• 2024 03 28

Vereség, de az Egyesült Államok a másik ágon

Vizes vb - Kikapott az oroszoktól, csoportmásodik a női vízilabda-válogatott

A magyar válogatott 17-12-re kikapott az orosz csapattól a Kvangdzsuban zajló világbajnokság olimpiai kvalifikációs női vízilabdatornáján, így a B csoport második helyén végzett.

Ez azt jelenti, hogy Bíró Attila együttesének játszania kell a nyolc közé kerülésért közép-európai idő szerint szombaton 8.30-tól Új-Zélanddal.

 A két csapat júniusban a világliga budapesti szuperdöntőjében találkozott egymással, akkor az oroszok sima, 14-9-es győzelmet arattak.
A magyarok egy pillanat alatt rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, ugyanis a rivális kevesebb mint három perc alatt - mindössze 178 másodperc telt el a meccsből - négygólos előnyt szerzett. Bíró Attila együttese, a magyar szinkronúszó-válogatott hangos biztatása közepette, Vályi Vanda és Keszthelyi Rita góljaival zárkózott fel, majd egy emberelőnyös orosz gólra Gyöngyössy Anikó válaszolt centerből. Egy lefordulás után Tóth-Csabai Dóra révén egyetlen találatra jöttek fel a magyarok, de egy újabb kihasznált orosz előny után az első szünethez érve kettővel vezetett a rivális.
Éppen csak két perc telt el a második negyedből, máris elölről kezdhette az építkezést a magyar csapat, amely újra négygólos hátrányba került (9-5). A kapuban ekkor már a 18 esztendős Magyari Alda tempózott Gangl Edina helyén. A fiatal hálóőr be is mutatott néhány szép védést, de elöl hiányoztak a jó megoldások, így a nagyszünetben 11-7-et mutatott az eredményjelző.
A harmadik negyedben sokkal "langyosabbá" vált a tempó, de az oroszok még így is 2-1-re nyerték ezt a szakaszt. A zárónegyedben sem változott a játék képe, az orosz együttes rendkívül könnyed győzelmet aratott.
"Azt szerettem volna, hogy szorosabb meccset játsszunk, mint Budapesten, de ezzel a kezdéssel megalapoztuk a mérkőzés hangulatát. Utána voltak jó momentumok, de ez összességében nagyon kevés, egyszerűen szétúsztak minket" - összegzett a találkozó után Bíró Attila. "Azt kell mondjam, jelenleg sokkal jobb csapat az orosz, most is magabiztosan vertek minket. Pár dolgot változtatnunk kell ahhoz, hogy ha valamikor még esetleg itt összekerülünk velük, akkor legyen egyáltalán sanszunk".
A szakember szerint négy-öt átlagon aluli teljesítmény volt a csapatban, az oroszoknál pedig a leggyengébb játékos is ennél jobban teljesített.
"Ilyen játékkal a nyolc közé jutásért még igen, de a nyolc között már nem lesz esélyünk. Kell a fejlődési lehetőség, mert néhány játékos nem azt nyújtja, amit szeretnék" - tette hozzá a kapitány.
Ugyan az olimpiai és világbajnok amerikaiak ágát elkerülik a magyarok ezzel a vereséggel, Bíró szerint azonban ez egyáltalán nem számít. "Eddig se néztünk ennyire előre, de egyelőre be kell jutni a nyolcba, és ez a csapat még nagyon hullámzó teljesítményt nyújt."

Eredmény:
vízilabda, nők, B csoport, 3. forduló:
Oroszország-Magyarország 17-12 (6-4, 5-3, 2-1, 4-4)
gólszerzők: Bersneva, Rizskova 3-3, Gorbunova, Karimova, Szerzsantova 2-2, Szimanovics, Tolkunova, Prokofjeva, Timofejvea, Szoboljova 1-1, illetve Vályi, Keszthelyi 3-3, Gurisatti 2, Gyöngyössy, Tóth-Csabai, Illés, Szilágyi 1-1

Magyarország: Gangl - Vályi, Tóth-Csabai, Keszthelyi, Illés, Szilágyi, Parkes, cserék: Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gurisatti, Horváth, Magyari (kapus)


A csoport végeredménye: 1. (negyeddöntős) Oroszország 6 pont, 2. (továbbjutott) Magyarország 4, 3. (továbbjutott) Kanada 2, 4. Koreai Köztársaság 0