• 2024 04 27

Kézilabda kupavasárnap - három magyar résztvevővel

Megszerezte első győzelmét a Balatonfüred, a Veszprém és a Szeged idegenben szerzett előnyt

A Balatonfüred 35-34-re legyőzte a spanyol La Rioja csapatát a férfi kézilabda EHF Kupa csoportkörének ötödik fordulójában. A Veszprém és a Szeged egyaránt kétgólos előnyt szerzett idegenben a BL nyolcaddöntőjének első mérkőzésein.

Már korábban eldőlt, hogy a magyar és a spanyol csapat sem juthat tovább a csoportból, így minden játékos lehetőséget kaphatott a tét nélküli mérkőzésen.

Jól kezdett a pályaválasztó, és gyors, pontos támadásainak, illetve Bősz Levente védéseinek köszönhetően négygólos előnybe került. A folytatásban a Balatonfüred hibáit, labdaeladásait kihasználva egyenlített, majd fordított a hatékonyabban játszó La Rioja, és a szünetben egy találattal vezetett.
A második felvonásban eleinte felváltva estek a gólok, majd Máthé Dominik, és a sérülés után visszatért Szita Zoltán találataival visszavette a vezetést a házigazda (23-22). A vendégek gyorsan megfordították az állást, a hajrában pedig emberelőnybe kerültek, de a fürediek átvészelték a két percet, sőt végül egy spanyol kiállításnak, Máthé újabb góljának és Fazekas Nándor védésének köszönhetően megnyerte a meccset.
A vendégcsapat legeredményesebb játékosa a szerb Vanja Ilic volt nyolc góllal, Fekete Bálint kétszer volt eredményes.
A Balatonfüred jövő vasárnap a német Füchse Berlin otthonában zárja a csoportkört.

Férfi EHF Kupa, csoportkör, 5. forduló, A csoport:
Balatonfüredi KSE-BM Logrono La Rioja (spanyol) 35-34 (15-16)
a Balatonfüred gólszerzői: Máthé 10, Szita 8, Kemény 5, Topic 4, Szemenyov 3, Bóka 2, Németh B., Szöllősi B., Hornyák 1-1

A csoport állása: 1. Füchse Berlin (német) 8 pont (156-143), 2. Saint-Raphaël Var HB (francia) 8 (152-140), 3. BM Logrono La Rioja 2 (145-152), 4. Balatonfüred 2 (133-151)
Az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.

Szombaton játszották:
B csoport: RK Nexe (horvát)-Grundfos Tatabanya KC 26-29 (9-14)
Az állás: 1. Tatabánya 7 pont/5 mérkőzés, 2. RK Nexe 6/5, 3. Hannover-Burgdorf (német) 3/4, 4. Eurofarm Rabotnik (macedón) 2/4


A Szeged csapata 22-20-ra győzött a lengyel Wisla Plock otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi játéknapján, a negyeddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén.

Férfi Bajnokok Ligája, a negyeddöntőbe jutásért, első mérkőzés:
Orlen Wisla Plock (lengyel) - MOL-Pick Szeged 20-22 (10-10)

a Szeged gólszerzői: Canellas 6, Bodó 4, Bánhidi, Sostaric 3-3, Sigurmannsson, Balogh Zs. 2-2, Maqueda, Bombac 1-1

    A szegediek svéd csapatkapitánya, Jonas Källman nem léphetett pályára, mert kiújult a hátsérülése. A lengyeleknél a szlovén Igor Zabic és a horvát Renato Sulic hiányzott.
    Csaknem hét percet kellett várni a vendégek első góljára, mert nem kezdték jól a meccset, több lövést is elhibáztak. A 15. percben Juan Carlos Pastor vezetőedző időt kért, mert csapata támadásban és védekezésben sem érte el a szükséges szintet (7-3). A rövid szünet nagyon jó hatással volt a játékosokra, ugyanis a folytatásban - a cseréknek és a remek védekezésnek köszönhetően - több mint tíz percig nem kaptak gólt, Mario Sostaric vezérletével egy 5-0-s sorozattal átvették a vezetést, az első félidő után pedig döntetlen volt az állás.
    A második felvonásban is akadozott a Szeged játéka, több mint tíz perc alatt csak egyszer volt eredményes, és mivel a Wisla Plock ebben az időszakban is némileg pontosabbnak bizonyult, erre Pastor ismét időkéréssel reagált (18-15). Ettől újra változott a játék képe, Bodó Richárd három góljával egyenlített a magyar bajnokcsapat, majd Joan Canellas két találata következett (18-20).
    A 45. percben a szegediek lábsérülés miatt elveszítették irányítójukat, Dean Bombacot.
    A hajrában is nagy volt a küzdelem a pályán, de a színvonal elmaradt a férfi BL-ben megszokottól. A Szeged 11 perc alatt csupán egy gólt kapott, és végül két találattal nyert, így bizakodva várhatja a visszavágót.

A Veszprém csapata 30-28-ra győzött a portugál Sporting CP otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi játéknapján, a negyeddöntőbe jutásért zajló párharc első mérkőzésén.

Férfi Bajnokok Ligája, a negyeddöntőbe jutásért, első mérkőzés:
Sporting CP (portugál)-Telekom Veszprém 28-30 (15-14)

a Veszprém gólszerzői: Nenadic 8, Nagy L. 5, Strlek, Ilic 3-3, Lékai, Mahé, Nilsson, Manaszkov 2-2, Gajic, Marguc, Blagotinsek 1-1

    A vendégek közül Jamali Iman, a dán René Toft Hansen és a norvég Kent Robin Tönnesen hiányzott sérülés miatt. A hazaiaknál a házi gólkirály, a spanyol balátlövő Carlos Ruesga nem játszhatott, aki 2013 és 2015 között éppen a Veszprémet erősítette.
    Némi meglepetésre jobban kezdtek a portugálok (3-0), mert pontosabban lőttek és hatékonyabban védekeztek. A veszprémiek két büntetőt is kihagytak, majd Manuel Strlek vezérletével fordítottak, ám erre egy újabb 3-0-s sorozattal reagált a Sporting. A hazaiaknál a szlovén Aljosa Cudic bravúrosan védett, magyar oldalon viszont Sterbik Árpádot lecserélték, és Mikler Roland állt a kapuba.
    A BL csoportkörének alsó ágáról érkezett portugálok több látványos gólt dobtak távoli átlövésből, ennek köszönhetően a szünetben egy találattal vezettek.
    A második felvonás elején ismét egyenlítettek a vendégek, ám egy 3-0-s sorozattal megint a felszabadultabban kézilabdázó, taktikusabb Sporting állt jobban. A 48. percben lendületbe került a Veszprém, és egy 6-1-es széria végén kettővel vezetett, és ezt nagy küzdelemben, Sterbik védéseinek is köszönhetően sikerült megtartania a hajrában.
    A hazaiak legeredményesebb játékosa a román Valentin Ghionea, a Szeged korábbi légiósa volt hét góllal.