• 2024 03 19

Európa Játékok 2019 - Eredménymaraton 2. nap

Megkezdődtek a versenyek Mindszkben

Szombaton 24 versenyszámban avattak bajnokot, de magyar érem nélkül zárult a versenynap Minszkben.

Megkezdődött a judósok viadala, ami egyben Európa-bajnokság. A Csizsovka Arénában rendezett szombati versenynapon Csernoviczki Éva (-48 kg), Karakas Hedvig (-57 kg) és Szabó Katinka (-52 kg) is kikapott a nyolcaddöntőben, így kiesett. Szabó Csaba (60 kg), Gorjanácz Zsolt (66 kg) és Pupp Réka (52 kg) sem jutott a legjobb nyolc közé. Az olimpiai és Európa Játékok-bronzérmes Csernoviczki Évának ezzel megszakadt Eb-érmes sorozata, hiszen 2008 óta minden kontinenstornáról medállal tért haza, és ezúttal az Eb- és vb-bronzérmes, korábbi Európa Játékok-második Karakas Hedvignek sem jutott babér.

A szintén Európa-bajnokságnak számító férfi ökölvívásban az olimpiai ötödik helyezett Harcsa Zoltán 75 kg-ban látványosan nyert a belga Ruben Veciunca ellen, míg az előző napon győztes Kozák László szombaton pontozással kikapott a nyolcaddöntőben Pat McCormack, a britek Eb ezüst- és bronzérmesétől. Hasonlóan búcsúra kényszerült Gálos Roland (60kg). Harcsa Zoltán vasárnap a spanyol Miguel Cuadradóval csap össze a negyeddöntőért.

Egyetlen szambósunk, a 100 kilogrammos Sirankó Ferenc két vereséggel hetedikként zárt. A 34 éves sportoló első ellenfele a többszörös világbajnoki ezüst- és bronzérmes lett Viktors Lesko volt, akit harmadikként rangsoroltak. Bő két óra múlva aztán a negyeddöntő veszteseinek egyik összecsapásán a magyar szambós a moldovai Denis Tachiival nézett farkasszemet, s ugyan itt már több esélye volt, a meccset azonban rivális nyerte.

A magyar női 3x3-as kosárlabdacsapat három vereséggel zárta a csoportját, így a negyedik helyen végzett és nem jutott a negyeddöntőbe. Ezután a 9. helyért mérkőzhetnek tovább a lányok az alsó házi helyosztókon.

Eredmények: Magyarország-Németország 9-19, Románia-Magyarország 20-18, pénteken Csehország-Magyarország 20-19 - hosszabbítás után.

Sportlövészetben a 20. helyen végzett Sidi Péter és Horváth Lea a légpuska vegyescsapat-versenyben. A vegyespárosok 10 méteres száma puskában és pisztolyban is szerepel majd a tokiói játékok műsorán, kvótát viszont nem lehetett most szerezni, így a minél jobb helyezés elérése és az egyéni versenyre való felkészülés lehetett a cél a két magyar sportlövőnek. A magyar duó a 33 párt felvonultató verseny második felében lépet lőállásba, s a 30-30 lövést összesen 621,2 körrel zárta, amivel három körrel maradt le a negyeddöntőről.

Asztaliteniszben a világranglistán 142. Szudi Ádám, a 123. Ecseki Nándor és a 71. Pergel Szandra is kikapott szombaton az egyes második fordulójában – mindhármuknak ez volt az első mérkőzése -, így egyikük sem jutott a legjobb 32 közé.
Eredmények: Kirill Szkacskov (orosz)-Szudi Ádám 4-1, Gacina (horvát)-Ecseki Nándor 4-0, Nathalie Marchetti (belga)-Pergel Szandra 4-3.

A ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni a 12 fős mezőny utolsó helyén zárta az egyéni összetett versenyt. A 19 éves sportoló karikával teljesített a legjobban, erre a gyakorlatára 19,150 pontot kapott, a másik három szerrel azonban 18,000 pont alatt marad: labdával 17,050-et, szalaggal 15,050-et, buzogánnyal pedig 14,600-at ért el. Az összpontszáma így 65,850 lett, amivel egyetlen riválisát sem tudta megelőzni. Pigniczki egyik szeren sem jutott be a vasárnapi döntőbe.