• 2024 04 25

Asztalitenisz vb - Madarász jutott egyedül a 16 közé

Minden magyar kiesett a férfi egyes küzdelmeiben

Madarász Dóra 3:1-es szetthátrányból legyőzte a holland-kínai Li Jiét, ezzel egyesben bejutott a legjobb 32 közé a Budapesten zajló világbajnokságon.

Férfi egyesben mind a négy főtáblásunk a selejtezőből érkezett, így kiemelttel találkozott a legjobb 128 között. A nevek alapján Majoros Bence tűnt a legesélyesebbnek arra, hogy borítsa a papírformát, őt a világranglista-62. Pavel Sirucekkel sorsolták össze. A várakozásokat igazolta a mérkőzés, hol az egyik, hol a másik játékos állt közelebb a győzelemhez. Öt szett után éppen Sirucek, de Majoros a közönség segítségével kiharcolta a döntő játszmát. Abban 6:3-as hátrányból 8:7-re fordított, ám ezután három pontot nyert zsinórban a cseh. Szudi Ádám parádésan kezdett a svéd Mattias Falck (született Mattias Karlsson) ellen, az első játszma megnyerése után a másodikban 7:2-re vezetett. Falck viszont nem véletlenül foglalja el a világranglista 16. helyét, emelt a játéka színvonalán, és ezt követően már sajnos egyértelmű volt, hogy itt ő örülhet a végén. Ecseki Nándornak a korábbi világranglista-3., jelenleg 20.-ként jegyzett Csüang Csi-jüan jutott, akit csak a szetteken belül tudott megszorongatni, 4:0 lett oda. Lakatos Tamás is az első körben elvérzett a német Patrick Franziskával szemben. A rossz kezdés után a mérkőzés végére elkapta ugyan a ritmust, de így sem tudta elkerülni a 4:0-s vereséget a világranglista 18.-ja ellen.

A női egyes első fordulójával kezdődött a keddi játéknap. Pergel Szandra és Madarász Dóra kiemeltként csak most kapcsolódott be a küzdelmekbe, de párosban hétfő este már hozzászokhattak a körülményekhez. Pergel a francia Pauline Chasselint, Madarász a görög Aikaterini Toliut verte meg 4:0-ra, a két mérkőzés azonban csak a végeredményben hasonlított egymásra. Ugyanis míg a görög védőnek gyakorlatilag esélye sem volt, addig Pergelnek oda kellett figyelnie, nehogy Chasselin vérszemet kapjon. A selejtezőből főtáblára kerülő női játékosaink közül Fehér Orsolya kapta a legkedvezőbb sorsolást, persze a nála majdnem kétszer idősebb, a világranglista 75. helyén álló Dana Cechová ellen így is bravúrra lett volna szüksége. A vége 4:0 lett oda, ám így sem beszélhetünk sima mérkőzésről, hiszen a szettek elején rendre a magyar lány vezetett, ám aztán – többnyire kétpontos különbséggel – mindig a cseh bizonyult jobbnak. Bálint Bernadettre a csapatban négyszeres Európa-bajnok holland-kínai védő, Li Jie (27.) várt. Több mint biztatóan kezdett a magyar hölgy, de végül két sima és két szoros szettben kikapott. Hartbrich Leonie már azzal túlteljesítette az elvárásait, hogy továbbjutott a selejtezőből, és bár papíron neki jutott a legnehezebb ellenfél a világranglista-8. Cseng I-csing személyében, a selejtezőseink közül ő játszotta a legszorosabb meccset. Egy sima 4:0-s vereségnél sem érhette volna szó a ház elejét, ő azonban kétszer is egyenlített szetthátrányból. A folytatásban is helytállt a Szekszárd korábbi tajvani légiósa ellen, de a csoda elmaradt. Egyesben Póta Georgina mutatkozott be a legkésőbb a vb-n a mieink közül, neki egy alacsonyabban rangsorolt tajvani, Liu Hszing-jin (183.) jutott. Finoman szólva nem sikerült a mérkőzés eleje a magyarnak, mivel három játszma előnyt adott ellenfelének. Póta ugyan a szép számú hazai közönség által tüzelve visszakapaszkodott 3:2-re, ám nem sikerült a bravúros fordítás

