• 2024 04 26

Vívó Eb - A párbajtőröző Andrásfi Tibor hetedik

Értékes helyezés a húszéves Eb-újonctól

A düsseldorfi vívó Európa-bajnokság második versenynapján a női tőrözők és a férfi párbajtőrözők egyéni versenyeit rendezték.

Kezdjük a legjobb napot zárt Andrásfi Tiborral, aki négy győzelemmel került kiemeltként a főtáblára a csoprtkör után. Majd a lehető legkiélezettebb küzdelmekkel, két hosszabbításos sikerrel vette az első két kieséses mérkőzését. Mindkettőn hátrányból visszakapszkodva, kötélidegekkel hozta a ráadást. Először a spanyol Fabregat, majd a svájci Heinzer tapasztalta meg, hogy kevés a három tus előny a magyarral szemben. A nyolcaddöntőben "könnyedén" 15-10-re verte a román Persu-t Andrásfi, aztán a nyedgyeddöntőben jött ki a két hosszabbításos csata - inkább idegi - fáradsága. Az olasz válogatott ásza, Santarelli megállította a budapesti GP bronzérmesét, aki így remek hetedik hellyel fejezte be az Eb-t. 

A többiek közül Siklósi Gergelyt a másik kiemelt volt a csoportkör után. Ezután 15:13-ra legyőzte a hazai páston versenyző, német válogatott Bellmannt. A 32 között a balszerencsés sorsolás az aktuális Európa- és világbajnok, világranglista-egyes francia Borellal hozta össze, a vége 10:15 lett. Rédli András útját ezúttal nem kísérte a szerencse. Korábbi egyéni Európa-bajnokunk a 64 között az izraeli Beskinnel szemben maradt alul hosszabbításban úhy, hogy szinte végig vezetett az asszóban. A 64-ben búcsúzott az ugyancsak junior korú Koch Máté. Ő sem áldhatta a szerencséjét, az oroszok egyik legjobbjával, Bidával került szembe, akit csak megszorítani tudott (12:15).  

A nap másik versenyszámában a női tőrözők léptek pástra. A magyar küldöttség legtapasztaltabb tagja, Mohamed Aida jutott a legtovább. A kétgyermekes, 43 esztendős családanya a csoporkört követően, a 16-ba jutásért honfitársával, Kondricz Katával került szembe. A fordulatos asszóban a befejezés az újpestiek 26 évvel ezelőtti (!!!) világbajnoki ezüstérmesének sikerült (15:11). A nyolcaddöntőben viszont a jelenlegi világelső, világbajnoki címvédő olasz Alice Volpi következett, aki sok esélyt nem hagyva, 15:6-ra győzött a magyar hölgy ellen. A kétgyermekes, 43 esztendős családanya ezzel a 15. lett az Eb-n!

Kreiss Fanni a csoportkörben 4/1-el zárt, ám a 32 között a lengyel Dlugosz egy változatos asszóban felülmúlta őt. Lupkovics Dórának nem sikerült a 32-be jutnia, ugyancsak lengyel vívótól, Walczyktól kapott ki (10:15).

Az Európa-bajnokság szerdán a férfi kardozók és a női párbajtőrözők egyéni versenyével folytatódik.

Eredmények. Európa-bajnokság, Düsseldorf. Férfi párbajtőr egyéni, 97 induló:

A csoportmérkőzéseken: Siklósi Gergely 4 győzelem/2 vereség, Andrásfi Tibor 4/2, Rédli András 3/3, Koch Máté 2/4 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 64 közé jutásért: Koch-Kavvadiasz (görög), Rédli-Toskov (bolgár) 15:10.

A legjobb 32 közé jutásért: Andrásfi-Fabregat (spanyol) 13:12, Siklósi-Bellmann (német) 15:13, Rédli-Beskin (izraeli) 12:13, Koch-Bida (orosz) 12:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Andrásfi-Heinzer (svájci) 15:14, Siklósi-Borel (francia) 10:15.

Nyolcaddöntő: Andrásfi-Persu (román) 15:10.

Negyeddöntő: Andrásfi-Santarelli (olasz) 9:15.

Végeredmény: 1. Yuvel Freilich (izraeli), 2. Andrea Santarelli (olasz), 3. Enrico Garozzo (olasz) és Jiri Beran (cseh), …7. Andrásfi Tibor (edző: id. Andrásfi Tibor, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …24. Siklósi Gergely, …57. Rédli András, …61. Koch Máté.

Női tőr egyéni, 58 induló:

A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 4 győzelem/1 vereség, Kondricz Kata 4/1, Mohamed Aida 3/2, Lupkovics Dóra 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Lupkovics-Walczyk (lengyel) 10:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Kondricz 15:11, Kreiss-Dlugosz (lengyel) 13:15.

Nyolcaddöntő: Mohamed-Volpi (olasz) 6:15.

Végeredmény: 1. Elisa di Francisca (olasz), 2. Inna Deriglazova (orosz), 3. Alice Volpi (olasz) és Ysaora Thibus (francia), …15. Mohamed Aida, …19. Kondricz Kata és Kreiss Fanni, …39. Lupkovics Dóra.