• 2020 03 29

Evezős Eb - Galambos Péter aranyérmes

Remek versenyzéssel koronázta meg hétvégi teljesítményét a magyar evezős

Galambos Péter mind az előfutamban, mind az elődöntőben igazolta a szakvezetés előzetes várakozását vagyis az éremszerzés lehetőségét a luzerni Európa-bajnokságon.

Pénteken második, szombaton első volt futamában, így a döntőben is hasonló céllal siklott be a rajthoz. Rögtön az élre is állt a váci versenyző, egyedül a másik elődöntőt megnyerő, és a legjobb idővel célba érő lengyel Mikolajczewski tartotta vele a lépést, a táv felénél is ez volt a sorrend. 500 méterrel a vége előtt át is vette a vezetést a lengyel, de Galambos hajrába kezdett, amire riválisának nem volt ellenszere, és egy hajóval lemaradva be kellett érnie a második hellyel. Galambos Péter pedig 6:57.000-val Európa-bajnok! 

A magyarnak a felnőttek mezőnyében nagy világversenyen ez az első aranyérme. Ugyanebben a versenyszámban - ami nem szerepel az olimpiai programban - Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt, míg a világbajnokságon két ezüst- (2012, 2016) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.

A döntők programjában másik magyarként érdekelt Pétervári-Molnár Bendegúz, egypárban végül a 21. helyen zárt a kontinensbajnokságon, miután a D döntőben 7:13.360 perces eredménnyel a harmadikként ért célba.

Az evezősök fő eseménye idén az augusztus végi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Linzben, ahol a tokiói helyek többsége gazdára talál.