• 2024 04 25

Háromból semmi

A Honvéd a zöld asztalnál még továbbjuthat

A három magyar együttes közül a Honvéd hazai 0-0, a Debrecen idegenbeli 0-3, míg a Fehérvár hazai 1-0-s győzelem után vágott neki az Európa Liga második selejtezőkörös visszavágójának.

A három magyar együttes közül a legkorábban kezdő Budapest Honvéd szurkolói már a meccs előtt bekerültek a hírekbe, miután Craiovában a hazai drukkerek megtámadták a kispestieket a találkozó előtti estén. Igaz, ismerve a két ország közös sporthagyományait ez nem volt váratlan fejlemény. 20 ezer néző várta a két csapatot a craiovai stadionban, amelynek a gyepe meglehetősen rossz minőségű volt. Ami két súlyos sérülést is okozott az első félidőben. A Budapest Honvéd szempontjából Levkovich kiesése jelentős érvágás volt a vendéegyüttesnek. Hiszen a kispestiek kapusa két kisebb és egy nagyobb védést is bemutatott az első félidőben, aztán rosszul érkezett le egy felugrásnál és megsérült a térde. Jöhetett a kapuscsere és jöhetett Berla Attila. A Craiova - Budapest Honvéd első félideje hét perc hosszabbítás után fejeződött be. A román együttes volt a veszélyesebb, de inkább nagy taktikai csatát hozott a nyitó játékrész, komoly fölény nélkül.

Eközben Debrecenben a Torinó FC igazolta a sajtótájékoztatón mondottakat, hogy a kék mezes vendégek úgy mentek fel a pályára, mintha az első meccs 0-0-val ért volna véget. Az olasz együttes végig veszélyesebb volt. A 12. percben Zaza lövését sikerült kivágniuk a védőknek a gólvonalról. De a 25. percben Zaza már nem hibázott és megszerezte a vezetést a torinóikanak. Nyolc perccel később pedig ismét lenullázták a DVSC védelmét, ezúttal Izzo lőtt gólt. A DVSC ezután érkezett meg a mérkőzésbe, de a 15 ezer hazai szurkoló sem Tőzsér, sem Garba lövésénél nem láthatott hazai gólt. 

A harmadik magyar vonatkozású helyszínen a Fehérvár FC támadott, de az első valamirevaló helyzetre 25 percet kellett várni. De ahogy Stopira lövéséből sem lett gól, az első félidőben pedig egyetlen egy kapura tartó lövés sem volt. A gólhoz talán Huszti járt ehhez a legközelebb a 47. percben, de maradt a 0-0. Igaz ezzel továbbjutó volt a magyar együttes. 

A második félidő eleje egy hatalmas helyzettel kezdődött Debrecenben, de Varga Kevin lövését védte Sirigu. Azonban az 52. percben Garba fejesénél már tehetelen volt a vendégkapus. Így a debreceni ígéret is valóra vált, hiszen a hazaiak szerettek volna gólt szerezni, ami össze is jött. 

Craiovában a két csapat pedig küzdött tovább becsülettel. Az alapból NB III-as gárda kapusa Berla a 48. percben hatalmas bravúrral tolt kapufára egy szabadrúgást, majd nem sokkal később rosszul szabadított fel, de szerencséjére a védők mentettek. A legközelebbi emlékezeset pillanat a meccsen a játékvezető Hunteré volt, akit szerencsétlenül talált el egy labda, meg is szédült, de ő tudta folytatni. 

Debrecenben a 69. percben ismét villant a Torino. Belotti, akit 60 millió euróért sem adott el az olasz együttes a West Hamnek idén, az első meccsen csak büntetőből szerzett gólt, ezúttal azonban akcióból is. Egy kontra végén Zaza sarokkal ugratta kiBalottit, aki megszerezte a vendégek harmadik gólját. Szathmári ismét egyre csökkenthette volna a két csapat közti különbséget, de egy szöglet utáni kavarodás után, tíz méterről tiszta helyzetben fölé lőtt. Tőzsér három perccel később rögzített helyzetből sokkal pontosabb volt, azonban Sirigu hatalmas bravúrral védte a szanadrúgását. A Torinóban pedig maradt motivált játékos a hajrára is, hiszen a csereként beálló Milico állította be az 1-4-es végeredményt. A DVSC kettős vereséggel 1-7-es gólkülünbséggel búcsúzott az Európa Ligától. 

Craiovában a Budapest Honvéd a rendes játékidő utolsó percében került először igazán nagy helyzetbe, de mivel Mountari eltörte a labdát a 16-oson belül, így jöhetett a hosszabbítás kétszer 15 perce. 

