• 2024 04 26

Búcsúzó magyarok Budapesten és Dubajban is

A hazai WTA-tornán egyéniben minden magyar búcsúzott

Bondár Anna és Arn Gréta után Stollár Fanny is az első fordulóban búcsúzott egyesben a budapesti 250 ezer dollár (70 millió forint) összdíjazású keménypályás női tenisztornán.

A szabadkártyával indult Stollár - aki 121. a világranglistán - szerdán a 95. helyen álló Madison Brengle-lel csapott össze, akit kedden legyőzött párosban. A magyar játékos az elmúlt hetekben nem versenyzett csuklósérülés miatt, amelyet még a januári Australian Open selejtezőjében szenvedett el, és amely miatt február elején az angliai Fed Kupa-tornán sem szerepelt.
A 28 éves amerikai - aki volt 35. is a WTA-rangsorban - 1:1-nél elvette a nyolc évvel fiatalabb Stollár adogatását, aki csak 3:4-nél jutott először bréklabdához. Csakhogy mindkét lehetőségét elpuskázta, és a 2017-ben Serena Willamset legyőző Brengle ezt követően fogadóként kihasználta első szettlabdáját.
A folytatásban úgy tűnt, Stollár megfogadta azokat a tanácsokat, amelyeket Juhász Gábor Fed Kupa-kapitány adott neki a szünetben, mivel azonnal elvette ellenfele szerváját. A 2015-ös Australian Openen nyolcaddöntős amerikai azonban rögtön visszabrékelt, majd 4:1-re elhúzott, miközben Stollárnak csak felvillanásai voltak. A magyar teniszező ezután sem találta a ritmust, sok volt a pontatlanság a játékában, ennek ellenére 1:5 után két meccslabdát hárított, és 3:5-re szépített. Brengle a következő szervagémjét már megnyerte, s ezzel az 1 óra 25 perces mérkőzést is.
A BOK Csarnokban zajló torna egyes versenyében ezzel elfogytak a magyarok, mivel a szintén szabadkártyás Bondár Anna kedden, a selejtezőből főtáblára jutott Arn Gréta pedig szerdán kora délután búcsúzott.
A szerdai programban előzőleg a címvédő és első helyen kiemelt belga Alison Van Uytvanck két szettben verte a világranglista második helyén is megfordult orosz Vera Zvonarjovát, míg a hatszoros WTA-tornagyőztes német Andrea Petkovic a vártnál kisebb küzdelemben kapott ki a mindössze 17 éves orosz Anasztaszja Potapovától.

Eredmények:
1. forduló (a 16 közé jutásért):
Madison Brengle (amerikai)-Stollár Fanny 6:3, 6:3
Jekatyerina Alekszandrova (orosz, 5.)-Arn Gréta 4:6, 6:1, 6:4

páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért): Paula Kania, Jana Szizikova (lengyel, orosz)-Jani Réka, Cornelia Emily Lister (magyar, svéd) 6:4, 1:6, 10-5 - döntő rövidítés

Babos Tímea oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal a nyolcaddöntőben búcsúzott a 2,8 millió dollár (797 millió forint) összdíjazású dubaji keménypályás női tenisztorna páros versenyében. A 2015-ben győztes duó - amely az első fordulóban erőnyerő volt - a szerdai mérkőzésen a Lara Arruabarrena-Vecino, Kaitlyn Christian spanyol, amerikai kettőstől kapott ki döntő rövidítésben. Babos egyesben a nyitókörben szenvedett vereséget Dubajban, francia partnere búcsúztatta ugyan a világelső japán Oszaka Naomit, a szerdai nyolcaddöntőben azonban ő is kikapott.

     WTA-torna, Dubaj, páros, nyolcaddöntő: Lara Arruabarrena-Vecino, Kaitlyn Christian (spanyol, amerikai)-Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.) 6:4, 1:6, 10-5 - döntő rövidítésben