Este aztán, az egyéni küzdelmek második fordulójában Madarász Dóra és Pergel Szandra képviselte a magyar színeket. Utóbbi a japánok legalacsonyabban rangsorolt női vb-indulójával találkozott, a világranglista 22. helyén álló Kato Mijuval. Egy szett megynyerésénél többre sajnos nem telt az erejéből, így már csak a párosra kell koncentrálnia. Madarászra az a Li Jie várt, aki az első fordulóban Bálint Bernadettet búcsúztatta. A holland-kínai 3-1-es vezetésénél úgy tűnt még egy magyar áldozatául esik, ám a hazai közönség erőt adott Madarásznak, aki egyenlített, majd a döntő játszmát simán, 8-0-ás vezetés után 11:4-re nyerte, így egyesben is van még tehát kiért szorítanunk! A legjobb 32 között a szingapúri Feng Tian-vej vár Madarászra szerdán.

Póta Georgina az egyéni búcsúja után néhány órával, párosban Matilda Ekholm oldalán a második fordulóban két "kínai" játékossal találkozott, a lengyel Li Qiannal és a holland Li Jiével. Az első szettet 13:11-re megnyerték, a következő három játszma viszont egyaránt 11:9-re a két Lié lett. Az ötödik játszmában eddig sem jutott el a magyar-svéd kettős, így Póta a reméltnél korábban fejezte be a szereplését.

Női párosban még így is van kikért szorítanunk, Madarász Dóra és Pergel Szandra ugyanis újabb elúszni látszó meccset fordított a maga javára. Már az első fordulóban is döcögött a szekér, 3:2-es szetthátrányból kellett fordítaniuk, most pedig 3:1-re lépett el a francia Pauline Chasselin és Laura Gasnier. Előbbi talán már elhitte, hogy ebben a műfajban visszavághat Pergelnek az egyesben elszenvedett vereségért, de nem így lett, újra neki kellett gratulálnia. Ahhoz képest, hogy milyen szorult helyzetben voltak Madarászék, viszonylag simán fordítottak.

Szintén készülhet a nyolcaddöntőre az Ecseki, Szudi duó, amely a brazil Eric Joutit és Gustavo Tsuboit verte meg 4:1-re az első játszma elvesztése után. 

FÉRFI EGYES, 1. FORDULÓ (A 64 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Ecseki Nándor–Csüang Csi-jüan (tajvani) 0:4 (–8, –9, –5, –11)
Szudi Ádám–Falck (svéd) 1:4 (8, –8, –4, –5, –5)
Majoros Bence–Sirucek (cseh) 3:4 (9, –4, 6, –9, –4, 6, –9)
Lakatos Tamás–Franziska (német) 0:4 (–7, –6, –9, –9)

FÉRFI PÁROS, 2. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Ecseki, Szudi–Jouti, Tsuboi (brazil) 4:1 (–5, 9, 4, 10, 7)

NŐI EGYES, 1. FORDULÓ (A 64 KÖZÉ JUTÉSÉRT)
Pergel Szandra–Chasselin (francia) 4:0 (10, 6, 8, 12)
Madarász Dóra–Toliu (görög) 4:0 (4, 1, 9, 6)
Fehér Orsolya–Cechová (cseh) 0:4 (–9, –9, –8, –9)
Póta Georgina–Liu Hszing-jin (tajvani) 2:4 (–12, –7, –8, 9, 6, –7)
Bálint Bernadett–Li Jie (holland) 0:4 (–11, –5, –10, –1)
Hartbrich Leonie–Cseng I-csing (tajvani) 2:4 (–7, 7, –6, 9, –7, –7)

NŐI EGYES, 2. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÉSÉRT)
Pergel–Kato (japán) 1:4 (–6, –4, –6, 12, –8)
Madarász–Li Jie (holland) 4:3 (3, –8, –8, –9, 9, 10, 4)

NŐI PÁROS, 2. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Póta, Ekholm (magyar, svéd)–Li Qian, Li Jie (lengyel, holland) 1:4 (11, –9, –9, –9, –7)
Madarász, Pergel–Chasselin, Gasnier (francia) 4:3 (12, –7, –10, –8, 5, 5, 7)