• 2024 03 29

OTP Bank Liga 26. forduló

Hátrányból fordítva nyert a Mezőkövesd, győzött az éllovas és az utolsó is

Hátrányból fordítva nyert a Mezőkövesd. Az utolsó és az első is győzött.

A listavezető Ferencváros egygólos győzelmet aratott a kiesés ellen küzdő Kisvárda otthonában. A fővárosiak sorozatban ötödször nyertek a bajnokságban, a házigazdák pedig egymás után hatodik meccsükön maradtak nyeretlenek.
    
Kisvárda Master Good-Ferencváros 0-1 (0-0)
Kisvárda, 3331 néző, v.: Iványi
    gólszerző: Szihnyevics (47.)
    sárga lap: Lucas (15.), Lukjancsuk (50., 60.), Beriosz (77.), illetve Isael (54.), Szihnyevics (59.), Heister (71.) 
    piros lap: Lukjancsuk (60.)
 
    Kisvárda: Felipe - Lukjancsuk, Kravcsenko, Beriosz, Protics - Karaszjuk (Horváth Z., 84.), Gosztonyi (Melnyik, 66.), Cukalasz, Lucas (Sassá, 73.), Seco - Ilic 

    Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics G., Blazic (Frimpong, 33.), Dvali, Heister - Haratin, Sigér (Tokmac, 75.) - Isael, Gorriarán, Petrjak - Szihnyevics (Lanzafame, 64.)

    A hazai csapat a kezdetektől elsősorban a védekezésre összpontosított, bár kontrákból azért megpróbált eljutni a rivális kapujáig, és többször veszélyeztetett is. A vendégek ugyan többet birtokolták a labdát, de nem tudták feltörni a jól záró kisvárdai védelmet.
    Ami nem sikerült az első félidőben, az aztán a másodikban már két perc elteltével összejött az FTC-nek, amely a gól után is lendületben maradt. Újabb találatot ugyan nem ért el, de Lukjancsuk kiállítása után már emberelőnyben is játszhatott, és ezt ki is használta, végig fölényben volt. A szórványos hazai támadásokat könnyedén hatástalanította a Ferencváros, s a hajrában még egy kapufát is lőtt, végül azonban maradt az egygólos siker.

Az Újpest 2-0-ra nyert a Paks vendégeként. A hazaiak sorozatban negyedik meccsükön maradtak nyeretlenek, míg a fővárosi vendégek a bajnokságban 2013 november után tudtak ismét győzelemmel távozni Paksról.

    Paksi FC-Újpest FC 0-2 (0-0)
  Paks, 1200 néző, v: Farkas Á.
    gólszerző: Bobál D. (60., öngól), Traoré (68. - 11-esből)
    sárga lap: Lenzsér (44.), Bobál D. (67.), Zsidai (79.), illetve Burekovic (65.), Diallo (85.)

    Paks: Nagy G. - Kulcsár (Kővári, 24.), Lenzsér, Bobál D., Báló - Zsidai (Kesztyűs, 80.), Windecker - Hahn, Papp, Remili (Simon A., 69.) - Könyves 

    Újpest: Pajovic - Pauljevic, Litauszki, Ristevski, Burekovic - Sankovic, Diallo - Nwobodo, Rácz, Nagy D. (Simon K., 70.) - Traoré (Zsótér, 89.)

    Az első félidőben kevés helyzet alakult ki a kapuk előtt, inkább a küzdelem dominált, bár az iram nem volt túl nagy. A hazaiak átengedték a kezdeményezés lehetőségét az Újpestnek, ám a fővárosi lila-fehérek a szünetig nem tudtak ezzel mit kezdeni.
    Fordulás után a Paks inkább a védekezésre koncentrált, de egy szerencsétlen mozdulat nyomán bekövetkező öngól átírta a hazai együttes által elképzelt forgatókönyvet. A váratlanul hátrányba került Tolna-megyei csapat játékosai nem tudták nyugodtan kezelni a helyzetet, így hét perccel az öngól után tizenegyeshez jutott az Újpest, ezzel el is dőlt a három pont sorsa.

A bennmaradásért küzdő Haladás három góllal nyert a Puskás Akadémia ellen Szombathelyen. 

Szombathelyi Haladás-Puskás Akadémia FC 3-0 (2-0)
Szombathely, v.: Berke
    gólszerzők: Rabusic (31.), Rui Pedro (45+1., 58.)
    sárga lap: Habovda (4.), Dausvili (64.), Holodiuk (73.), illetve Poór (56.)

    Haladás: Rózsa D. - Habovda, Jagodics, Tamás, Németh Mi. - Dausvili, Holodiuk (Németh Má., 80.) - Ivanov (Gaál, 77.), Rui Pedro, Ofosu - Rabusic (Priskin, 65.)

