• 2024 04 19

Vívó Eb - Fantasztikus női kard csapatezüst

Két érmet nyertek női kardozóink az Eb-n!

Férfi tőr és női kard csapatversennyel kezdődött a düsseldorfi olimpiai kvalifikációs vívó Eb csapat-köre.

A Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású női kardcsapat első ellenfele a fehérorosz válogatott volt. A mieink nehezen lendültek játékba és nemhogy nem tudtak elhúzni ellenfelüktől, harmincnál két tus hátrányban voltak. A két tus hátrányból azonban remek koncentrációval fokozatosan erősödő magabiztossággal öt tus előny lett. Következett a negyeddöntő, és Ukrajna. A forgatókönyv hasonló, két kör után hátrány, 26-30, a végén hihetetlen izgalmak közepedte kivívott egy tus előny és győzelem az egyéi első Harlannal felálló ellenféle ellen.   

Az elődöntőben a világbajnok franciák következtek. A "bevált" forgatókönyv szerint alakították a mérkőzést a magyar hölgyek, az utolsó két asszó előtt 29-35 a hátrány. Düsszeldorf egyéni bronzérmese, Márton Anna következett és 11-4-el "ültette le" Queroli-t, így újra visszakerültek a meccsbe a mieink. Az utolsó párban Pusztai nemhogy megtartotta, ötre növelte a kapott egy tus előnyt. Jöhetett a finálé, és az az Oroszország, amelyben két egyéni világbajnok (Pozdnyakova, Velikaja) és egy egyéni olimpiai bajnok (Jegorjan) szerepelt. Az első két harmadban az ellenfél 30:19-es vezetést szerzett, ami a nap eddigi mérkőzéseinek forgatókönyvével nem ment szembe, mindig hátrányban voltak ilyenkor a mieink. ennek a hátránynak a megfordításához a bravúr már kevés volt, csoda kellett volna. Azonban a mieink döntetlenre tudták hozni a mérkőzés utolsó harmadát, nem kerültek közelebb a mezőnyből kiemelkedő riválishoz, 34:45 lett a vége. Fantasztikus ezüstérem a vége, amely nagy lépés Tokió felé!

A férfi tőrcsapat a Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András kvartettel képviselte a magyar színeket, és remekül helytállt az elért nyolcadik helyével. A dánok legyőzésével elért negyeddöntős cél után, két papíron erősebb ellenfél elleni szoros vereség eredményezte ezt a helyezést.

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi tőrcsapat, 15 induló:

Nyolcaddöntő: Magyarország-Dánia 45:38 (Dósa +11, Németh +3, Mészáros -7).

Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 27:45 (Dósa +2, Mátyás -8, Mészáros -12).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 41:45 (Dósa +2, Mátyás -2, Németh -4).

A 7. helyért: Magyarország-Ukrajna 37:45 (Mátyás +2, Dósa -4, Mészáros -6).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Németország, 3. Olaszország, …8. Magyarország (Dósa Dániel, Mátyás Bálint, Mészáros Tamás, Németh András).

Női kardcsapat, 15 induló:

Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:40 (Pusztai +6, Katona +2, Márton -3).

Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:44 (Katona +6, Pusztai -1, Márton -4).

Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:40 (Márton +8, Pusztai +7, Katona -10).

Döntő: Magyarország-Oroszország 34:45 (Márton -2, Katona -3, Pusztai -6).

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza), 3. Franciaország.