• 2024 04 26

Majdnem tökéletes második nap a vívó világbajnokságon

Nyolcból heten a pénteki főtáblán

A budapesti vívó világbajnokság második napján a női tőrözőkön és a férfi párbajtőrözőkön volt a sor. Hiszen a nyolc magyar indulónak kellett kivívnia a főtáblára kerülést. Ez pedig majdnem tökéletesen sikerült is.

Kondricz Kata számára július 16-án ünneplet a 21. születésnapját, nem is akárhogyah. Hiszen a női tőröző 5 győzelemmel és 1 vereséggel, kimagasló tusaránnyal zárta a csoportkört. Ezzel pedig feljutott a 64-es főtáblára.

Kreiss Fanni és Mohamed Aida ugyancsak 5 győzelemmel jutott tovább, míg Lupkovics Dóra négyet szerzett. Nekik azonban további egy-egy asszót még nyerniük kellett a direkt kieséses táblán, hogy feljussanak a pénteki főtáblára. 

A világranglistán jelenleg legmagasabban rangsorolt kreiss Fanni az ausztrál Hull ellen 15-2-re és meg is lett a várt siker. Mohamed Aida a fülöp-szigeteki Catantannal alaposan megszenvedett, de végül 12-8-ra győzött. Lupkovics Dóra a kanadai Goldie-val került szembe és végül ő is győzött 15:9-re, így teljes volt a női tőrözők sikere. 

A férfi párbajtőrözők közül Rédli András és Siklósi Gergely remekelt. A Honvéd két versenyzője egyaránt veretlenül zárta a csoportkört, és ezzel további folytatás nélkül a legjobb 64 közé jutott. 

Koch Máté a csoportküzdelmekben mindössze egy vereséget jegyzett, azonban a szerencse nem állt mellé, hiszen az első kieséses meccsén az olasz Fichera kapta és simán kikapott 15-6-ra. Így ő már a csapatversenyekre készülhet. Nagy Dávid viszont még a pénteki egyénire is. Nagynak rosszabb volt a csoportmérlege, de a kieséses szakaszban előbb a szaúd-arábiai Aldawood, majd az észt Salm ellen is győzött, és ezzel ő is a főtáblára jutott.

Ezzel a nyolc kedden pástra lépő magyar közül hét sikerrel járt. 

A világbajnokság szerdán a férfi tőrözők és a női kardozók selejtezőjével folytatódik.

Eredmények. Világbajnokság, Budapest, BOK Csarnok.

Férfi párbajtőr egyéni, 226 induló. A csoportmérkőzéseken: Rédli András 6 győzelem/0 vereség, Siklósi Gergely 6/0 (a legjobb 64 közé jutottak), Koch Máté 5/1, Nagy Dávid 3/3 (továbbjutottak). 

A legjobb 96 közé jutásért: Nagy-Aldawood (szaúd-arábiai) 15:13, Koch-Fichera (olasz) 6:15.

A legjobb 64 közé jutásért: Nagy-Salm (észt) 15:11.

Június 19-én a legjobb 32 közé jutásért: Rédli-Niggeler (svájci), Siklósi-F. Limardo (venezuelai), Nagy-Alekszanyin (kazah).

Női tőr egyéni, 146 induló. A csoportmérkőzéseken: Kondricz Kata 5 győzelem/1 vereség (a legjobb 64 közé jutott), Kreiss Fanni 5/1, Mohamed Aida 5/1, Lupkovics Dóra 4/2 (továbbjutottak).

A legjobb 64 közé jutásért: Kreiss-Hull (ausztrál) 15:2, Mohamed-Catantan (fülöp-szigeteki) 12:8, Lupkovics-Goldie (kanadai) 15:9.

Június 19-én a legjobb 32 közé jutásért: Kreiss-Hernandez (mexikói), Kondricz-Alborova (üzbég), Mohamed-Beardmore (brit), Lupkovics-Jeon (koreai).