• 2024 04 27

Vívó Eb - Márton Anna bronzérmes női kardban

Remek nyitány a kontinenstornán

A férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyével kezdődött meg hétfőn a düsseldorf-i vívó Európa-bajnokság.

Márton Anna remek bronzérme küzdelmes nap végén született meg a németországi Düsseldorfban hétfőn rajtolt vívó kontinensviadalon, kiváló alaphangot adva egy reményeink szerint emlékezetes magyar szereplésnek. De haladjunk sorjában.

Pusztai Liza 5/1-et vívott a csoportkörben hét fős csoportjában, így a főtáblán kiemelt volt. Márton Anna és Katona Renáta hatfős csoportban 3/2-vel zárt, míg Mikulik Júlia hetesben 2/4-el, mindannyian folytathatták a főtáblán a mindössze 66 fős mezőnyben.

Az erőnyerő Pusztain kívül három 64-es körben érdekelt vívónő közül előbbi kettő magabiztosan győzött, az első kieséses körben-. Márton a német Funke, Katona a bolgár Ilieva ellen. Mikulik Júlia viszont öt tussal alulmaradt lengyel ellenfelével szemben.

A 32 között már Pusztai is vívott és a többiekhez hasonlóan meggyőzően nyerte első meccsét. Márton Anna megint német ellenfelet kapott, ezúttal Limbachot győzte le 13-13 után, nagy csatában. Kiesett viszont Katona Renáta, miután kifogta a csapat világbajnok, egyéni Eb-második olasz Grigoriot.

A nyolcaddöntőben aztán még tovább fogyatkozott a versenyben lévő magyar vívók száma. Pusztai Liza a francia Charlotte Lembach ellen vesztette el asszóját 15-9-re. Így egyedül Márton Anna volt már csak versenyben, aki meggyőző különbséggel verte a spanyol Lucia Martin-Portugues-t. Jöhetett a negyeddöntő, már csak egy lépés az éremhez.

Ott Irene Vecchi állt szemben a magyar hölggyel és neki is meg kellett hajolnia riválisa tudása előtt, nagy csatában, három tussal győzött az MTK kiválósága, és már biztosan érmes volt ekkor.

A második elődöntőt vívta a magyar klasszis, a napon talán legjobb formát mutató, elképesztően könnyed asszókat vívó ukrán Harlan ellen. Márton Anna végig feszült volt az asszó alatt és végül 15-10 arányban kikapott, ezzel bronzérmet szerzett.

Magyar érdekeltségű eredmények:

Női kard a 64 között:
Márton Anna - Julika Funke (német) 15-6
Katona Renáta - Joana Ilieva (bolgár) 15-8
Malgorzata Kozaczuk (lengyel) - Mikulik Júlia 15-10
a 32 között:
Pusztai Liza - Darija Andrejeva (fehérorosz) 15-5
Mártona Anna - Anna Limbach (német) 15-13
Rossella Gregorio (olasz) - Katona Renáta 15-5

Nyolcaddöntő:

Pusztai Liza – Charlotte Lembach (francia) 9-15

Márton Anna – Lucia Martin-Portugues (spanyol) 15-8

Elődöntő:

Márton Anna – Olga Harlan (ukrán) 10-15


Férfi tőrözőink 78 fős mezőnyben kezdték a napot. Németh András és Mászáros Tamás hétfős, Dósa Dániel és Mátyás Bálint hatfős csoportba került.

Mészárosnak sikerült a legjobban a csoportkör, 4/2-vel zárt. Dósa a másik, aki pozitív mérleggel jutott a főtáblára, három győzelem mellett két asszót vesztett. Németh Andrásnak két, Mátyás Bálintnak egy ellenfele ellen sikerült győznie a délelőtt folyamán. Előbbi még éppen hogy továbbjutott, utóbbinak befejeződött az egyéni verseny.

Ahogy a kieséses szakasz első körében mindhárom, még állva maradt tőrözőnknek is. Mészárosnak a georgiai  Gaulashvili állta útját 15-8-al, csakúgy, mint az olasz Foconi Némethét. A legszorosabb asszót Dósa Dániel vívta, ő 15-13 arányban maradt alul az osztrák Poscharniggal szemben.

Magyar érdekeltségű eredmények:

Férfi tőr 64 között:

Mészáros Tamás – Lasha Gaulashvili (georgiai) 8-15

Németh András – Alessio Foconi (olasz) 8-15

Dósa Dániel – Johannes Poscharnig 13-15