• 2024 04 19

Tour de Hongrie - A lett bajnok sárga trikós lett Miskolcon

201 km-es etap volt a mai

A lett bajnok Krists Neilands nyerte csütörtökön a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny második szakaszát, sikerével pedig összetettben is élre állt.

A 40. magyar körverseny leghosszabb szakasza, a Balassagyarmat és Miskolc közötti 201 kilométer során három gyorsasági és három hegyi hajrá - egy-egy harmadik, második és első kategóriás emelkedő - várt a mezőnyre a 31 fokos hőségben.
A Pannon versenyzője, Filutás Viktor begyulladt jobb szemmel várta a balassagyarmati rajtot. Az MTI kérdésére elmondta, ő maga jól áll összetettben, így nem tervez szökést, viszont valamelyik csapattársa valószínűleg megkísérli majd.
A szakasznak 116 versenyző vágott neki, a város határában pedig az egyik közlekedési táblára erősítve "Balázskagyarmat" felirat állt a helyi versenyző, Rózsa Balázs (Differdange-Geba) tiszteletére.
Az etap elején négy versenyző tekert el a mezőnytől, köztük a szlovén Jon Bozic, aki szerdán több mint 140 kilométert szökött Rózsa és Lovassy Krisztián társaságában. A táv első felében a meleg rostálta a mezőnyt, kiszállt például az összetett hetedik helyén álló kanadai Alexander Cataford, míg Filutást gyomorproblémák hátráltatták.
A négyfős szökésből ketten - a cseh Matej Zahalka és a svéd Jacob Eriksson - az utolsó hegyig kitartott, ám végül a mezőny utolérte a duót még a bükkszentkereszti hegyi hajrá előtt. Az emelkedőn a lett bajnok Krists Neilands tekert el a mezőnytől, a Miskolc felé vezető lejtmenetben pedig 1 perc 25 másodperces előnyre tett szert. Mivel második helyen állt összetettben, a sárga trikós és címvédő Manuel Belletti csapata, az Androni komoly munkába kezdett, hogy utolérje Neilandsot. Ez végül nem sikerült, ehhez hozzájárult az is, hogy a mezőnyben másfél kilométerrel a cél előtt többen buktak. Neilands átvette az összetett első helyét Bellettitől, bár mint a Giro d'Italiáról érkező lett versenyző az MTI kérdésére elmondta, nem ez volt az eredeti terve.
"Nem gondoltam a sárga trikóra, egyszerűen csak éreztem, hogy nagyon jók a lábaim, és bolond lettem volna, ha nem használom ki. Megpróbáltam a szökést, bejött" - fogalmazott Neilands, aki a siófoki prológon második lett. Elárulta: amikor előnye közel másfél percre nőtt, akkor kezdett hinni benne, hogy a szakaszgyőzelem és az összetett első hely is összejöhet.


Előre tekintve elmondta, innentől megkísérli a sárga trikó megőrzését a hátralevő három versenynapon, s mivel csapata, az Israel Cycling Academy erős, erre képes is lehet.
"Ami pedig engem illet, szükséges, hogy jól sikerüljön a regenerálódás a kemény szakasz után" - mondta Neilands.
A magyarok közül Dina Márton hatodik, Valter Attila tizedik helyen ért célba a kaotikus hajrában, melynek során egy kísérőmotoros kiterelését félreértve több versenyző rossz irányba ment, illetve bukott. Emiatt a zsűri úgy döntött, az egész főmezőny az egyperces hátránnyal második dán Louis Bendixen idejét kapja meg.
"A komplett mezőnyt rosszfelé irányították, egyáltalán nem volt egyértelmű az útvonal kijelölése. Én tudtam, hogy jobbra kell menni, de viszonylag hátul mentem, s néhány versenyzővel együtt el tudtunk fordulni a jó irányba, sokan viszont estek-keltek. Nagyon nem megérdemelt ez a helyezésem, de most így jött ki" - értékelt az MTI érdeklődésére Dina, aki megőrizte a fehér trikót, amelyet az összetettben legjobban álló magyar bringás ölthet magára.
Felidézte, Kometás csapattársának, a spanyol Juan Perez Lópeznek Neilandsszal kellett volna tartania, ám őt befogták, noha a csapat próbálta visszafogni a mezőnyt.
Pénteken két félszakasz, a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti 115 kilométer, majd a Tiszafüredtől Hajdúszoboszlóig tartó 69 kilométer vár a mezőnyre, amely összesen 890 kilométert teljesít a vasárnapi székesfehérvári befutóig.

Eredmények:
Balassagyarmat-Miskolc, 201 km:

1. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 5:10:14 óra
2. Louis Bendixen (dán, Coop) 1:00 perc hátrány
3. Marco Frapporti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) azonos idővel
...6. Dina Márton (Kometa Cycling Team) a. i.
...10. Valter Attila (CCC Development Team) a. i.
...13. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Neilands 9:53.14 óra
2. Belletti 1:07 perc hátrány
3. Bendixen 1:10 p h.
...9. Dina 1:18 p h.
10. Fetter Erik (Pannon Cycling Team) 1:19 p h.