• 2024 04 26

Elkészült az Amerikai Futball Szövetség sportágfejlesztési stratégiája

Az tervezet a következő hat évre szól

Az amerikai futball az egyik legdinamikusabban fejlődő sportág hazánkban, mely 2018-ban már nemzetközi sikereket is elért

A korábbi minisztériumi egyeztetésnek megfelelően készítette el a Magyar Amerikai Futball Szövetség a sportág fejlesztési tervét a 2019-2025 közötti időszakra. A dokumentumot a szövetség benyújtotta az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Az elnökség bízik benne, hogy támogatásra érdemesnek találják majd sportágunk céljait és megkapjuk a sportágban rejlő potenciálnak megfelelő anyagi forrásokat terveink végrehajtásához. Úgy véljük nincs még egy olyan amatőr státuszú, szinte támogatás nélkül fejlődő sportág Magyarországon, amely képes lenne stadionok megtöltésére mérkőzéseivel. Komolyabb szintre emelve a sportági finanszírozást szinte bizonyosan már középtávon is rendkívüli eredményeket érhetnénk el. Enélkül viszont aligha képzelhető el további áttörés. Biztosak vagyunk abban, hogy a sportág rohamosan növekvő hazai népszerűsége, telt házas eseményeink, élő TV közvetítéseink és szurkolóink, játékosaink növekvő száma bizonyítja az amerikai futball hazai fejlesztésébe való invesztíció jogosságát.

Sajnos a hazai sporttámogatási rendszer főként az olimpiai sportágak és a “látványsportágként” számon tartott csapatsportágak támogatására fókuszál. Az amerikai futball ilyen szempontból szerencsétlen helyzetben van, mert olimpiai szereplésre legfeljebb távlati esély van, “látványsportágként” pedig a hagyományos sportágak közé kevés esélye van jelenleg bekerülni. Így csupán a Nemzeti Versenysport Szövetség sportági támogatására számíthatunk biztosan, melyből a sportág nem fejleszthető. Azonban fontos megjegyezni, hogy 2019-ben növekedett működési támogatás összege. A Magyar Amerikai Futball Szövetség részére minden korábbinál magasabb, 4.173.142 Ft összegű működési támogatást ítéltek meg a rendelkezésre álló keretből.

Az utóbbi két évben azonban így is nagyot léptünk előre, az EMMI tavaly 10 millió forintos éves büdzsét biztosított az Egyetemi Világbajnokságra készülő keret felkészítésére. Illetve más hasonló helyzetű, de komoly potenciált rejtő sportággal együtt szintén 10 millió forintot szavaztak meg számunkra a Feltörekvő Sportágak Tehetséggondozó Programjának keretében. Reményeink szerint jó stratégiával sikerül még több támogatáshoz jutnunk, ami komolyabb célok elérését is lehetővé teszi, mint a fővárosi amerikai futball komplexum, vagy tagszervezeteink tevékenységének érdemi finanszírozása.