• 2024 04 18

Öttusa-vk - Alekszejev Tamara győzött Székesfehérváron

Magyar siker a női döntőben

Alekszejev Tamara nyerte a székesfehérvári öttusa világkupaversenyt. A női döntő másik magyar résztvevője, Réti Kamilla 31. lett.

Az ezüstérmet a török Ilke Ozyuksel, a bronzot az orosz Anna Burjak harcolta ki.
A csapatban sorozatban háromszor világbajnok Alekszejev 2:19.27 perc alatt úszta le a 200 métert, ezzel 18. volt, a vívása viszont kiemelkedően jól sikerült, így két szám után már az élen állt. A szerdai selejtezőben tőle szokatlanul negatív mérleggel zárt, a döntőben viszont nagyszerűen ment neki a vívás, egyre-másra jöttek a győzelmek: 6-1-gyel kezdett, majd 19 asszó után 14 győzelme és öt veresége volt, a következő 16 párharcából pedig csak egyet veszített el. Élete legjobb eredményét érte el 29 megnyert asszóval.
"A selejtező után kicsit féltem, hogy nem fog menni a vívás. Azt tudtam, hogy nem a technikámmal van gond, fejben kell összeszedni magam. Így sikerült" - értékelt az MTI-nek a 2017-es vk-döntő győztese.
Eredményéhez még két pontot tett hozzá, mivel később a bónuszvívás során is megnyerte asszóját. Ebben a szakaszban a 36. helyezett vív az előtte végzővel, majd a győztes marad a páston, és így megy tovább a sorozat, amíg elérnek az elsőhöz. Minden győzelemért egy pont jár, de mivel a körvívás győztese csak egy asszót vívhat, így ha azt megnyeri, ő két pontot kap.
Remeklését tovább folytatta a harmadik számban is, a lovaspályát hibátlanul teljesítve megerősítette vezető helyét.
A lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásnak 33 másodperces előnnyel vágott neki, és bár nem célzott igazán pontosan, elsőségét így sem veszélyeztette senki.
"Több mint fél perc előnyöm volt, de próbáltam ebbe nem belegondolni, mert tudtam, hogy nagyon jó futók vannak mögöttem. Az is benne volt a pakliban, hogy a török lány esetleg majd megelőz. A lövészet halványabbra sikerült, de a nagy előnyből így is maradt elegendő" - értékelte remek versenyét.
Réti Kamilla a városi uszodában a mezőny végén zárt, majd vívásban valamelyest javított helyzetén 16/19-es győzelmi mutatójával. Lovaglásban az utolsó akadályig hibátlanul haladt, ott azonban a lova kétszer kitört, ami jelentős pontveszteséggel járt. A kombinált szám előtt 32. volt, végül egyet előrelépett.
A válogatott alapemberei közül nem indult Földházi Zsófia, aki már korábban jelezte, hogy betegség és sérülés miatt kihagyja a székesfehérvári vk-t, valamint Kovács Sarolta, aki a múlt héten belázasodott.
"Valami vírust kaptam, lázas voltam, hat napig feküdtem, még tegnap is hőemelkedésem volt. Ma már nincsen, csak gyenge vagyok, de azért jobban érzem magam. Csak az fáj, hogy nem versenyezhetek hazai közönség előtt" - mondta Kovács, hozzátéve: eredetileg úgy volt, hogy a három hét múlva esedékes prágai világkupán nem indul, de így, hogy ezt most kénytelen volt kihagyni, mégis versenyezni fog majd a cseh fővárosban.

Eredmények:
női verseny, döntő:
-------------------
1. Alekszejev Tamara 1402 pont (úszás: 2:19.27 perc/272 pont, vívás: 29 győzelem/6 vereség/276 pont, lovaglás: 300 pont, lövészet-futás: 12:26.00/554 pont)
2. Ilke Ozyuksel (török) 1394
3. Anna Burjak (orosz) 1370
...31. Réti Kamilla 1254 (2:33.00/244, 16/19/196, 269, 12:35.00/545)

Szombaton a férfiak döntőjét rendezik - három magyarral a mezőnyben -, vasárnap pedig a vegyes váltóval ér véget a verseny.
Az idei első világkupa-fordulón, Kairóban bronzérmet nyert Kovács Sarolta, illetve a Réti Kamilla, Szabó Illés páros vegyes váltóban, a második állomáson, Szófiában viszont a fiatalokból álló magyar küldöttség dobogós helyezés nélkül maradt. A székesfehérvári viadal után három héttel Prágában találkozik a nemzetközi mezőny, majd a sorozat döntőjét június végén rendezik Tokióban. Az ottani női és férfi győztes olimpiai kvótát szerez.