• 2024 03 28

Vizes vb - Kapás Boglárka aranyérmes 200 méter pillangón

Óriási hajrával utasította maga mögé két amerikai riválisát

Négy világbajnoki aranyéremnél tart a magyar úszó-válogatott Kvangdzsuban!

Kapás Boglárka aranyérmet nyert 200 méter pillangón, míg Szilágyi Liliána hatodik lett a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek ötödik napján. Kapás egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, lehajrázva a két esélyesebb amerikai versenyzőt. Szilágyi 2:07.68 perccel zárt.
    A két magyar a harmadik és a negyedik idővel várta a finálét, egyikük sem kezdett túl erősen. Az első fordulónál Szilágyi a negyedik, Kapás csak a nyolcadik helyen úszott, utóbbinak száz méter után jelentős hátránya volt az élen haladókkal. Az utolsó ötven méterre Kapás már negyedikként fordult rá, Szilágyi az ötödik volt. Kapás csodálatos hajrába kezdett, és óriási hátrányt ledolgozva diadalmaskodott.
    Kapás a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte, és ő a harmadik magyar győztes a dél-koreai vb-n: korábban Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf győzött 5 kilométeren.
    A 26 éves Kapás pályafutása második világbajnoki érmét szerezte, 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson volt harmadik.

Végeredmény, női 200 m pillangó:
    
1. Kapás Boglárka 2:06.78 perc
2. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:06.95
3. Katie Drabot (Egyesült Államok) 2:07.04
...6. Szilágyi Liliána 2:07.68


Németh Nándor országos csúccsal hatodik helyen végzett 100 méter gyorson a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek csütörtöki napján. A BVSC 19 éves versenyzője az előfutamból hatodik helyen jutott tovább, 48.36 másodperces ideje mindössze 19 századdal maradt el saját országos csúcsától. Ezen az elődöntőben hét századot tudott faragni, így hetedik legjobb idővel várta a finálét.
    Az 1-esről induló magyar ötven méter után a hetedik helyen fordult, majd 48.10-zel hatodikként csapott célba.
    "Örülök, mert ez most az elejétől a végéig fel volt építve, nyilván a fordulóban van még, ott kicsit elmennek a többiek, de jöttem a végén, nem fogok panaszkodni. Minden paramétert betartottam, amit az edzőm mondott" - nyilatkozta Németh, aki hozzátette, a következő évben még javulhat kicsit, és akkor az olimpián a harmadik-ötödik hely környékére odaérhet.
    A fiatal magyar versenyző megjegyezte, először jött be egy döntőre zenét hallgatva, a holland Tiesto Wow című számát választotta a finálé előtt.

Végeredmény, férfi 100 m gyors:
    
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 46.96 másodperc
2. Kyle Chalmers (Ausztrália) 47.08
3. Vlagyiszlav Grinyev (Oroszország) 47.82
...6. Németh Nándor 48.10


A női 4x200 méteres gyorsváltó a hatodik helyen végzett a döntőben csütörtökön a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek ötödik napján. A Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka összeállítású kvartett a délelőtti előfutamból a hetedik idővel jutott tovább, amivel olimpiai kvótát szerzett.
    A fináléban 7:54.57 perccel lett hatodik a magyar csapat.
    A számot az ausztrálok világcsúccsal nyerték meg úgy, hogy a második helyen célba érkező amerikai staféta is jobbat úszott, mint a kínaiak 2009-es cáparuhás világrekordja (7:42.08 p).

Végeredmény, női 4x200 m gyorsváltó:
    -----------------------------------
   Ausztrália (Ariarne Titmus, Maddison Wilson, Brianna Throssell, Emma McKeon) 7:41.50 perc - világcsúcs
2. Egyesült Államok (Simone Manuel, Katie Ledecky, Melanie Margalis, Katie McLaughlin) 7:41.87
3. Kanada (Kayla Sanchez, Taylor Ruck, Emily Overholt, Penny Oleksiak) 7:44.35
...6. MAGYARORSZÁG (Késely Ajna, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka) 7:54.57


Telegdy Ádám a hatodik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton csütörtökön a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek ötödik napján. A 23 éves versenyző 1:57.07-es idővel került a fináléba, amelyet közép-európai idő szerint pénteken 14 órakor rendeznek.
    "Csodálkoztam, hogy nem kellett a döntőhöz 1:56-os idő, nagyon örülök neki, hogy bejutottam, az külön csoda, hogy hatodikként, de holnap megpróbálok egy őszintét úszni" - nyilatkozta Telegdy, aki egy párt alkot az újdonsült világbajnok Kapás Boglárkával. 
    "Fergeteges volt, amit Bogi csinált, valami fantasztikus, nagy motivációt adott nekem is. Örülök, hogy ő úszott előttem. Amikor jöttem ide a számra, csak egy tíz másodpercre tudtunk találkozni." - tette hozzá.