• 2023 06 09

Baji újabb műtét előtt

Kérdéses a visszatérés időpontja

Február 9-i sérülése után meg kellett műteni Baji Balázs lábát, de a gyógyulása érdekében rövidesen egy újabb sebészi beavatkozásra lesz szükség, várhatóan már március végén. A világbajnoki bronzérmes gátfutó bízik abban, hogy csak az idei versenyidény első felét kell kihagynia, de ha fennáll a sérülés kiújulásának a veszélye, a szeptember végén kezdődő dohai világbajnokságot is elengedni kényszerülhet. Baji semmit se siet el, mert számára a tokiói olimpiai szereplése mindennél fontosabb.

Február 9-én edzés közben elszenvedett sérülése miatt Baji Balázs lábát meg kellett műteni, de amint arról a világbajnoki bronzérmes gátfutó az SzPress Hírszolgálatnak beszámolt, még egy sebészeti beavatkozás vár rá, ha minden jól megy, március végén.

„Nem lehet váratlan fordulatról beszélni, mert már az első műtét után tisztában voltam azzal, hogy gyógyulásom érdekében szükség lesz egy másodikra is. Hónapokba telik majd, amíg újra fel tudom építeni magamat. Hatalmas türelemre és fokozott óvatosságra lesz szükségem ahhoz, hogy a versenyzés felé visszavezető úton ne hibázzak és semmit se siessek el.” - hangsúlyozta a Budapesti Honvéd sportolója.

A 2017-ben az Év Sportolójának megválasztott Baji Balázsnak az elmúlt heti fedettpályás Európa-bajnokságból sajnos csak a látvány élménye jutott, illetve egy számára eddig szokatlan szerep is. Sportpályafutása során először televíziós szakkommentátorként követte a gátfutás döntőjét, az „alkalomhoz illően” a válogatott melegítőjébe öltözve. Nem érződött rajta, de biztosra lehet venni, hogy szaporábban vert a szíve, amikor a férfi gátasokat, jól ismert vetélytársait a rajthoz szólították, akik nagyot küzdöttek, de a kiemelkedő időkkel adósak maradtak.

„Minden verseny más, mindig új a kihívás, azt a gondolatot mégis nehéz volt elhessegetni, hogy a 7.53 másodperces egyéni csúcsommal, vagy annak megközelítésével bizony dobogós is lehettem volna, de emiatt most már nem szabad keseregni” – állapította meg.

A Glasgow-i győztes 7.60-at futott, az ezüstérmes egy századdal, a harmadik helyezett pedig hárommal maradt el az aranyérmestől.

Bízik abban, hogy az orvosok és a gyógytornászok hathatós segítségével, nem különben a saját szívós akaratával és megfontolt lépéseivel képes lesz visszatérni az atlétika élvonalába, de hogy erre mikor kerülhet sor, arra most nehéz megfelelő választ adni.

„A gyógyulás folyamatában érlelődhet meg bennem annak eldöntése, hogy mikor állhatok neki úgy istenigazából edzeni, milyen tempóban kocoghatok, majd futhatok, miként terheltem a lábamat – folytatta. – Egyelőre csak gyógytornázok, azt viszont naponta többször is, és próbálom valamennyire karbantartani a felsőtestem és a karjaim izmait. Lehet, hogy csak a szabadtéri idény első feléről kell lemondanom, de ha azután is fennáll a sérülés kiújulásának a veszélye, a szeptember végén kezdődő világbajnokságot is kénytelen leszek elengedni. Számomra mindennél fontosabb a jövő évi tokiói olimpia, azt a „gátat” viszont tökéletesen felkészülve szeretném venni. A kellő motiváció megvan bennem, de egy pillanatig sem szabad megfeledkeznem arról, hogy a következő hónapok a türelmem próbatételéről szólnak” – jelentette ki Baji Balázs, aki 2010-től egészen mostanáig sérülés nélkül zárta az idényeit.