• 2024 04 26

Labdarúgó Eb-selejtező - Remek magyar győzelem Azerbajdzsánban

Willie Orbán két gólt szerzett

A Horvátország elleni bravúr után Azerbajdzsánban folytatódott a magyar labdarúgó válogatott Eb-selejtező sorozata.

A hazai csapat megnehezítette a horvátok dolgát az első fordulóban, amikor a világbajnoki ezüstérmes hátrányból kellett hogy megfordítsa az állást ahhoz, hogy megnyerje a bakui mérkőzést. Így a mieink sem mehettek biztosra - persze megtanultuk az előbbi években, hogy senki ellen nem tehetjük meg ezt - így vendéglátónkkal szemben sem.

Látszott a szervezettség az azeri csapaton a mérkőzés elején, de az is, hogy a magyar a jobb csapat. A kérdés csak az volt, hogy ezt be is tudják e bizonyítani a válogatott játékosai. Az első negyedóra végén megnyugodhattunk, amikor egy az azeri tizenhatos bal sarkáról átívelt Dzsudzsák szabadrúgást Orbánt bólintott az ötösről a hálóba. Tíz perccel később legszebb támadását vezette a magyar csapat, egy keresztbe ívelt labda utáni háromszögelés végén Dzsudzsák lövésébe feküdtek bele. A házigazdák első szögletükből kialakíthatták volna első veszélyes helyzetüket a 35. percben, ha a hosszúra ívelt labdát ahelyett, hogy középre belsőzi, kapura lötte volna az azeri csatár. Három perccel az első félidő vége előtt még Kleinheisler kapura suhintott egy röviden sikerült felszabadítást, de egy méterrel fölé szállt a labda. Maradt az 1-0 a szünetre.

A második játékrészből tíz perc sem telt el, mikor Orbán egy kapu előtti kavarodást követően megduplázta saját góljai számát és a magyar előnyt. Sőt Dzsudzsák lövése pár centiméter híján eldöntötte a mérkőzést, de sajnos a kapufán csattant. És ahogy lenni szokott szűk negyed órával később, miután kissé visszavett a tempóból a magyar válogatott, az ellenfél talált egy gólt. Egy gyors ellentámadás végén az éles lövést nagy reflekszel ugyan kiütötte Gulácsi, de az érkező Madatov elé, aki nem hibázta el az üres kaput, 1-2. Szoboszlait Holman váltotta a félidő derekán, és ha már beállt, általa beállította a végeredmény is. Egy jobboldalon futó támadásból a tizenhatos vonalán kapta a labdát, lépette egyet a kapu felé, majd szétlőtte a rövid felsőt. 1-3.

A mérkőzés utolsó eseménye Rossi kapitány reklamálása és annak következménye volt. A holland játékvezető túlreagálta a megszokott olasz habitussal véleményt alkotó mester gesztusait és elküldte a magyar szövetségi kapitányt a kispadtól.

Jó teljesítménnyel értékes pontokat hoz haza a magyar válogatott Bakuból, és ezzel megnöveli a horvátok elleni győzelme értékét.

Eb-selejtező, E csoport, 3. játéknap:
Azerbajdzsán-Magyarország 1-3 (0-1)

Baku, 8000 néző, v: Kevin Blom (holland)
gólszerzők: Madatov (70.), illetve Orbán (18., 53.), Holman (71.)
sárga lap: Hüszejnov (38.), Medvegyev (59.), illetve Szoboszlai (28.), Kleinheisler (67.), Németh (87.)

Azerbajdzsán: Szalahat Agajev - Makszim Medvegyev, Badavi Hüszejnov, Rahil Mammadov, Anton Krivocjuk - Richard Almeida, Gara Garajev, Dmitrij Nazarov (Rüfat Dadasov, 86.) - Mahir Madatov (Araz Abdullajev, 74.), Renat Dadasov (Agabala Ramazanov, 59.), Ramil Sejdajev

Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Kleinheisler László (Pátkai Máté, 72.) - Dzsudzsák Balázs (Németh Krisztián, 86.), Szoboszlai Dominik (Holman Dávid, 58.), Nagy Dominik - Szalai Ádám

Mivel a csoport másik mérkőzésén Horvátország 2-1-es győzelmével otthon tartotta a három pontot Wales ellen, így a csoport élén a két hatpontos csapat Magyarország és a vb-ezüstérmes áll. A mieink következő meccsükön épp Wales csapatát fogadják kedden a Groupama Arénában.