• 2024 04 25

Újabb magyar egység jutott döntőbe az u23-as evezős világbajnokságon!

Továbbra is remekelnek a magyarok a korosztályos világbajnokságon

A Sarasotában zajló korosztályos világbajnokság második napján női kétpárevezős egységünk emelkedett ki toronymagasan a mezőnyből, így férfi könnyűsúlyú kettesünkhöz hasonlóan a döntőbe jutottak. Férfi négypárunk remekül vette reményfutamát, így a fináléért küzdhet pénteken, nyolcasunknak nem csak a versenytávval, hanem egy viharral is meg kellett küzdenie.

Preil Vivien és Gadányi Zoltána messze a legjobb idővel - hat másodperces előnnyel - kvalifikálta magát a floridai U23-as Világbajnokság döntőjébe, rajtcél győzelmet aratva a női normálsúlyú kétpárevezősök előfutamában! A lányok rendkívül magabiztosan versenyeztek, a teljes távon uralták a mezőnyt, így joggal bizakodhatunk a vasárnapi döntős szereplésüket illetően! 

Nyolcasunknak nagyon nehéz dolga akadt a tengerentúlon. A Dobai Tamás, Király Csaba, Kunstár Márk, Kiss Norbert, Szlovák Rajmund, László Péter, Gerei Tamás, Hopp Márton és kormányos Szalkai Ádám összeállítású egységünknek nem kedveztek a körülmények az előfutamban. A mindennapos vihar ma korábban érkezett, és már a nyolcast megelőző futamok során hatalmas fekete felhők közeledtek a pálya felé. A versenybizottság úgy döntött hogy a nyolcasokat még elrajtoltatja, így a második előfutamban a versenyzőknek - közte a mieinknek - a táv második felében szakadó esővel és erős széllel kellett megküzdeniük. A magyar egység végül a negyedik helyen ért célba, ezzel reményfutamba jutott.

Férfi normálsúlyú négypárevezősünk reggelre tervezett reményfutamát meghiúsította az időjárás, végül az esti órákban bonyolították le a futamot. Danó Dániel, Szabó Márton, Ács Kristóf és Bácskai Máté egy szépen kivitelezett hajrával megnyerte reményfutamát, ezzel a legjobb tizenkettő közé jutott! A középfutamot pénteken magyar idő szerint 16:48-kor rendezik meg. 

A magyar csapat:
Férfiak:
Normálsúlyú négypárevezős: Danó Dániel, Ács Kristóf, Bácskai Máté, Szabó
Márton; edző: Mácsik Miklós.
Könnyűsúlyú kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán; edző: Molnár Dezső.
Nyolcas: Kiss Norbert, Hopp Márton, Király Csaba, Kunstár Márk, Gerei
Tamás, László Péter, Szlovák Rajmund, Dobai Tamás, kormányos: Szalkai
Ádám (tartalék: Porvázsnyik Patrik); edző: Tevesz László.
Nők:
Normálsúlyú kétpárevezős: Preil Vivien és Gadányi Zoltána; edző: Molnár
Zoltán.
Szövetségi kapitány: Szierer János.