• 2024 03 29

Szilágyi Áron ezüstérmes a kairói kard vk-n

Olimpiai bajnokunk remek vívással menetelt a döntőig

Női és férfi kardozóink Kairóban találkoztak a nemzetközi elittel az eredetileg Cancúnba tervezett világkupa beugró helyszínén

A kairói nap egyébként a női kardozók selejtezőivel kezdődött. Márton Anna és Pusztai Liza kiemeltként csak a hétvégi Grand Prix utolsó versenynapján száll majd be a küzdelmekbe, a többieknek viszont igencsak felemásan sikerült a nap. Olyannyira, hogy két válogatottunk, illetve egy korábbi válogatottunk, Katona Renáta, László Luca és Záhonyi Petra egyaránt búcsúzott a csoportkört követően. A 2015-ös moszkvai vb-n szereplő Mikulik Júlia viszont előbb továbbjutott, majd a főtáblára jutásért értékes skalpot szerzett, a francia Boudiafot győzte le 15:11-re. Így vele együtt három magyarért szurkolhatunk majd vasárnap.

A férfiak versenyében Szilágyin kívül ketten képviselték a magyar színeket, ám mindketten korán búcsúzni kényszerültek.

Gémesi Csanád az első körben szenvedett vereséget a francia Patrice-tól (13:15). A 2017-es világbajnok Szatmári András előbb legyőzte a német Kindlert (15:12), majd utána nem bírt a rendkívül jó napot kifogó, fiatalabbik Bazadzéval (8:15).

Szilágyi Áron első ellenfele a 64-ben a Szatmárit búcsúztetó Bazadze bátyja, Beka volt. Nos, ő is igencsak kellemetlenkedett, könnyű, reggeli bemelegítésnak korántsem mondható a 15:13. Aztán a folytatásban klasszisunk megsemmisítő vereséget mért az olasz Bonsantóra (15:2), és máris jöhetett a nyolcaddöntő egy régi ismerős, a francia Apithy ellenében. Ez már szorosabb lett, de tulajdonképpen végig vezetve hozta az asszót 15:12-re a magyar. Az újabb állomást a fiatal, és igen tehetséges orosz Danyilenko jelentette. 12:4-nél már újabb kiütést sejtettünk, ám ezt az ellenfél nem így gondolta, és 13:13-nál ki is egyenlített. Szilágyi viszont két, rendkívül tudatos tussal fejezte be a meccset.

Az elődöntőben aztán folytatódott a Bazadze-saga. Az ifjabbik fivér, Sandro, miután Szatmárit legyőzte némi meglepetésre az elődöntőig menetelt, ott viszont alapos leckét kapott Árontól - 15:5 lett a vége. Ezzel Szilágyi “megvédte” a világranglistán a pontjait, és jöhetett a döntő. Azzal a koreai Oh Szanguk-kal, akivel tavaly ilyenkor a cancúni GP-n is a döntőt vívta… Nos, megint az ázsiai győzött, ezúttal 15:10-re. 

Magyar eredmények:

Férfi kard egyéni Grand Prix, Kairó, 142 induló.

A legjobb 32 közé jutásért: Szilágyi-B. Bazadze (georgiai) 15:13, Szatmári-Kindler (német) 15:12, Gémesi-Patrice (francia) 13:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Szilágyi-Bonsanto (olasz) 15:2, Szatmári-S. Bazadze (grúz) 8:15.

Nyolcaddöntő: Szilágyi-Apithy (francia) 15:12.

Negyeddöntő: Szilágyi-Danyilenko (orosz) 15:13.

Elődöntő: Szilágyi-S. Bazadze (georgiai) 15:5.

Döntő: Szilágyi-Oh (koreai) 10:15.

Végeredmény: 1. Oh Szanguk (koreai), 2. Szilágyi Áron (edző és válogatott edző: Decsi András), 3. Sandro Bazadze (georgiai) és Kim Junho (koreai), …19. Szatmári András, …37. Gémesi Csanád, …76. Decsi Tamás, …112. Galgóczy Tamás.

Női kard egyéni Grand Prix, Kairó, 130 induló.

A csoportmérkőzéseken: Mikulik Júlia 3/2 (továbbjutott), Záhonyi Petra 2/4, Katona Renáta 1/4, László Luca 1/5 (kiestek).

A legjobb 64 közé jutásért: Mikulik-Boudiaf (francia) 15:11.

Vasárnap a legjobb 32 közé jutásért: Márton-Obvinceva (orosz), Pusztai-Chadalavada (indiai), Mikulik-Sao (kínai).