• 2024 04 18

Női jégkorong divízió 1/A világbajnokság - Szétlövéssel kikapott a magyar válogatott Szlovákiától

Mindig a kötelező a legnehezebb

A magyar női jégkorong-válogatott szétlövéssel kikapott a szlovákoktól hétfőn a budapesti divízió I/A-s női jégkorong-világbajnokságon.

Pat Cortina szövetségi kapitány csapata - amely vasárnap 2-1-re verte a norvégokat - Huszák Alexandra távoli lövéséből, emberelőnyből szerzett korai vezetést, majd kivédekezett egy 47 másodperces kettős emberhátrányt a kilenc kiállítással tarkított első húsz percben.
A második harmadban csupán egy érvénytelen szlovák gólt láthatott a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrum 878 fős közönsége, a záró felvonásban viszont megadottat is: Gasparics Fanni ziccere végén a kapuvason csattant a korong, az ezt követő gyors kontrából pedig egyenlítettek a szlovákok.
Következett a három a három elleni ötperces hosszabbítás, amelynek felénél "fórba" kerültek a hazaiak, ám nem tudtak élni a lehetőséggel. A döntés így a szétlövésre maradt, amelyben hat pár után a szlovákok bizonyultak jobbnak.
A magyar együttes szerdán Dániával találkozik. A csoportból - amelynek még Ausztria és Olaszország a tagja - az első kettő jut fel a legjobbak közé, az utolsó pedig kiesik.

Női jégkorong Divízió 1/A világbajnokság, Budapest:
Szlovákia-Magyarország 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 1-0) - szétlövéssel

gól: Korenkova (46.), illetve Huszák (5.)

Nyilatkozatok:

Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Kicsit fegyelmezetlenek voltunk, és még csak nem is a kiállításokra gondolok, hanem a mentalitásunkra. Az első harmad rendben volt, betaláltunk, utána viszont féltünk a játéktól, csak azt éreztük, hogy nyernünk kéne. Nem jégkorongoztunk többé, elfelejtettük, mi a teendőnk, miközben Szlovákia kiváló munkát végzett, lendületbe került a fóroktól. A végére összeszedtük magunkat, de a jobb csapat győzött. Vasárnap tudtunk koncentrálni, ezúttal sajnos kevésbé, ám egy fiatal csapatnál előfordul az ilyesmi.

Jan Bezdek, a szlovák válogatott szövetségi kapitánya: Fontos győzelem ez az első vereségünk után. Elmondtuk a lányoknak, hogy ne féljenek, mert legutóbb az első percektől akadtak gondjaink, de most koncentráltan játszottak, sokat lőttek kapura, mentek a kipattanókra, és nagy forgalmat csináltak a kapus előtt. Persze, volt némi szerencsénk is a hosszabbításban, a szétlövés meg olyan, mint a lottó, ám ezúttal mi voltunk a jobb csapat, és ugyan tovább tartott megszereznünk a győzelmet, mint szerettük volna, megérdemeltük. Számolgatni viszont teljesen felesleges egyelőre, a csoport nagyon kiegyenlített és nyílt.

Gasparics Fanni: Az első harmadban kiegyenlített játék folyt, szerencsére hamar fel tudtuk venni a meccs ritmusát, és a vezetést is megszereztük. A második harmadban valahogy szétestünk, nem tudtuk betartani az edzői utasításokat, és rengeteg kiállítást szedtünk össze, ami érthetően nem segítette a játékunkat. A folyamatos létszámfölény vagy létszámhátrány meg is zavart bennünket. Talán nem volt meg a fókusz teljesen. A harmadik harmadban visszajöttünk és a fókusz is a helyére került, de egy szerencsétlen gólt kaptunk, a mi helyzeteink pedig sajnos nem befelé pattantak. A hosszabbításban is nekünk volt több lehetőségünk, ám azok sem befelé pattantak. A szétlövés pedig már lutri. Ki kell pihenni magunkat, edzünk egyet és kielemezzük a hibákat.

Németh Anikó: Sokan mondják, hogy a büntetőlövés csak a szerencsén múlik, de én ezt nem tudom fejben feldolgozni, hogy ez 50-50 százalék, valamiért mindig magamat hibáztatom. Ha kivédem azt a lövést, még egy ponthoz segítem a csapatot. A meccsen próbáltam mindent beleadni, hogy tartsam a csapatot hátul, de egy szerencsétlen bepattanó korongot nem tudtam kivédeni sajnos, nekünk pedig nem sikerült több gólt lőnünk.

Kiss Andrea: Jobban egy csapatként kellene dolgoznunk és a helyzeteket jobb arányban kihasználnunk. Az első két harmad nem volt tökéletes, de a harmadikra próbáltuk összeszedni magunkat és nyomni. A játékvezetői szemlélet meccsről meccsre változik, ma kisebb dolgokért is ítéltek kiállítást, és ez sokkal nehezebbé teszi a játékot. Most jól jön a pihenés, a fejeknek is. A dánok ellen mindent meg fogunk tenni, hogy nyerjünk.