Amikor Romániában elkezdték a ráadást, akkor Vaduzban szintén hosszabbításra állt a meccs. Az 58. percben Stopira hatalmas helyzetben fejelt mellé, ami három perccel később bosszulta meg magát. Ekkor ugyanis tizenegyeshez jutott a hazai csapat és Gajic értékesítette a büntetőt, ezzel kigyenlítve az első meccs eredményét. A bekapott góltól tért magához a magyar bajnoki ezüstérmes. Előbb Juhász, majd Scsepovics került nagy helyzetbe, de mind a két lehetőség kimaradt, így jöhetett itt is a hosszabbítás.

A Budapest Honvéd a ráadás 30 percben volt a legveszélyesebb a hazai kapura, azonban a legnagyobb kispesti helyzet, Kamberé kimaradt. A 119. percben pedig Berla bravúrja kellett, hogy maradjon a döntetlen. Azonban az utolsó percben elszabadultak az indulatok. A román játékosok nem bírták idegekkel, egy kisebb csetepaté tört ki a pályán, és közben a bedobott hangránát megsebesítette a mérkőzés játékvezetőjét, akihez mentőt kellett hívni. Hunter jobban lett, de hosszas tanácskozás következett arról, hogy lefújják-e a mérkőzést vagy sem? 

Eközben a Fehérvár FC a 100. percben két gólos hátrányba került, Coulibaly remek lövésével a Vaduz növelte az előnyét és már továbbjutásra állt, a tavalyi EL-főtáblás ellen. Viszont Antoniazzit második sárga lapja után kiállították, így emberelőnybe került a magyar ezüstérmes. Azonban hiába jöttek a hajrában a nagyobbnál nagyobb helyzetek, egyikből sem sikerült gólt lőni, így a MOL Fehérvár FC 2-0-ás veresége után kiesett a liechtensteini gárda ellen. 

Eközben Craiovában 30 perc tanakodás után beállt a tartalékjátékvezető és jöhettek a büntetők. Amiben a román együttes jobbnak bizonyult, hiszen három Honvéd játékos is kihagyta a tizenegyest, így továbbjutott a Craiova. Persze a zöld azstalnál még egészen biztosan lesz folytatása a mérkőzésnek. 

 Európa Liga-selejtező, 2. forduló, visszavágók:
Debreceni VSC-Torino FC 1-4 (0-2)
Debrecen, 15 350 néző, v: Fran Jovic (horvát)
Továbbjutott: a Torino, kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel.
gólszerzők: Garba (52.), illetve Zaza (25.), Izzo (32.), Belotti (69.), Millico (92.)
sárga lap: Garba (27.), Pávkovics (55.), illetve Meite (38.), Zaza (61.)

Debreceni VSC: Nagy - Kusnyír, Szatmári, Pávkovics, Ferenczi - Szécsi, Haris, Tőzsér, Trujic (Csősz, 90.) - Garba (Adenji, 80.), Varga K. (Zsóri, 63.)

Torino FC: Sirigu - Izzo (Singo, 83.), Nkoulou, Bremer - De Silvestri, Meite, Baselli (Rincón, 45+1.), Ansaldi - Zaza, Belotti (Millico, 76.), Berenguer

 

FC Vaduz-Fehérvár FC 2-0 (0-0, 1-0, 2-0) - hosszabbítás után

Vaduz, 1253 néző, v: Lukjancukas (litván)
gólszerzők: Gajic (60.), Coulibaly (100.)
sárga lap: Antoniazzi (45+1., 107.), Gajic (77.), Sutter (92.), Schwitzer (104.), illetve Fiola (21.), Nikolov (28.), Futács (98.), Kovácsik (103.), Hodzic (109.)
kiállítva: Antoniazzi (107.)

FC Vaduz: Büchel - Sülüngöz, Schmid, Göppel - Dorn, Gajic, Wieser (Prokopic, 82.), Antoniazzi - Schwizer (Hofer, 115.), Cicek (Coulibaly, 72.) - Sutter (Frick, 115.)

Fehérvár FC: Kovácsik - Fiola (Petrjak, a szünetben), Juhász, Elek, Stopira - Pátkai, Nikolov, Huszti (Hodzic, 103.) - Nego, Scepovic (Futács, 83.), Milanov (Kovács I., 64.)


CSU Craiova (román)-Budapest Honvéd 0-0 - tizenegyesekkel: 3-1
Craiova, 22 134 néző, v.: Hunter (északír)
sárga lap: Vatajelu (59.), Bancu (93.), Ionita (111.), Fortes (132.), illetve Lovric (23.), Kukoc (33.), Moretti (52.), Moutari (57.), Kamber (115.), Batik (132.)

Craiova: Piglacelli - Martic (Briceag, 13.), Kelic, Acka, Bancu - Cicaldau, Mateiu, Ivanov (Qaka, 75.) - Barbut, Roman (Fortes, 94.), Vatajelu (Ionita, 63.)

Budapest Honvéd: Lefkovits (Berla, 40.) - Batik, Kamber, Lovric - King, Kesztyűs, Moretti (Uzoma, 73.), Banó-Szabó, Kukoc (Niba, 92.) - Moutari, Kulacs (N'Gog, 78.)