    Puskás Akadémia: Hegedűs - Szolnoki, Poór, Hadzsijev, Sós (Tamás N., 37.) - Varga J., Mioc (Arabuli, 59.) - Knezevic (Urblik, 59.), Nagy Zs., Kiss T. - Radó 

    Az utolsó helyezett hazai csapatban nem állhatott a kapuba Király Gábor, akit az előző fordulóban heves reklamálásért kiállítottak, majd utóbb a szövetség fegyelmi bizottsága a bírói jelentésben foglaltakra hivatkozva három mérkőzésre eltiltott. Ezúttal Rózsa Dániel védett - eredményesen.
    Aktívan kezdett a hazai csapat, sorra alakította ki a helyzeteit, de a lehetőségek az első félórában kimaradtak. A vendégek sok technikai hibával játszottak, a szombathelyi letámadás viszont jól működött, és a sokadik helyzet már gólt eredményezett egy szöglet után.
    Hátrányba kerülve a Puskás Akadémia is vezetett támadásokat, egy védelmi hibát kihasználva azonban a szünet előtt nem sokkal növelte előnyét a Haladás.
    A pihenő után bő tíz perccel Rui Pedro kihagyta a kezezés miatt megítélt büntetőt, de hamar javított, két perccel később betalált, ezzel gyakorlatilag eldöntötte a három pont sorsát.
    A vendégek ezután nagy fölénybe kerültek, kapufát is lőttek, ezzel együtt nem volt esélyük a felzárkózásra.

Először nyert idén házigazdaként az MTK Budapest: a fővárosi csapat Gera Dániel két góljával 2-1-re győzte le a Diósgyőrt.

 MTK Budapest-Diósgyőri VTK 2-1 (2-1)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2877 néző, v.: Andó-Szabó
    gólszerzők: Gera (22., 27.), illetve Tajti (43.)
    sárga lap: Kanta (60.), Katona (84.), Mihajlovic (91.), illetve Márkvárt (46.)

    MTK Budapest: Horváth L. - Katona, Balogh B., Pintér, Gengeliczki, Szelin - Vass Á. - Kanta (Vass P., 61.), Bognár I., Gera (Mihajlovic, 78.) - Torghelle (U. Diallo, 70.)

    DVTK: Antal - Sesztakov, Polgár (Bacsa, 74.), Brkovic, Tamás M., Juhar (Prosser, a szünetben) - Szabó B., Márkvárt, Tajti - Hasani, Mihajlovic (Vernes, 66.)

    Az első félidőben kiegyenlített mezőnyjáték mellett riválisával ellentétben az MTK a kapura is veszélyt jelentett. A játékrész közepén Gera Dániel öt perc alatt kétgólos előnyhöz juttatta a házigazdákat, akik megtörték a meddő támadójátékot nyújtó diósgyőriek koncentrációját. A szünet előtti hajrában váratlanul szépítettek a vendégek Tajti Mátyás révén.
    A második felvonásban a vendégek húsz percig irányították a játékot, gólhelyzetig azonban akkor sem jutottak. A 65. perc után kijött a szorításból a házigazda, de miután pár lehetősége kimaradt, a védekezést helyezte előtérbe, és megelégedett azzal, hogy a lefújásig megőrizze előnyét.
    A két együttes szezonbéli harmadik összecsapásán is egy góllal nyert a házigazda, a fővárosiak másodszor bizonyultak jobbnak. A DVTK vendégként sorozatban negyedszer kapott ki.

A Mezőkövesd hátrányból fordítva 3-1-re legyőzte a Budapest Honvédot a labdarúgó OTP Bank Liga 26. fordulójának szombati nyitómérkőzésén.

Mezőkövesd Zsóry FC-Budapest Honvéd 3-1 (0-0)
Mezőkövesd, 2377 néző, v.: Erdős
    gólszerzők: Moutari (71.), Vajda (84.), Drazic (92.), illetve Holender (69.)
    sárga lap: Mezghrani (27.)

    Mezőkövesd Zsóry FC:  Szappanos - Eperjesi, Pillár, Katanec, Vadnai - Bertus (Vajda, 72.), Szeles - Molnár G. (Iszlai, 80.), Drazic, Cseri - Koszta (Moutari, 70.)

    Budapest Honvéd: Gróf - Batik, Kamber, Lovric - Mezghrani, Gazdag (Tischler, 88.), Nagy G., Ben-Hatira, Uzoma (Kukoc, 88.) - N'Gog (Danilo, 63.), Holender

    Az első negyedórában kiegyenlített játékot láthatott a közönség a szikrázó napsütésben, de csak a hazaiak próbálkoztak néhány távoli lövéssel, amelyek viszont nem jelentettek komoly veszélyt Gróf kapujára. Később a kispestiek magukhoz ragadták az irányítást, többet birtokolták a labdát, mezőnyfölényben futballoztak, de hiába vezettek ígéretes támadásokat, a szünetig még kaput eltaláló lövésig sem jutottak.
    A folytatásban is a Honvéd játszott meddő mezőnyfölényben, ám nem tudott komoly munkát adni Szappanosnak, ellenben Grófnak egy ízben nagyot kellett védenie, hogy megóvja kapuját a góltól. A vendégek aztán jószerivel az első kaput eltaláló lövéssel vezetést szereztek, a góllövőlistát vezető Holender csavart a bal sarokba. A fővárosiak viszont nem örülhettek sokáig, mert az egy perccel korábban becserélt Moutari második labdaérintéséből kapufás gólt lőtt.
    A dobogós helyekért küzdő Honvéd továbbra is támadott a győzelemért, de a meccset egy másik hazai cserejátékos, Vajda döntötte el, majd a hosszabbításban Drazic egy gyors ellentámadás végén ismét megbüntette a kinyíló piros-feketéket, így a helyzeteit jobban kihasználó mezőkövesdiek örülhettek a lefújáskor.