• 2024 03 28

Atlétikai Fedettpályás OB - Újabb EB-szintek és rekordok

Két korosztályos országos csúcs is jutott a zárónapra

Színvonalas versenyek várták a kilátogatókat a fedettpályás atlétikai ob zárónapján is a BOK-csarnokban.

A női gyaloglók 3000 méteres távján a 2016-os riói olimpikon, Récsei Rita könnyed győzelmet aratott, 13:31.43-as idejével negyedik országos bajnoki címét szerezte meg. Mögötte Csörgő Dóra és Bíróné Dr. Molnár Valéria állhattak fel a dobogóra – mindketten új egyéni csúcsot gyalogoltak vasárnap a BOK Csarnokban.

Női hármasugrásban Zajácz Petra 12 cm-et javított korábbi fedett egyéni rekordján, 12.55 m-es eredménnyel lett felnőtt magyar bajnok. Az ezüstérmet az Ifjúsági Európa-bajnoki 7., ifjúsági olimpikon Áts Viktória, a bronzot az idei legjobbját ugró többpróbázó, Szabó Beatrix nyerte.

A nap talán egyik leginkább várt versenyszáma a 60 m gátasok csatája volt. A nőknél két fedett Eb-induló között óriási küzdelem, szoros befutó után dőlt el a bajnoki cím sorsa: a debreceniek kettős sikert arattak, az aranyérmet a fedettpályás világbajnoki-elődöntős, Kerekes Gréta nyakába akasztották, ideje: 8.02. Klubtársa, az utánpótlás Eb-bronzérmes, korosztályos országos csúcstartó, Kozák Luca mindössze 1 századdal lemaradva nyerte az ezüstöt. Harmadik az első napon 60 méteren Glasgow-i szintet futó Sorok Klaudia lett. Mindenképpen fontos megjegyezni: a két debreceni hölgy új egyéni csúcsot ért el, Sorok Klaudia pedig mindössze 2 századdal maradt el a fedett kontinensviadal nevezési szintjétől. Az urak versenyében Szűcs Valdó ismét bizonyította, remek formában van: a zalaegerszegiek Eb-elődöntőse idén mindig Glasgow-i szinten belül futott, első felnőtt országos bajnoki címét magabiztosan, 7.69 másodperces új egyéni csúccsal nyerte. Őt a junior világbajnoki elődöntős Szeles Bálint és a szintén új egyéni legjobbat elérő, ifjúsági Európa-bajnok, korosztályos országos csúcstartó, Eszes Dániel követte.

Férfi rúdugrásban Simonváros Csanád 5 méteres ugrással negyedik bajnoki elsőségének örülhetett. A pódiumra Böndör Dániel és Kéri Tamás állhattak még fel.

A 200 méteres táv újabb csúcsdöntéseket hozott: a hölgyek versenyében a szombaton 60 méteren új U20-as magyar rekordot jegyző Takács Boglárka a hosszabb távon is faragott a korábbi korosztályos legjobbon. 24.08-as ideje bajnoki aranyérmet is jelentett az ARAK UP. Akadémia csillagának. Nádházy Evelin új egyéni csúccsal és ezüstéremmel gazdagodott, de a bronzot nyerő ifjú tehetség, Kőszegi Míra is elégedetten vehette át érmét: a budafokiak atlétája új országos U18-as rekordot sprintelt. Az urak azonos távján Boros Bence 21.73-mal új egyéni csúccsal nyerte a bajnoki címet, a szám további dobogósai: Bézsenyi Gergely és Kádasi Zalán.

A 800 méter izgalmas és fordulatos versenyben dőlt el. A hölgyeknél a Glasgow-i induló, új egyéni csúcsot elérő Wagner-Gyürkés Viktória hatalmas hajrát bemutatva 2:07.28-as eredménnyel, több mint másfél másodperces előnnyel ért célba Bartha-Kéri Bianka előtt. A harmadik Kószás Kriszta lett. Vindics Balázs biztosan nyerte a bajnoki aranyat ezen a távon, 1:47.24-es idővel, Eb-szinten belül. De örülhetett az FTC második helyen befutó sokszoros magyar bajnoka is: Kazi Tamás időeredményével teljesítette a Glasgow-i szintet, készülhet a kontinensviadalra. A bronzérmet Kiss Gergő Xavér szerezte meg.

Az urak távolugrásában az első három helyezett új egyéni legjobbal fejezte be a versenyt. Győzött 7.61 m-rel Szabó László, őt Pázmándi Dominik és Pap Kristóf követte. Női magasugrásban 11. bajnoki címét nyerte a nemrégiben szülés után visszatérő, Fedett Eb-döntős Szabó Barbara – eredménye: 1.82 m. Az utánpótlás Európa-bajnok, klasszis többpróbázó, Krizsán Xénia ezüstérmes, Kárpáti Enikő Kata bronzérmes lett.

3000 méteren az uraknál kettős BHSE-siker született. A Eb-induló Kovács Benjamin 8:09.02 perces idővel lett országos bajnok, Kovács Marcell és Szemerei Levente értek még célba dobogós helyen. A hölgyeknél 9:40.96-os idővel, új egyéni csúccsal Mógor Boglárka bizonyult a legjobbnak, mögötte Pataki Anna és Varga Gréta a további érmesek.

A kétnapos bajnokságot a 4x400 méteres váltók zárták. A nőknél a GEAC Répási Petra – Pótha Johanna – Zsíros Zsanett – Nádházy Evelin összeállítású csapata nyert 3:52.88 perces idővel. Utánuk SVSE és Vasas a sorrend. A férfiaknál győzött az FTC Szabó László – Fekete Gábor – Kazi Tamás – Varga Dániel összetételű kvartettje, idejük: 3:19.64. A bajnoki dobogóra a Vasas és a TFSE csapatai állhattak még fel.