• 2020 07 14

Remekeltek a férfi kardozók, felemás siker a női párbajtőrözőknél

Elkezdődött a budapesti vívó világbajnokság

Férfi kardban mind a négy magyar induló részt vehet a csütörtöki főtáblás küzdelmekben a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, míg a női párbajtőröző selejtezőjéből két magyar került fel a 64-es táblára.

A hétfői nyitónap kora délutánján három magyar vívó volt érdekelt a 162 fős mezőnyben, mivel a világranglistán negyedik, kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron kiemeltként - 15 társával együtt - mentesült a selejtező alól.
A 2017-ben világbajnok Szatmári András, valamint Gémesi Csanád és Decsi Tamás remekelt az öt tusra menő asszókban, mindhárman mind a hat ellenfelüket legyőzték a csoportjukban, így közvetlenül csatlakozhattak a kiemeltekhez.
"Az volt a cél, hogy megfelelően bemelegítsünk, ez sikerült, a fiúk jó korán kijöttek, Áron is bekapcsolódott, pedig neki ma nem is kellett vívnia" - mondta Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője, hozzátéve, hogy a maximális teljesítmény is összejött: vereség nélkül sikerült megvívni csoportmérkőzéseket.
"Megvalósítottam, amit elterveztem, vagyis hogy minden asszómat megnyerjem. Volt, hogy a szívem vitt előre, mert éppen küzdés volt az a mérkőzés, de a lényeg, hogy sikerült" - mondta Szatmári.
"Papíron mindegyik csoportbeli ellenfelemnél jobb vagyok, de ezt meg is kellett mutatni. Végig fenn kellett tartani a koncentrációt" - értékelt Gémesi.
"Az iráni Fotuhi volt a kemény ellenfél, akitől legutóbb, a moszkvai Grand Prix-n kikaptam. Most sikerült visszavágnom" - mondta Decsi Tamás.

A vb első versenyszámában 189 vívó indult, a világranglista első 16 helyezettje kiemeltként mentesült a selejtező alól.
A hazaiaknak kivétel nélkül pástra kellett lépniük hétfőn délelőtt a BOK Csarnokban, de közülük a vb-újonc Muhari Eszter - további 15 párbajtőrözővel együtt gyorsan csatlakozott a kiemeltekhez. A még csak 16 éves magyar vívó csoportjában - ahol öt tusig tartottak az asszók - mind a hat ellenfelét, köztük a 2012-ben olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakinát is legyőzte, így a direktkieséses szakasz előtt már öltözhetett is át.
"Reggel a közös bemelegítésnél még stresszeltem, aztán kimentem a levegőre, sétáltam, énekelgettem, próbáltam megnyugtatni magam - nyilatkozott az MTI-nek. - A csoportkört egy könnyű ellenféllel kezdtem, azután pedig már nyugodt voltam."
Elmondta még, hogy több családtagja és a testnevelő tanára is kint volt a csarnokban, ami feldobta őt, akárcsak az előző esti sok buzdító üzenet.
"Most jön két nap pihenő, a verseny előtti estéig nem akarom tudni, kivel vívok a táblán. Mindenki tudja, hogy ezt így szoktam csinálni, a többiek nem fogják elárulni az ellenfelemet" - tette hozzá.
Budai Dorina és Nagy Kinga öt ellenfelét győzte le és egytől kapott ki, míg Kun Anna 4/2-vel fejezte be az első szakaszt. Előbbieknek így egy riválist kellett legyőzniük a főtáblára kerüléshez, utóbbinak pedig kettőt, de a három magyar közül csak egy járt sikerrel: Nagy gyakorlatilag végig vezetve 15-12-re verte a kazah Asszel Alibekovát.
"Nagyon motivált voltam, a 64-es táblán ugyanilyen felszabadultan szeretnék vívni" - mondta.
Kun a ciprusi Irina Mavrikiun még 15-8-cal simán jutott túl, a venezuelai Lizzie Asistól viszont 15-9-es vereséget szenvedett, míg Budai a svájci Noemi Moeschlintől kapott ki ráadástussal 15-14-re úgy, hogy jórészt ő vezetett.
"Nem tudom, hogy 9-6 után, hol ment el az asszó, folyamatosan csúszott ki a kezemből. Hullámvölgybe kerültem, de a ráadásban még így is nyerhettem volna" - értékelt Budai.
"Felemás érzéseim vannak - összegzett Kovács Iván, a női párbajtőrözők vezetőedzője. - Nagyon jól kezdődött a nap, a csoportkör mindenkinek jól sikerült. Eszter szenzációs volt, olimpiai bajnokot is legyőzött. Annának meg kell keményednie, Dorinát pedig nagyon sajnálom, mert egy tuson múlt, hogy nem került Eszterhez hasonlóan már a csoportkör után a főtáblára. Kinga teljesítményének örülök a leginkább, az idén most vívott a legjobban, jó tusokat adott. Bebizonyította, hogy érdemes volt menedzselni őt."