• 2023 06 08

Tour de Hongrie - Cseh siker a prológon, Dina Márton a legjobb magyar

Összetettben egy TOP 20-as helyezés a Pannon Cycling Team célja a versenyen

A cseh Jan Barta nyerte kedden a Tour de Hongrie országúti kerékpárverseny siófoki prológját, legjobb magyarként Dina Márton a 14. helyen zárt.

A nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában szereplő, 2.1-es kategóriájú viadal nyitányaként 35 fokos hőségben a Víztorony környékén kijelölt négy kilométeres egyéni időfutam várt a mezőnyre. A csapatbemutatón 19 istálló 129 versenyzője vett részt, akik 6 kontinens 31 országából érkeztek.
Az előzetes nevezésekkel ellentétben nem két, hanem három korábbi győztes tagja a mezőnynek: a 2015-ben első luxemburgi Tom Thill és a címvédő olasz Manuel Belletti mellett a 2016-ban diadalmaskodó észt Mihkel Räim is nyeregbe szállt a 40. Tour de Hongrie-n.
Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére elárulta: Lovassy Krisztiánt pályás tapasztalata, Vas Balázst pedig a Kárpáti Futárok Versenyén mutatott jó teljesítménye miatt akár az első tízbe kerülésre is képesnek látta a prológon.
A scratch-ben Eb-ezüstérmes, a minszki Európa Játékokra készülő Lovassy az MTI-nek kiemelte: az enyhe szél és a hosszú egyenesek miatt sokat számíthat, kinek van lehetősége időfutamkerékpárral nekivágni a távnak. Erre neki ezúttal nem volt módja, ám így is a legjobb húsz közé várta magát. Dina Márton pedig elárulta: mindenki kedvesen fogadta új csapatában, a Kometában, ahol társaival egy nappal korábban találkozott először, így izgatottan várta a prológot.
Az időfutam előtt Ivan Basso, a Kometa sportigazgatója, kétszeres Giro d'Italia-győztes korábbi klasszis versenyző tekert végig a pályán.
Barta mögött a mezőnyversenyben kétszeres lett bajnok Krists Neilands lett a második kevesebb mint egy másodperccel elmaradva a győztestől. Harmadikként a lengyel Piotr Brozyna végzett.
A címvédő Belletti - aki az idei Girón négy szakaszt is az első tízben fejezett be - a 11. helyen zárt.
A 16 hazai versenyző közül a legelőkelőbb pozícióban végző Dina Márton valamivel több mint hat másodperccel volt lassabb az ötszörös cseh időfutambajnok Bartánál.
"Nem számítottam rá, hogy a legjobb magyarként zárom a prológot. Fájt is egy kicsit a tekerés, de ez normális ilyenkor" - értékelt az MTI-nek Dina a szakasz utáni levezetés közben. Emlékeztetett, tavaly is ő viselte a Tour de Hongrie első napjaiban a legjobb magyart illető fehér trikót, ám ahogy akkor, úgy most sem ez a végső célja.
"A legfontosabb, hogy jó eredményt érjen el a csapat. Ami pedig engem illet, ha nyerni akarok, a fehér trikót is el kell vinnem" - mondta a 23 éves kerekes, aki elárulta, várhatóan szökésben lesz szerdán, amikor a Velence és Esztergom közötti 194 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely közben kétszer is felteker Dobogókőre.
A versenyzők összesen 890 kilométert teljesítenek a vasárnapi székesfehérvári befutóig. A kerékpárosok dolgát egész héten nehezíteni fogja a rendkívül meleg idő: az országos tisztifőorvos szerdától vasárnap éjfélig a legmagasabb szintű, harmadfokú hőségriasztást rendelt el.

Eredmény, prológ (4 km, egyéni időfutam):
1. Jan Barta (cseh, Elkov-Author) 4:17.20 perc
2. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 0.34 másodperc hátrány
3. Piotr Brozyna (lengyel, CCC Development) 2.09 mp h.
...14. Dina Márton (Kometa) 6.28 mp h.