• 2024 04 26

Női kézilabda BL - Fölényes sikerrel döntős a címvédő Győr

A Rosztov-Don lesz a győriek ellenfele a döntőben

A címvédő Győr 31-22-re legyőzte a norvég Vipers Kristiansand csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája szombati elődöntőjében, a Papp László Budapest Sportarénában zajló négyes döntő első játéknapján.

A két csapat hetedszer találkozott egymással, az ETO egy vereség mellett hatodszor győzött. Ez volt a győriek 12. elődöntője a legrangosabb európai kupasorozatban. Eddig négy alkalommal a legjobb négy között búcsúztak, háromszor ezüst-, négyszer (2013, 2014, 2017, 2018) pedig aranyérmet nyertek.

Női Bajnokok Ligája, elődöntő:
Győri Audi ETO KC-Vipers Kristiansand (norvég) 31-22 (18-8)

gólszerzők: Brattset 8, Görbicz 6, Bódi, Amorim 4-4, Knedlikova, Hansen, Mörk, Oftedal, V. Kristiansen, Tomori, Groot, Fodor, Pintea 1-1, illetve Arntzen 5, Waade, Reistad, Sulland 3-3, Aune, Tomac, Yttereng 2-2, Refsnes, Kristensen 1-1

Nagyszerűen kezdte a mérkőzést a Győr (4-1), és bár a folytatásban a norvégok kétszeres olimpiai, egyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok kapusa, Katrine Lunde egyre több lövést hárított, a győri kapuban az ugyancsak világ- és Európa-bajnok francia Amandine Leynaud is remekül teljesített.
A gyorsan és pontosan játszó ETO előnye állandósult, ezért a Vipers edzője, Ole Gustav Gjekstad öt perc alatt kétszer is időt kért, ám Eduarda Amorim és Cornelia Nycke Groot vezérletével továbbra is magabiztosan és látványosan kézilabdázott a Győr. Előbbi, a brazil balátlövő védekezésben és támadásban is rendkívül hatékonynak bizonyult, az idény végén távozó holland irányító pedig kiválóan szervezte csapata játékát.
Danyi Gábor vezetőedző húsz perc után több cserejátékosát is pályára küldte, közülük a tavalyi BL-döntő hőse, Kiss Éva büntetővédéssel mutatkozott be. A csapatkapitány Görbicz Anita hétméteresével a 25. percben már tíz góllal vezetett a címvédő (15-5), és ennyi volt a különbség a szünetben is.
A második félidőben jobban és felszabadultabban játszott a Vipers, egy 6-1-es sorozattal némileg felzárkózott, ezért Danyi Gábor a 43. percben időt kért. Csapatának norvég beállója, Kari Brattset továbbra is remekelt, de a többiek támadásban és védekezésben sem voltak olyan hatékonyak, mint az első felvonásban.
Az 53. percben Fodor Csenge gólja azt jelentette, hogy minden győri mezőnyjátékos betalált legalább egyszer, és mivel a csapat ismét lendületbe jött, az első félidőben látott magabiztossággal zárta le, és a vártnál is nagyobb fölénnyel nyerte meg a meccset.

A másik elődöntőben: 
Rosztov-Don (orosz) - Metz HB (francia) 27-25 (15-8)

Így a Rosztov-Don lesz a győriek ellenfele a döntőben.

Danyi Gábor vezetőedző túlzott különbségről beszélt a mérkőzész követően:

"Nem vártam ilyen nagyszerű teljesítményt a csapattól. Szerintem túlzó a különbség, amely annak köszönhető, hogy a mérkőzés nagy részében szinte tökéletesen kézilabdáztunk" - nyilatkozta a szakvezető a 31-22-es sikert követően.
Danyi Gábor kiemelte, a győriek nagyon jól kezdtek védekezésben, főleg a kapus Amandine Leynaud teljesítménye volt kimagasló.
"Jó meccs volt, amelyen sokat cserélhettem, mindenkinek tudtam játéklehetőséget biztosítani, ami hasznos lehet a holnapi döntőre nézve" - magyarázta.
A tréner hangsúlyozta, csapatként nagyszerű teljesítményt nyújtottak, és nagyon várják a döntőt, amely után reményei szerint ismét magasba emelhetik a trófeát.
Az ellenfélről úgy vélekedett, hogy a norvég játékosoknak nehéz volt alkalmazkodniuk a körülményekhez, a hangulathoz, hiszen a négyes döntő egy különleges esemény, amelyen a Vipers első alkalommal vesz részt.
A magyar csapat egyik legjobbja védekezésben és támadásban is a brazil Eduarda Amorim volt, aki négy gólt dobott az elődöntőben.
"A korábbi két mérkőzésünkön az első félidő sokkal kiegyenlítettebb volt, így ezúttal is hasonlóra számítottunk. Mivel erősen és koncentráltan játszottunk, a kapuban is kiváló teljesítménnyel, így a vártnál lényegesen könnyebb volt már a legelejétől" - fogalmazott. A balátlövő arra utalt, hogy a BL középdöntőjében kétszer is megmérkőztek a Vipers együttesével, és februárban hazai pályán 33-29-re, márciusban idegenben 33-26-ra győztek.
Amorim rámutatott, az első játékrészben magas intenzitással játszottak, a fordulást követően viszont a biztos előny tudatában már tudtak energiát tartalékolni a fináléra. Hozzátette, bármelyik csapattal találkoznak vasárnap, nem szabad alábecsülniük, és az idény legjobb teljesítményét kell nyújtaniuk.
A világ- és Európa-bajnok francia kapus, Amandine Leynaud kiemelte, nagyon sokat köszönhet a társainak, mert kiválóan védekeztek. "Remekül játszottunk és együtt, csapatként nyertük meg ezt a mérkőzést" - fogalmazott.
A Vipers vezetőedzője, Ole Gustav Gjekstad úgy fogalmazott, számos fantasztikus játékos alkotja a győri csapatot, és mivel nagyszerűen teljesítettek, megérdemelten jutottak a döntőbe.
"Nekünk az elejétől kezdve nem jöttek össze a dolgok. Az első félidőben nagy hátrányba kerültünk, onnan már lehetetlen volt visszakapaszkodni. Remélem, holnap jobban játszunk, és megmutatjuk az igazi arcunkat" - nyilatkozta.
A norvégok kétszeres olimpiai, egyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok kapusa, Katrine Lunde közölte: nagyon csalódott az első félidő miatt, mert úgy játszottak, mintha "itt sem lettek volna". Hozzáfűzte, egyik mérkőzésen sem lehet átaludni egy félidőt, akkor pedig pláne nem, ha a Győr az ellenfél.
"Ez a vereség jó tapasztalat volt: ha döntőbe akarsz jutni, egy másodpercig sem pihenhetsz. Jól felkészültünk, de nem tudtuk azt nyújtani, amit igazán tudunk, bár a második felvonásban már megközelítettük azt, ahogyan játszanunk kellett volna az egész meccsen" - magyarázta.