• 2024 04 23

Labdarúgó Eb-selejtező - Jó játékkal Wales-t is legyőzte a magyar válogatott

Dominált a magyar csapat a jó iramú mérkőzésen

Baku-i győzelme után idehaza folytathatta jó szereplését a magyar labdarúgó válogatott az Eb-selejtező sorozat negyedik állomásán Wales ellen.

Márco Rossi szövetségi kapitány eltiltása miatt nem lehetett a csapat mellett a kispadon. Emlékezhetünk rá, hogy az Azerbajdzsán elleni mérkőzésen a 88. percben,  3-1-es magyar vezetésnél a holland játékvezető elküldte a kispadtól a magyar válogatott szakvezetőjét. Emiatt az eltiltás. A cspat összeállításában változást jelentett az előző mérkőzéshez képest Holender, és Pátkai kezdőcsapatba kerülése. 

A két "új" ember beállítása jó döntésnek bizonyult, mindketten agilisan vetették megukat a mérkőzésbe. Formás magyar támadásokat láthattak a nézők az első percekben, és az egyik ilyen végén óriási lehetőséget hagyott ki a magyar válogatott. Dzsudzsák futtata Szalait üresbe a wales-i tizenhatos jobb oldalán, aki megkerülte védőjét, majd középre játszott az egyedül érkező Holender elé, de ő, az ötösön egy lábfejnyivel lemaradt a beadásról. Változatos támadójátékot mutattak a mieink, hol Szoboszlai, hol Pátkai, hol pedig Dzsudzsák szabott fazont a játéknak. Rendre veszélyesek voltak a magyar akciók, de eredménytelenek. A vendégek szinte csak a szélvészgyors James baloldali elfutásaira alapozhattak, aki többször le is futotta a hazai védőket, de szerencsére beadásaiból ritkán alakult ki lövőhelyzet a magyar kapu előtt. A félidő utolsó helyzetéből Orbán fejelt oldalhálót, amikor jól érkezett a rövidre egy szögletnél. Maradt a 0-0.

A második játékrész egy Szoboszlai lövéssel kezdődött. A fiatal 10-es mellre vett egy labdát tizenöt méterre a wales-i kapu közepétől és egyből rásuhintotta azt. Mindenki dermedten figyelte, ahogy centikkel hagyja el a lapda a jobb felső sarkot. Ezután wales-i percek következtek. Többször is szabadon vezethették a labdát a védelmünkre a vendégek, de csak Bale jutott lövéshez, egy olyan támadás végén, mint amilyenből Holender szerezhetett volna gólt a mérkőzés elején, de a Real Madrid csatára nem tudta átemelni a labdát Gulácsi fölött. Az utolsó negyedórába léptünk, amikor Kleinheisler bombáját ütötte oldalra a vetődő Henessey. A szögletből kialakult kapu előtti kavarodás végén a gólvonalról tisztázott Joe Allen. A nyolcvanadik percben megszerezte a vezetést a magyar válogatott. Egy felívelést Szalai vett mellre a tizenegyes ponton, majd "lebirkózott" két wales-i védőt, így a labda szabadon maradt az érkező Pátkai előtt, aki nyolc méterről lőtt a kapu jobb oldalába, 1-0. Eldönthette volna a mérkőzést a magyar csapat a 86. percben. Varga ívelt középre egy bal oldali szabadrúgást, többen érkeztek fejelni, de mindannyian elvétették a labdát, ami így, érintés nélkül miliméterekkel hagyta el a kapu jobb oldalát. Az utolsó percekben tartotta az eredményt a magyar válogatott és megérdemelten gyűjtötte be a három pontot.

Győzelmével a magyar csapat megerősítette vezető pozícióját csoportjában. A csoport másik mai mérkőzésén Szlovákia 5-1-re győzött Azerbajdzsánban.  

Eb-selejtező, E-CSOPORT, 4. FORDULÓ
Magyarország–Wales 1–0 (0–0)
Budapest, Groupama Aréna. V: Jug (szlovén)

gól: Pátkai 80'

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics G., Baráth, Orbán, Korhut – Pátkai, Nagy Á. – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R., 59.) – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Wales: Hennessey – Gunter, A. Williams, J. Lawrence, B. Davies – Allen, Ampadu (M. Smith, 84.) – T. Lawrence (Vokes, 79.), Brooks (H. Wilson, 73.), D. James – Bale. Szövetségi kapitány: Ryan Giggs