• 2024 03 28

Röplabda Európa-liga - Mindkét válogatottunk szoros vereséggel folytatta a sorozatot

A női válogatott a kísérletezés jegyében, a férfiak kevesen utaztak az idegenbeli mérkőzésre

A második fordulóval folytatódott a Röplabda Európa-liga küzdelemsorozata. A női válogatott Horvátországba, a férfiak Görögországba utaztak.

Női Európa-liga, arany divízió, B csoport, 2. forduló:
Horvátország-Magyarország 3-1 (21, -22, 17, 21)

a legjobb pontszerzők: Mlinar, Fabris 18-18, Dumancic 13, illetve Németh 13, Török 9

    Az állás: 1. Horvátország 5 pont/2 mérkőzés, 2. Magyarország 3/2 3. Ausztria 1/1, 4. Franciaország 0/1

    A tavaly ezüstérmes, az augusztusi, részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottból ezúttal Bodovics Hanna, Dégi Barbara, Miklai Zsanett és Pallag Ágnes maradt ki. Az első fordulóban a házigazda horvátok 3-2-re nyertek Ausztria vendégeként, míg a magyarok 3-1-re verték a franciákat Nyíregyházán.
    A két csapat a tavalyi El-sorozatban is találkozott, akkor mindkét alkalommal a hazai pályán szereplő együttes nyert: Magyarországon 3-1-re, Horvátországban 3-2-re győzött a házigazda.
    Az első szettben a horvát válogatott akarata érvényesült: a vendéglátók nagyobb hatékonysággal támadtak, a magyarok pedig többet hibáztak, így Sándor Renáta és Németh Anett vezérletével hiába jöttek fel a hajrában egy pontra, a hazaiaké lett a nyitó felvonás.
    A második játszmát is a rivális kezdte jobban, ám a magyarok jó nyitásaiknak, és ezekből vezetett jó támadásaiknak köszönhetően fordítottak, a hajrát pedig négypontos előnnyel kezdték (17-21). A többet hibázó horvát csapat nem adta fel, egyenlített, ám az utolsó labdamenetek megint Szakmáry Grétáék szája íze szerint alakult, így egyenlítettek.
    A harmadik felvonásra ezúttal is több helyen változtatott csapatán Jan De Brandt, így például Sándor és Szakmáry helyére a bajnok Vasas ütőjét, Török Katát, valamint az MTK-ban játszó Takács Dorotit küldte be. A magyarok egy ideig ebben a felállásban is tartották a lépést ellenfelükkel, de 11-11 után megtorpantak, ráadásul egyre többet rontottak, a horvátok így könnyedén szerezték meg ismét a vezetést.
    A negyedik szettre nem változtatott a magyarok szövetségi kapitánya, és bár rosszul kezdte a játszmát - ötpontos hátrányban is volt -, az egyre bátrabban játszó Török vezette nemzeti csapat a hajrá előtt utolérte riválisát (18-18). A felvonás utolsó szakaszában a Békéscsabán légióskodó Lucija Mlinar, valamint a Bajnokok Ligája-döntős olasz Coneglianóban játszó Samanta Fabris ponterős játékának köszönhetően megint a horvátok domináltak, így megnyerték a közel kétórás mérkőzést.
    Az El-ben három csoportban zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első helyezettjei csatlakoznak a házigazda horvát válogatotthoz a június 21-22-i varasdi négyes döntőben. Amennyiben a B csoportot a horvát együttes nyeri, akkor a három csoport legjobb másodikja kerül még elődöntőbe.

      A további program:
június 1.: Franciaország-Magyarország, Harnes 18.00
június 8.: Magyarország-Horvátország, Kaposvár 15.00
június 12.: Ausztria-Magyarország, Graz 17.55
június 15.: Magyarország-Ausztria, Nemzeti Közszolgálati Egyetem 15.00


Férfi Európa-liga, ezüst divízió, A csoport, 2. forduló:
Görögország-Magyarország 3-1 (14, 23, -23, 22)

a legjobb pontszerzők: Zupani 20, illetve Szabó, Kalmár 10-10

    Az állás: 1. Ausztria 3 pont/1 mérkőzés, 2. Görögország 3/2 (4-4), 3. Magyarország 3/2 (4-4), 4. Bosznia-Hercegovina 0/1

    A magyar válogatott a maximálisan nevezhető 14 helyett mindössze tíz játékossal utazott el Görögországba - nem tartott az együttessel a szombati találkozón sérülés miatt nem játszó Gergye Roland -, a jegyzőkönyvbe pedig már csak kilenc röplabdázó került.
    Az első szettben ennek megfelelően nem is tudta felvenni a vendéglátó ritmusát a fiatal magyar válogatott, a hazaiak minden játékelemben jobbak voltak riválisuknál. A második felvonásban sokkal jobban játszottak Bogdan Tanase tanítványai, akik a játszma hajrájáig vezettek: a görögök 19-21 után fordították maguk javára a játékrészt.
    A harmadik szettre még egy szintet emelt játéka színvonalán a magyar csapat, így hat ponttal is vezetett. A görögök ugyan 20-nál utolérték riválisukat, a hajrá viszont a jól teljesítő magyaroké lett. A negyedik etapban sokáig jól tartotta magát a magyar válogatott, ám 14-14 után sorozatban négy labdamenetben is hibáztak Tanase játékosai, ez pedig döntőnek bizonyult: a görögök a vártnál nehezebben ugyan, de megnyerték a találkozót első győzelmüket szerezve az Európa-liga idei kiírásában.
     A sorozat ezüst divíziójában a férfiaknál két csoportban zajlanak a küzdelmek, a kvartettek első helyezettjei biztosan bejutnak a június 29-30-i négyes döntőbe. Amennyiben a final four később kijelölésére kerülő házigazdája nem végez négyese első helyén, úgy a két csoport másodikjai közül csak a jobbik csatlakozik az elődöntő mezőnyéhez.

      A további program:
június 2.: Bosznia-Hercegovina - Magyarország, Kakanj 20.00
június 8.: Magyarország-Görögország, Kaposvár 17.30
június 12.: Ausztria-Magyarország, Graz 20.25
június 15.: Magyarország-Ausztria, Nemzeti Közszolgálati Egyetem 17.30