• 2020 07 13

Vívó Eb - Ezüstérmes a férfi kardcsapat

Nyolcadik helyen a női prábajtőrözők

Ezüstérmes lett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

A címvédő magyarok második kiemeltként a negyeddöntőben kezdtek szombaton a 12 együttest felvonultató mezőnyben, és magabiztosan verték a briteket. Az elődöntőben is nagyszerűen és eredményesen vívtak, a románokat 45-40-re felülmúlva jutottak be a fináléba, melyet a németek érdekeltsége és a tévéközvetítés kötöttsége miatt a bronzmérkőzés előtt rendeztek meg.
Magyar szempontból ez is jól indult, az első három asszó után 15-6 volt az állás: Szatmári 5-1-re verte Benedikt Wagnert, Szilágyi ugyanennyire Szabó Mátyást, Gémesi pedig 5-4-re Max Hartungot. A következő öt párharcot viszont a németek nyerték, az egyenlítés már a hatodik párban összejött nekik, utána pedig előnybe is kerültek. Olyannyira, hogy Szilágyi utolsóként már 34-40-nél ment fel a pástra Wagner ellen. A reménytelennek tűnő helyzet ugyanakkor csakhamar változott, a kétszeres olimpiai bajnok magyar kardozó stabilabbnak, magabiztosabbnak tűnt ekkor, és 43-43-nál utolérte ellenfelét. Aztán 43-44-nél testvezetékcsere következett magyar oldalon, majd a következő akció közben Wagner szólt, hogy Szilágyinál nincs teljesen rendben a technika. Az újabb akciónál nem ítélt tust a mérkőzésvezető, az azt követőnél viszont - melyben középen csapott össze a két vívó - igen, a németek javára.
Szilágyi - aki az utolsó asszót 9-5-re nyerte -, plusz 5-tel, Szatmári mínusz 1-gyel, Gémesi mínusz 6-tal zárt.
"Én úgy láttam, hogy a szurkolótábor átlendítette őket a holtponton. Hiába volt nekünk kilenctusos előnyünk is, újra erőre kaptak. Volt sanszunk a végjátékban, vissza tudtam hozni, szeretek is Wagnerrel vívni, de ahhoz, hogy 40-34-ről nyerjen az ember, kisebb fajta csoda kell, és ez most nem jött össze" - nyilatkozott az MTI-nek Szilágyi Áron.
Az utolsó tusról azt mondta, nüansznyi különbség volt középen, amit addig együttesnek adott a zsűri, ekkor viszont nála látta a találatot.
"Mi úgy éreztük, hogy abszolút nem így volt, de ennyi szubjektivitás benne van a kardvívásban" - tette hozzá.
Beszélt arról is, hogy nagyon jó a viszonyuk a németekkel, ismerik őket, rengeteget edzőtáboroznak közösen.
"Azt gondolom, hogy a fair play szellemében zajlott le ez a mérkőzés. Annak ellenére, hogy itthon voltak, és kihasználhatták volna ezt jobban is. Örülök, hogy ez ilyen tiszta döntő volt" - mondta.
A második hely megszerzését az olimpiai részvétel kiharcolása szempontjából fontosnak tartja.
"A kvalifikáció tükrében nagyon sokat ér ez az ezüstérem. Szerintem egy jó kis lépést tettünk a kvótaszerzés felé. Mindig azt szoktuk mondani, hogy elégedettnek kell lennünk, ha érmesek vagyunk, dobogóra állhatunk. Ez most is így van, de öt perccel a döntő után nyilván nem fogok itt cigánykereket hányni, mint ez a kisgyerek itt mellettünk" - folytatta, majd úgy fejezte be összegzését, hogy egy-két nap múlva biztosan tudnak örülni a csapatezüstnek, és ez az eredmény jó előjel a júliusi, budapesti világbajnokság előtt.
A férfi kardozók a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték. Korábban ugyancsak második lett a női kardválogatott, míg harmadikként zárt női kard egyéniben Márton Anna, valamint a férfi párbajtőrcsapat.

Eredmények:
negyeddöntő:
Olaszország-Georgia 45-44
Németország-Franciaország 45-40
Románia-Oroszország 45-42
Magyarország - Nagy-Britannia 45-28
elődöntő:
Németország-Olaszország 45-42
Magyarország-Románia 45-40
döntő:
Németország-Magyarország 45-43
a 3. helyért:
Olaszország-Románia 45-35

Végeredmény:
férfi kard csapat, Európa-bajnok:
---------------------------------
Németország (Max Hartung, Benedikt Wagner, Szabó Mátyás, Björn Hübner)
2. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás)
3. Olaszország (Luigi Samele, Enrico Berre, Aldo Montano, Luca Curatoli)

A nyolcadik helyen végzett szombaton a Budai Dorina, Muhari Eszter, Kun Anna, Nagy Kinga összeállítású párbajtőrcsapat a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.    A későbbi győztes lengyelektől elszenvedett negyeddöntős vereség után a magyarok előbb a németekkel csaptak össze, akik végig kézben tartották a mérkőzést, három döntetlen mellett hat asszót megnyertek.
    A végeredményt tekintve a hetedik helyért rendezett összecsapás sem alakult jobban magyar szempontból, bár azon a hetedik pár után még csak néggyel vezettek a világranglistán ötödik észtek. Csakhogy ezután következett egy 9-1-es vereség és az utolsó asszó is észt sikerrel zárult.
    A magyarok a nemzetközi rangsorban mögöttük álló svájciakat legyőzték az Eb zárónapján, az előttük lévő csapatoktól pedig kikaptak.