• 2024 03 28

Európa Játékok 2019 - Ungvári Attila bronzérmes

Győzelmével egyben a magyar versenyző Eb-bronzot is nyert!

Ungvári Attila bronzérmet szerzett 81 kilogrammban vasárnap a minszki Európa Játékok cselgáncstornáján, amely az idei Európa-bajnokság is egyben.

A 30 éves ceglédi dzsúdós a svéd Victor Busch, a belga Sami Chouchi és a holland Frank De Wit elleni győzelem, majd a bolgár Ivajlo Ivanovtól elszenvedett elődöntős vereség után, ötödik mérkőzésén Alexander Wieczerzakkal találkozott, pályafutása során másodszor. Eddigi egyetlen összecsapásukat a 28 éves német nyerte 2014-ben a samsuni Grand Prix-n. Azóta az ellenfél világbajnok lett 2017-ben Budapesten, majd tavaly a dobogó harmadik fokára állhatott fel a bakui vb-n.
    A 2010-es bécsi Eb-n harmadik Ungvárié volt az utolsó előtti mérkőzés az esti programban, a maroknyi magyar tábor már feszülten várta, hogy elkezdődjön az összecsapás. A magyart a kezdetektől folyamatosan bíztatták a társak a Csizsovka Aréna lelátójáról, a leghangosabb a bátyja, Ungvári Miklós volt.
    Két perc elteltével a németet megintették, majd közvetlenül ezután a magyart is. Akciót nem látott a közönség, mert bő egy perccel a négyperces mérkőzésidő letelte előtt ugyan Ungvári a földre került, de sikeresen kivédekezte Wieczerzak támadását.  
    Miután lejárt az idő, következhetett az aranypontig tartó hosszabbítás - a ceglédi versenyző esetében a nap folyamán immár harmadszor -, ebben az első érdemi történést az jelentette, hogy a németet másodszor is figyelmeztették. Két perc elteltével ismét földharc alakult ki, azonban ezúttal is állásból folytatták a felek, néhány másodperc múlva pedig Ungvári vazaarit érően eldobta ellenfelét, így végül övé lett a győzelem és az ezzel járó két érem: az Európa Játékok és az Eb medálja.
    Ungvári így kilenc év után állhatott ismét Eb-dobogóra, ő szerezte az egész magyar küldöttség első érmét a fehérorosz fővárosban zajló Európa Játékokon, és egyben a magyar cselgáncssport 47. Eb-bronzát is.
    "Szerintem tökéletes volt ez a mai nap, attól az egy meccstől eltekintve, amikor a bolgártól vereséget szenvedtem" - értékelte a napot az MTI-nek Ungvári. "Nem érzem magam vesztesnek, hiszen aki ismeri a dzsúdós pályafutásomat, az tudja, hogy rengeteg hullámvölgy volt ebben a 22 évben, most pedig iszonyatosan boldog vagyok, hogy újra sikerült Európa-bajnokságon érmet szereznem. Ráadásul egy olyanon, amely egyben Európa Játékok is."
    A magyar sportoló kiemelte: remek a hangulat a magyar táboron belül, és nagyon jólesett neki, hogy a társai egész nap szurkoltak érte.
    "Egyszer-kétszer volt holtpontom a hosszabbításokban, és ez a kis bíztatás ilyenkor nagyon jól tud esni, tényleg átbillenti az embert" - fogalmazott.
    Azt is elárulta, hogy öt-hat héttel ezelőtt volt egy kisebb térdműtéte, azután sokat dolgoztak kondicionálisan.
    "Ezt az erőt most éreztem is, erővel kompenzáltam a dzsúdós hiányosságaimat, ez szerintem sikerült is" - tette hozzá.

A minszki Európa Játékok hétfői programja magyar szempontból (közép-európai idő szerint):

    ÍJÁSZAT (Olimpiai Sportkomplexum)
12.15: férfi olimpiai, egyéni kieséses szakasz, a 16 közé jutásért, Banda Árpád-Ivan Bancsev (bolgár), utána nyolcaddöntő

    TOLLASLABDA (Falcon Club) 
12.00: férfi egyes, csoportmérkőzés, Krausz Gergely-Alexander Roovers (német)
15.40: női páros, csoportmérkőzés, Bukoviczki Nikoletta, Gonda Daniela-Vytauta Fomkinaite, Gerda Voitechovskaja
21.00: női egyes, csoportmérkőzés, Kőrösi Ágnes-Rachael Darragh (ír)

    SPORTLÖVÉSZET (Sportlövő központ)
 9.00: női légpuska (Horváth Lea), alapverseny
11.00: férfi légpuska (Péni István, Sidi Péter), alapverseny
12.00 és 13.00: férfi és női légpuska, döntők 

    ASZTALITENISZ (Olimpiai Tenisz Központ)
12.00: női egyes, nyolcaddöntő, Póta Georgina-Linda Bergström (svéd) 

    CSELGÁNCS (Csizsovka Aréna)
 9.30: férfi 90 kg (Tóth Krisztián), 100 kg (Ohát Zalán), női 78 kg (Salánki Evelin), +78 kg (Szigetvári Mercédesz, Kárpáti Emese), előcsatározások
16.00: férfi 90 kg, 100 kg, női 78 kg, +78 kg, helyosztók

    ÖKÖLVÍVÁS (Urucse Sportpalota) 
15.30: női 69 kg, nyolcaddöntő, Budai Vivien-Marjam Rabrajilova (azeri)
18.15: férfi 52 kg, nyolcaddöntő, Virbán Martin-Galal Yafai (brit)  

    TORNA (Minszk Aréna)
18.30: Aerobik vegyes páros (Bali Dániel, Mazács Fanni), döntő