• 2024 04 26

Atlétikai Fedettpályás OB - Fedett EB-szint, U20 országos csúcs a bajnokság első napján

Izgalmas versenyek, egyéni csúcsok a BOK Csarnokban

Két héttel a Glasgow-i Fedettpályás Európa-bajnokság rajtja előtt Budapesten a BOK Csarnok ad otthont az idény csúcseseményének, Magyarország Fedettpályás Bajnokságának.

Legjobbjaink két napon át versengenek a bajnoki címekért, melynek szombati napján éles küzdelmeket, látványos versenyeket és magabiztos győzelmeket is láthattak a nézők.

A női súlylökők versenyében világbajnokunk, Márton Anita ismét megmutatta, sérülése után egyre jobb formába kerül. A riói olimpia bronzérmese 18.42 m-es eredménnyel immáron 34. bajnoki aranyának örülhetett. Nem elhanyagolható tény: országos csúcstartónk összes lökése 18 méter feletti volt. Biztató előjel ez Glasgow előtt. Mögötte edzéstársa, az idén új egyéni csúcsot elérő zalaegerszegi, Veiland Violetta végzett, a dobogóra rajtuk kívül a 2010-es Ifjúsági Olimpia ezüstérmese, Váradi Krisztina állhatott.

A férfi hármasugrók kiélezett küzdelmet folytattak az élen, az elsőségről mindössze 5 cm döntött - a kétszeres magyar bajnok, László Dávid javára. A Haladás VSE atlétája 15.38 méteres eredménnyel nyerte harmadik országos bajnoki címét. Őt a nyíregyháziak versenyzője, Pál Robin és a hatalmas egyéni csúcsot elérő Pap Kristóf követte. Utóbbi komoly lélektani határt „ugrott át”: életében először került fedettpályán 15 méter fölé.

A gyaloglók 5000 méterét a riói olimpikon Srp Miklós nyerte, méghozzá új egyéni csúccsal, ideje 20:35.09. A második a két évvel ezelőtti 50 km-es magyar bajnok, Tokodi Dávid, a harmadik a szintén új egyéni legjobbat gyalogló Tóth Norbert lett.

A versenynap közepén a sprinterek csatája következett. A nőknél 60 méteren a Horn-Bercsényi DSE kiválósága, a 2017-es Junior Európa-bajnokság döntőse, Sorok Klaudia ért elsőként a célba, nem is akármilyen eredménnyel! 7.37-es ideje nemcsak új egyéni csúcs, de Glasgow-i szint is. A győriek bajnoka készülhet a fedett kontinensviadalra. Az ezüstérmet az ifjúsági Eb-második Takács Boglárka nyerte, 7.43-mal új U20-as országos csúcsot futott. Mögöttük a dobogó harmadik Furulyás Lili állhatott még fel. A férfiaknál óriási csata után hármas szolnoki siker született: Pázmándi Dominik és Boros Bence azonos idővel, 6.79-cel végzett. Eredményük új egyéni csúcsot jelent mindkét versenyzőnek. Harmadik Sipos János lett. Megemlítendő: a két leggyorsabb szolnoki és az új korosztályos rekordot jegyző Takács Boglárka is 1 századdal maradt el a fedett Eb szintjétől.

A középtávfutók versenyeit két Glasgow-i induló nyerte. Wagner-Gyürkés Viktória és Vindics Balázs is „hozta a kötelezőt” 1500 méteren. 4:16.67 és 3:53.56 a győztes idők. A további dobogósok: Kószás Kriszta, Böhm Lilla, valamint Vörös Márk és Kiss Gergő Xavér.

Női rúdugrásban az első három helyezett azonos, 4 méteres eredménnyel végzett, a bajnoki címet Siskó Zsófia szerezte meg, őt Szabó Diána és Klekner Hanga követte.

Női 400 méteren az elmúlt hetekben kirobbanó formában versenyző Nádházy Evelin ismét Glasgow-i szinten belül ért célba, szombati 53,55-ös idejével biztosan szerezte meg bajnoki aranyát. Mögötte a budafokiak két tehetsége, Molnár Janka és Kőszegi Míra állhatott fel a pódiumra. Mindkét BMTE-s atléta új egyéni csúcsot ért el, előbbi 8 századra megközelítette a fedett kontinensbajnokság nevezési szintjét. Érdekességképp: a 400 méter érmesei mindhárman tagjai voltak a hét elején Ostravában új fedett magyar csúcsot elérő 4x400 m váltónak. Az urak azonos távján 48.25-ös idővel a junior Eb-elődöntős Boda Boldizsár bizonyult a legjobbnak. Mellette a 400m gátfutásban Ifjúsági Olimpia-i ezüstérmes, Huller Dániel, valamint az Európa-bajnoki ezüstérmes, Deák Nagy Marcell nyerték az OB-érmeket.

Női távolugrásban győzött a tavalyi junior világbajnokságon előkelő 5.helyet szerző Farkas Petra, idei legjobbat jelentő 626 cm-es ugrással lett országos bajnok. Az ezüstérmet az utánpótlás Európa-bajnok, klasszis többpróbázó, Krizsán Xénia, a bronzot pedig a junior Eb 5. Lesti Diána nyakába akasztották. Az urak magasugrásában Bakosi Péter 8. országos bajnoki címét szerezte 222 cm-es eredményével, a második Agárdi Péter, a harmadik Horváth Csaba lett. A férfi súlylökők versenyét 17.16 méterrel Rakovszky Tibor nyerte, a versenyszám további dobogósai: Detrik Balázs és Kovács László