• 2024 04 18

U17-es labdarúgó Eb - Hajrágóllal verte az oroszokat is a magyar csapat

Hibátlanul Eb-negyeddöntős az U17-es válogatott

Férfi U17-es válogatottunk az oroszok ellen játszotta le utolsó Eb-csoportmérkőzését az írországi Európa-bajnokságon. Csapatunk hátrányból felállva legyőzte az oroszokat is, így 9 ponttal jutott a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott két győzelem után kényelmes helyzetben várhatta az írországi Európa-bajnokság utolsó csoportmérkőzését. A csoportgyőzelmünk már korábban biztossá vált, így ebből a szempontból az oroszok elleni utolsó összecsapásnak már nem volt tétje. Más szempontból azonban nagyon is fontos volt, hogy milyen eredményt érünk el a találkozón, a torna egyenes kieséses szakaszában még lehet jelentősége a megszerzett pontszámnak is (az ötödik helyért játszó két csapat az lesz a negyeddöntő vesztesei közül, amely a legjobban szerepelt a csoportkörben). 

A csoportgyőzelmet követően Preisinger Sándor szövetségi edző nem vállalt kockázatot: több sárga lapos játékost is kihagyott a kezdőcsapatból, bizonyítási lehetőséget adva azoknak, akik eddig kevesebb játékperccel rendelkeztek az Eb-n (összesen nyolc helyen változott a kezdőcsapat az Izland elleni összecsapáshoz képest). 

Az oroszok kezdték aktívabban a mérkőzést és a mezőnyfölényük az első fél óra végén érett góllá. Öt percbe sem telt és egyenlíteni tudott a magyar válogatott. Németh szinte a felezővonalról indulva jutott el a 16-os előteréig, ahonnan megeresztett lövése utat talált az ellenfél kapujába.

A második félidő első fele kiegyenlített játékot hozott, amikoris a 70. percben tizenegyeshez jutottak a mieink, amit Major magabiztosan értékesített. A mérkőzés utolsó öt percébe egygólos magyar előnnyel érkeztek a csapatok, ami nem mindennapi körülmények között maradt meg. Ugyan egyenlíteni tudtak az oroszok a 87. percben egy szöglet utáni kavarodás végén. Sőt kishíján a győzelmet is megyszerezték, amikor nemsokkal a középkezdés után egy támadáson belül kétszeris a keresztlécet találták el, mégsem szerezték meg első pontjaikat az Eb-n. Bőven a hosszabbításban, a 94. percben egy ellentámadás végén a mieink megnyerték a mérkőzést; Komáromi jobboldali beadásából Németh második gólját szerezte.

Magyarország u17-es válogatottja mindhárom csoportmérkőzését megnyerte az Eb-n és csoportesőként jutott a negyeddöntőbe, ahol Spanyolország lesz az ellenfele hétfőn. 

U17-es labdarúgó Európa-bajnokság, Írország:

Magyarország - Oroszország 3-2 (1-1) a magyar gólok szerzői Major 34' (tizenegyesből), Németh 70', 94'