• 2020 06 04

Női vízilabda világliga - Nagy csatában kaptak ki a magyarok az Európa-bajnoktól

Négy gólos hátrány után majdnem győzelem

A magyar női vízilabda-válogatott nagy csatában - miután négygólos hátrányból is felállt - 11-10-re kikapott az Európa-bajnok holland csapattól a világliga selejtezőjének ötödik fordulójában, kedden Budapesten.

A világligában a magyar válogatott már biztos továbbjutó, azaz ott lesz az Európa Kupa hatos döntőjében. Azt a tornát március 28. és 31. között rendezik Torinóban. Onnan az első három jut a világliga júniusi szuperdöntőjébe, melynek Budapest ad majd otthont, így azon a magyar válogatott automatikus résztvevő. A nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.

A két csapat decemberi hágai összecsapásán a zárónegyedig a magyar válogatott "hátát nézte" a holland együttes, Budapesten a Laky Károly Uszodában azonban lehengerlően kezdett az Európa-bajnok, és alig több mint négy perc játék után 4-0-ra elhúzott. A magyarok három szépen végigvitt emberelőnnyel villámgyorsan minimalizálták a különbséget, a játékrész hajrája azonban újra a hollandoké volt (3-6).
Bíró Attila már a második negyed elején kapust cserélt, miután Tóth Eszter kilenc lövésből csak kettőt fogott, a helyére beálló Kasó Orsolya rögtön védéssel kezdett. A hollandok ezzel együtt a nagyszünetig növelték előnyüket az öt gólt szerző Catharina van der Sloot vezérletével.
A harmadik negyedben sikerült lelassítani a hollandokat támadásban, elöl viszont akadozott a magyar gépezet, ennek ellenére sikerült faragni a hátrányból (7-10).
A zárófelvonás magyar szempontból jól kezdődött, hiszen Szücs Gabriella két gólja között három emberhátrányt védekezett ki a gárda (9-10). A magyar csapat kétszer fórban támadhatott az egyenlítésért, végül azonban akcióból talált be: Szilágyi Dorottya távolról pattintott védhetetlenül a hálóba. A következő akciónál úgy tűnt, a hollandok támadóideje lejár, a magyarok ezért már indulni kezdtek előre, a rivális azonban ezt kihasználva eldöntötte az összecsapást.

Női világliga, európai selejtező, B csoport, 5. forduló:
Magyarország-Hollandia 10-11 (3-6, 2-3, 2-1, 3-1)
a magyar csapat gólszerzői: Gurisatti, Szilágyi, Szücs G. 2-2, Keszthelyi, Leimeter, Csabai, Máté 1-1

A csoport másik mérkőzésén:
Franciaország-Olaszország 8-14 (1-3, 3-3, 2-2, 2-6)

A B csoport állása:
1. Olaszország 15 pont, 2. Magyarország 8, 3. Hollandia 7, 4. Franciaország 0

A magyarok további programja:
március 5.: Magyarország-Olaszország