• 2024 04 25

Vizes vb - Hosszú Katinka megnyerte a 400m vegyest is

Öt aranyéremmel zártak a magyar úszók

A kvangdzsui vizes világbajnokság zárónapján is szólt a magyar himnusz...

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a kvangdzsui úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A háromszoros olimpiai bajnok, a szám világcsúcstartója 4:30.39 peres, a világ idei legjobb idejével diadalmaskodott, a döntő másik magyar versenyzője, Jakabos Zsuzsanna 4:39.15-tel a hetedik lett.
    A 30 éves Hosszú az előfutamból a legjobb idővel került a fináléba - közel két másodperccel jobb teljesítménnyel, mint a második japán Ohasi Jui -, míg a vele egyidős Jakabos nyolcadikként várta a döntőt.
    A rajt után Hosszú pillangón és háton nagy csatában volt Ohasi Juival, kettejük között csupán kilenc század volt a különbség a táv felénél a magyar javára. Mellen Hosszú bő egy testhossz előnyt harcolt ki, amit a gyorson még tovább növelt, így magabiztosan győzött.
    Hosszú pályafutása során ötödször, sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a számot, ezzel duplán is történelmi sikert aratott: ő lett az első női úszó, aki egy számban ötször diadalmaskodott, a sportágban pedig elsőként sorozatban négyszer nem talált legyőzőre 200 és 400 méter vegyesen sem.
    Az immáron kilencszeres világbajnok a magyar úszósport történetének 32. vb-aranyát nyerte, Kvangdzsuban ez volt a negyedik magyar elsőség a medencében: Hosszú két sikere mellett Milák Kristóf és Kapás Boglárka 200 méter pillangón diadalmaskodott, előbbi Michael Phelps 2009-es világcsúcsát megdöntve. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf lett első 5 kilométeren.

Végeredmény, női 400 m vegyes:
   
1. Hosszú Katinka 4:30.39 perc
2. Je Si-ven (Kína) 4:32.07
3. Ohasi Jui (Japán) 4:32.22
...5. Jakabos Zsuzsanna 4:39.15


Bernek Péter ötödik lett 400 méter vegyesen a kvangdzsui úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A 27 éves magyar versenyző 4:13.83 perces idővel ért célba.
    Bernek az előfutamban 4:15.49-cel csak a kilencedik időt úszta - ez volt pályafutása messze legjobb ideje előfutamban -, de a német Philip Heintz sérülés miatt visszalépett, így ott lehetett a fináléban.
    A 8-as pályán úszó magyar - aki sorozatban a negyedik világbajnokságán a negyedik döntőjében szerepelt - jól kezdett, pillangón és háton az ötödik volt, a mell után hatodiknak fordult rá a gyorsra, s végül 4:13.83 perces teljesítménnyel csapott célba.
    "Már majdnem le sem vezettem reggel, de Philip odajött hozzám és egyből szólt. Sajnálom, hogy így alakult, mert egyik sporttársamnak sem kívánok sérülést, főleg neki nem, aki egy csupa szív ember. A döntő előtt is odajött hozzám és bíztatott. Nagyon szeretném, hogy Tokióban mindketten ott legyünk a fináléban. Addig persze még hosszú az út, és ne feledjük el, az előfutamban kiesett az előző vb első két helyezettje, Chase Kalisz és Verrasztó Dávid, így kicsit csalóka a kép. Annak azért örülök, hogy kihoztam a maximumot magamból, a négyszáz gyorsos múltam pedig megtanította arra, hogyan kell leúszni egy nap kétszer elég erős tempóban ezt a távot" - nyilatkozta Bernek.

Végeredmény, férfi 400 m vegyes:
    
1. Szeto Daija (Japán) 4:08.95 perc
2. Jay Litherland (Egyesült Államok) 4:09.22
3. Lewis Clareburt (Ausztrália) 4:12.07
...5. Bernek Péter 4:13.83


A délelőtti program a 4x100 méteres vegyesváltók selejtezőjével zárult: a férfiaknál a Bohus Richárd, Horváth Dávid, Szabó Szebasztián, Németh Nándor összeállítású csapat 3:35.11 perces eredménnyel ugyan nem jutott döntőbe, de elcsípte a még éppen olimpiai kvótát jelentő 12. helyet. A nőknél a Burián Katalin, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Verrasztó Evelyn összetételben vízbe ugró staféta 4:05.61-gyel a 19. lett.

Magyarország négy, medencés aranyérmével harmadik az éremtáblázaton!