• 2024 04 19

Ez történt 2019-ben - Március

Eb-selejtezők és világbajnoki érmek

Európa-bajnoki selejtezők, kontinensbajnokságok és világbajnokságok hónapja.

Szalai Ádámot nem könnyű szóra bírni, de ha valamit mondd, akkor az sokáig téma. Így volt ez a Szlovákia-Magyarország Eb-selejtező után, amelyet 2-0-ra vesztett el a magyar válogatott idegenben. A csatár által elmondott kritika jókor jött, hiszen a csapat néhány nappal később folytatta jó sorozatát hazai környezetben, azaz győzni tudott a világbajnoki ezüstérmes Horvátország ellen a Groupama Arénában. Így borúra-derű következett. A 2-1-es budapesti siker jubileumi pillanataként, Dzsudzsák Balázs 100. alkalommal ölthette magára a nemzeti tizenegy mezét.

A nagyon sikeres Eb után a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon nem a magyarok, hanem a Koreai Köztársaság brillírozott. A magyar csapat egy bronzérmet szerzett, a férfi váltó végzett a harmadik helyen.

Márton Anita is egy harmadik hellyel lett gazdagabb, hiszen sérülése után visszatérve bronzérmet szerzett Glasgowban a fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon. 19 méteres dobásával. A kontinensviadalon ő szerezte a magyar csapat egyetlen érmét.

A legjobb magyar teniszezők az edzőváltás mellett döntöttek. Babos Tímea Nick Horvatnak, míg Fucsovics Márton Sávolt Attilának köszönte meg az addigi munkáját. Mind a két versenyző aztán hosszú hónapokig kereste a megoldást az edzőkérdésre, amely az év végén oldódott meg. Hiszen Babos Tímea Michael Joyce mellett döntött, akivel visszakerült egyéniben a legjobb 100 közé a világranglistán az év végére. Fucsovics Márton korábbi edzőjével Oliver Taumával készült egy ideig, majd novemberben Jancsó Miklóssal és Nagy Zoltánnal állapodott meg a 2020-as szezonra. Azaz velük kezdi meg a reményteljes jövőt.

Mindössze hat ponton múlt, hogy az Alba Fehérvár kosárlabdázói nem jutottak be a legjobb négy közé a FIBA Európa kupában. A székesfehérvári csapat az izraeli Hapoel Holon elleni idegenbeli 23 pontos vereség után kiharcolta a hosszabbítást, azonban a továbbjutás már nem jött össze a ráadásban. Az Alba nemzetközi remeklése viszont rányomta a bélyegét a hazai bajnokságra, hiszen ott a fehérváriak csak az alsóházba tudtak bekerülni. A hazai bajnok a Körmendet legyőző Falco lett, a Magyar Kupában a szombathelyiek ezüstérmet szereztek, a kupagyőztes Szolnok mögött.

A szlovák jégkorong ligában két magyar együttes az első szezonját töltötte, és a két csapat egymás ellen játszott a nyolcaddöntőben. A MAC Újbuda jutott be a legjobb nyolc közé a DVTK elleni párharc után. Igaz Majoross Gergely legénysége a negyeddöntőt már elvesztette a Zvolennel szemben.