• 2024 03 28

Győzelem Ukrajna ellen a helyosztón

Ötödik lett a férfi jégkorong-válogatott a Hat Nemzet Tornáján

A magyar férfi jégkorong-válogatott 4-2-re győzött Ukrajna ellen a budapesti Hat Nemzet Tornáján és ezzel az ötödik helyen végzett.

Jarmo Tolvanenenek gyakorlatilag az utolsó lehetősége volt a budapesti felkészülési torna az új emberek kipróbálására. Hiszen a februári nottinghami olimpiai selejtezőtorna már élesben megy, azaz a pekingi olimpiáért folyó harcban a britek és észtek és nagy valószínűség szerint a románok ellen egészen biztosan nem lehet az új fiúk kipróbálására fordítani. Persze a feltörekvő fiatalok nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a csapatra, hanem saját magukra is jó hatással vannak.  Madácsi Benedek és Kiss Roland egyaránt első gólját lőtte a válogatottban a franciák elleni mérkőzésen, de pénteken este ezen kívül is voltak pozitívumok. A magyar csapat finn szövetségi kapitánya a második harmadot emelte ki, amit egyébként meg is nyert a gárda 2-0-ra. Igaz a meccset 5-2-re elvesztette.

A szombati Ukrajna elleni helyosztón is a második periódus, illetve annak első 10 perce volt a legmeggyőzőbb magyar részről. A mieink az első harmadban gyorsan vezetést szereztek, amit még kiegyenlített Ukrajna, de Nagy Gergő mellett Galanisz Nikandrosz is bevette az ukrán kaput még a nyitó 20 percben. A második periódusban két percen belül az egy gólos előnyből három lett. Nagy Krisztián, majd ismét Galanisz volt eredményes és ugyan az ukránok szépítettek, de így is biztos magyar előnnyel indulhatott a záró harmad.

Amelyben már nem esett gól, amely az emberhátrányok kivédekezése miatt pozitív, de az emberelőnyök elpuskázása miatt már nem az. Pedig abból az utolsó felvonásra jutott nyolc pernyi ukrán kiállítás, amiből egy kettős emberfór volt. A helyzetkihasználás továbbra is egy sarkalatos pontja a válogatott játékának, hiszen hiába ütöttek a mieink 44-szer kapura szombaton is, hogyha ebből minden ötödik jelent igazi gólveszélyt és minden tizedik lesz valóban gól. Persze az ukránok elleni 4-2-es siker így is pozitív és az egész hetet lehet úgy értékelni. Hiszen ez az időszak a próbálkozások jegyébentelt, így a végül 50 százalékos mérleggel záró magyar válogatott sok tapasztalatot gyűjthetett. A Koreai Köztársaság elleni barátságos meccs hosszabbításban kiharcolt 2-1-es siker után, az ukránok elleni 4-2-es győzelemmel áll a pozitív oldalon. Míg a kettő közt pedig 2-1-es vereség Japán és 5-2-es Franciaországgal szemben. A tanulságok levonására bő egy hónap áll rendelkezésre. Február 6-án már következik az olimpiai selejtezőtorna, amely pozícionálja majd a csapatot. Hiszen egy A-csoportos ellenfél ellen kéne diadalmaskodni a továbbjutáshoz. A pozícionálás pedig mindenképpen fontos azért is, hogy a csapat ne túlzott elvárásokkal fusson neki a Divízió I/A-s világbajnokságnak, ahol április 27-től a házigazda szlovénok mellett, a dél-koreaiak, az osztrákok, a franciák és a románok ellen küzdenek majd a mieink a két feljutó helyért vagy éppen az egy kieső elkerüléséért.

Arany Gergely, a magyar jégkorong-válogatott kapusa:

"A célja a tornának az volt, hogy meccsről-meccsre jobbak legyünk és az edzői utasításokat betartva tényleg közelebb kerüljünk ahhoz a játékhoz, amelyet később a stáb a világbajnokságon is látni akar a csapattól. Különleges hét volt, hiszen keveset voltunk jégen edzés-szerűen. Úgyhogy úgymond a videókból éltünk és úgy jöttünk fel a pályára, hogy ezt a gyakorlatban megpróbáltuk megvalósítani. Helyenként ez sikerült, helyenként nem. De úgy gondolom pozitívan zártuk a hetet."

Jégkorong, Hat Nemzet Tornája, az 5. helyért:
Magyarország-Ukrajna 4-2 (2-1, 2-1, 0-0)
magyar gólszerzők: Nagy G. (4.), Galanisz (6., 26.), Nagy K. (24.)