• 2024 03 28

Pusztai Liza hatodik a kairói kard vk-n!

A későbbi győztes Velikaja állította meg

Ismét bizonyított a felnőttek között Pusztai Liza, Márton Anna ezúttal a nyolcaddöntőig jutott.

A BVSC tehetsége, Bódy István, és fia, Benjámin tanítványa az indiai Chadalavadával kezdett, és az Amerikában tanuló kardozó legyőzése nem jelentett számára problémát 15-10. Miként a folytatás sem, a kínai Fu maradt alul vele szemben 15:9-re. Az ázsiai kirándulás a magyar számára Japánban ért véget, a nyolcaddöntőben Fukusima kapott ugyancsak egy 15:9-et. Ezzel kétszeres kadet világbajnokunk ismét nyolc közé jutott a felnőttek mezőnyében, ám a negyeddöntőben következett a "nagyok" között is az egyik legnagyobb, az egyéni világbajnok, világranglsitát vezető orosz Velikaja személyében. A magyar tehetség alaposan megnehezítette az orosz klasszis dolgát, 13:12-re még vezetett is ellene, ám a végén a nagyobb rutin diadalmaskodott, 15:13-ra Velikaja győzött. Pusztai ezzel a hatodik helyen zárt! 

Pusztain kívül még öten képviselték a magyar színeket a versenyen. Közűlük Mikulik Júlia a 64-ben a kínai kiemelttől, Saótól szenvedett 15:11-es vereséget. A világranglistán második helyen álló Márton Anna pedig ezúttal a nyolcaddöntőig jutott. Már az első meccsén nagyon megnehezítette a dolgát a fiatal orosz Obvinceva, de még 15:13-ra győzni tudott. A következő kör már magabiztosabb sikert hozott, a koreai Hvangot 15:11-re verte. A nyolcaddöntőben aztán egy újabb koreai jött, és Csoj ezúttal remek napot fogott ki. Ezt egyébként nem csupán azzal bizonyította, hogy 15:14-re legyőzte világbajnoki bronzérmesünket. A döntőt ugyanis ezen a délutánon az a két versenyző vívta, akik a két legjobb magyart legyőzve jutottak oda.

Eredmények. Női kard egyéni Grand Prix, Kairó, 130 induló.

A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Obvinceva (orosz) 15:13, Pusztai-Chadalavada (indiai) 15:10, Mikulik-Sao (kínai) 11:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Hvang (koreai) 15:11, Pusztai-Fu (kínai) 15:9.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Fukusima (japán) 15:9, Márton-Csoj (koreai) 14:15.

Negyeddöntő: Pusztai-Velikaja (orosz) 13:15.

Végeredmény: 1. Szofija Velikaja (orosz), 2. Csoj Szujeon (koreai), 3. Cecilia Berder (francia) és Olga Harlan (koreai), …6. Pusztai Liza (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Gárdos Gábor), …9. Márton Anna, 54. Mikulik Júlia, 97. Záhonyi Petra, 111. Katona Renáta, 114. László Luca.