• 2024 03 28

Kizárták a Kozák-Kárász párost

Kiváló, de beárnyékolt eredmények a vébén

Kopasz Bálint és Csipes Tamara is a legjobb időeredménnyel jutott tovább K-1 1000 méteren az ICF olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A Noé Zsombor, Bogár Gábor kettős is futamgyőztesként került a döntőbe, ám két eset is beárnyékolta a csütörtök délelőttöt: előbb Dóri Bence volt kénytelen visszalépni a versenytől, majd kizárták a Kárász Anna, Kozák Danuta párost. Ez történt a második versenynap délelőttjén Szegeden.

Dóri Bence egészségügyi okok miatt nem tudta vállalni a versenyzést, a helyére pedig Mike Róbert térdelt be a kenuba Kiss Balázs mögé 1000 méteren. Versenyen most először indult ez a páros, és előfutamából az ötödik helyen jutott tovább a középdöntőbe.
„Szerda este már szóltak, hogy valószínűleg versenyeznem kell C-2 1000 méteren is, ma reggel pedig 6.30-kor hívott a szövetségi kapitány, hogy van 15 percem elindulni a pályára – mondta Mike Róbert. - Elsősorban arra mentem rá, hogy Balázst lelkileg felhozzam, hogy lazára vegyem a szituációt, kicsit maga alatt van. Mondtam neki, hogy ez sajnos így alakult, de próbálja élvezni azt, hogy itt van a világbajnokságon. Van még eltérés az evezésünkben, van egy futamunk, hogy ezt kijavítsuk. Ezt csak a rutinnal tudjuk megoldani.”

Az olimpiai számban, K-2 500 méteren hiába nyerte meg az előfutamát a Kárász Anna, Kozák Danuta páros, kizárták őket, mivel a hajójuk 80 dkg-mal kevesebb volt a megengedettnél.
Somogyi Béla edző a verseny előtti nap és a verseny napján is leellenőrizte a hajó súlyát, 18,05 kg volt, a verseny után pedig 17,2 kg. Nem tudjuk, hogy mi történhetett, nem is gondolom, hogy nem ellenőrizte le, mert mindig nagyon precízen meg szokta csinálni ezeket a műveleteket – kezdte Hüttner Csaba szövetségi kapitány. – Megpróbáltunk mindent, hogy a két lány, mint a legesélyesebb páros, versenyezhessen a hazai világbajnokságon, de igazat kell, hogy adjunk a bíróknak, ez a szabály, és ha engednének bennünket a középfutamban szerepelni, akkor annak hosszútávú következményei lennének.”

Női kajakban hat kvótát lehet szerezni, a párosra és a négyesre várt volna ez a feladat, így azonban a négyes mellett a két egyes versenyzőnk, 200-on Lucz Dóra és 500-on Kozák Danuta kell, hogy kvótát érő helyen végezzen. 
Kopasz Bálint viszont remekül mutatkozott be csütörtökön, konkrétan a legjobb idővel került a középdöntőbe a férfiak király számában, K-1 1000 méteren. Pedig mellette a német színekben induló Gecső Tamás sokáig vezetett, de a magyar versenyző végül magabiztosan nyerte futamát.
„Valóban nagyon bekezdett, de az utolsó 300 méterre nem nagyon maradt ereje, hallottam, hogy nagyon fújtat, én kevésbé – kezdte Kopasz Bálint. - Rég mentem egy erős pályát, ez az volt, de így is csak 85 százalékos. Sok erős ellenfélre számítok már a középdöntőben is. Pimenta és Dostal jó formában van, akárcsak Yurenia. Remélem, hogy 30 fok felé nem megy majd a hőmérséklet, egy 34 fokot már nem nagyon bírok. Remélem, hogy megmarad ez a hátszél, mint ami most volt az előfutamban.”

A nők ugyanezen számában a főleg az 500 négyesre készülő Csipes Tamara már 100 méter után magabiztosan vezetett, és könnyed versenyzéssel, hatalmas fölénnyel nyerte előfutamát, bejutva ezzel automatikusan a döntőbe. Szintén a legjobb idővel.
Ez egy nagyon laza előfutam volt. Jó formában érzem magam, az edzések is ezt mutatják. Nagyon örülök, hogy itt vagyok. Abszolút az 500 négyes, az olimpiai szám a hangsúlyos, az 1000 egyest csak rutinból abszolválom. Szegeden mindig nagyon jó versenyezni, szeretem ezt a pályát” – nyilatkozta Csipes, aki 2011-ben ugyanitt, ugyanebben a számban világbajnok volt.
Nagy Bianka C-1 200 méteren második lett előfutamában, így a középdöntőbe jutott. A sok induló miatt ebben az olimpiai számban sem lehetett egyből a fináléba kerülni.
Izgultam nagyon, de nagyon jó volt kinézni a lelátóra, hogy itt vannak a családtagjaim, a barátaim, és mindannyian nekem szurkolnak. Magamhoz képest nagyon jól sikerült ez az előfutam, pedig ilyenkor még nem szoktam jól menni, ezt a hazai pályának tudom be. Nagyon szeretnék bekerülni a döntőbe, és akkor megkönnyebbültem fogok küzdeni az olimpiai kvótáért” – mondta a 19 éves kenus.

Bodonyi András C-1 500 méteren szintén középdöntős. K-2 500 méteren az előfutamból csak a döntős jutott a férfiaknál egyből a fináléba, Noé Zsombor, Bogár Gábor kettős nem is bízta a véletlenre a dolgot, és futamát megnyerve egyből finalista.
„Futamgyőzelemre mentünk rá, szerencsére sikerült. Szeretjük a hátszelet, de a szembeszéllel sincs problémánk. Úgy készültünk, hogy Szegeden hátszél lesz, szerencsére ez most bejött. Próbáljuk megtartani a frissességünket” – mondta Bogár Gábor.
A parásoknál KL1-ben Pulai Erika a középfutamból bejutott a döntőbe, amely azért is figyelemreméltó, mert tavaly augusztusban kezdte el a kajakozást. „Nem számítottam ilyen eredményre, csak mentem, hajtottam, és próbáltam kihozni magamból a maximumot. Fantasztikusak már most is a szurkolók, biztos, hogy a döntőben őrületes tombolás lesz a lelátókon.”
VL2-ben Suba Róbert is kvalifikálta magát a fináléba, majd KL2-ben Varga Katain futamgyőzelemmel jutott a döntőbe.
Elégedett vagyok, mert ez egy nagyon erős mezőny. A hajóm is nagytestű, és ha nagyobb lett volna az oldalszél, akkor rendesen csavargatta volna, de szerencsére hátszél volt, így bele lehetett adni mindent, mert rövidült a pálya. Láttam még itt is pici hibákat, ezt a délutáni döntőben próbálom kijavítani” – kommentálta a futamot Suba Róbert, aki Juhász Tamással együtt lesz ott a fináléban.

Varga Katalin viszont pénteken délelőtt bizonyíthat a döntőben, ahova nem akármilyen versenyzéssel és bravúrral jutott be. „A csípőprotézisem kiugrott a futam közben, a felsőtestemet ez megdönti, ilyenkor van egy pillanatnyi lassulás, és ha az visszaugrik, akkor tudok ismét gyorsítani. Sokat erősödött a mezőny, mindenki nagyon jó, megpróbálom megszerezni a kvótát” – mondta Varga Katalin, akinek ehhez az első hatban kell végeznie.