 2-3 napok maradtak ki neki, egyébként folyamatosan edz – az idényzáró viadalt követően, október első felében lesz egy kéthetes kikapcsolódása.

 A hölgyeknél Olasz Anna szintén a negyedik helyen zárt – és ezzel megerősítette az összetettbeli negyedik helyét, ami 20 ezer dollárt érhet a végelszámolásnál. Itt jóval sűrűbb az élboly, a két olasz, Bruni és Bridi kőkemény csatát vív a brazil Cunhával. Anna egyébként dicséretesen tartotta a tempót mindhármójukkal, a futamot végül megnyerő braziltól csupán három másodperccel, míg a harmadik Briditől 47 századdal maradt le.

 A sorozat tíz nap múlva Tajvanon folytatódik – mivel a két magyar versenyző eddig egyedül a setubali állomást hagyta ki, ezért Nantou-ban nem szükséges ott lenniük, majd a kínai zárófutamon vesznek részt; már csak azért is, mert szeptember 7-én csapattársuk, a vb-n 5km-en 6. helyen záró Székelyi Dániel esküvőjére hivatalosak mindketten.

 

Férfi 10km-es nyíltvízi úszó Világkupa, 7. állomás

 Férfiak: 1. Kirill Ambroszimov (orosz) 2:00:20.80, 2. Axel Reymond (francia) 2:00:20.96, 3. Matteo Furlan (olasz) 2:00:23.24, 4. Rasovszky Kristóf 2:00:23.62

 Nők: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) 2:11:38.38, 2. Rachele Bruni (olasz) 2:11:39.94, 3. Ariana Bridi (olasz) 2:11:41.29, 4. Olasz Anna 2:11:41.76

 

Az összetett állása

 Férfiak: 1. Rasovszky Kristóf 4250, 2. Matteo Furlan 2210, 3. Andreas Waschburger (német) 2170, 4. Marcel Schouten (holland) 1984, 5. Dario Verani (olasz) 1880

(egy győzelemért 800 pont jár)

 Nők:1. Rachele Bruni 4450, 2. Ana-Marcela Cunha 3900, 3. Ariana Bridi 3800, 4. Olasz Anna 2424, .Caroline Jouisse (francia) 2300