• 2024 05 08

FTC döntetlen Bulgáriában

Nem jutott tovább az Fradi az Európa-ligában

A Ferencváros nem jutott tovább a labdarúgó Európa-liga csoportköréből, mivel annak csütörtöki zárónapján 1-1-es döntetlent játszott a bolgár Ludogorec vendégeként.

Hogy mennyire fontos a továbbjutás az Európa-liga csoportköréből Szerhij Rebrovnak és az egész FTC-nek, azt nagyon jól példázta az elmúlt hét. Amikor a Fradi két meccséből egyet sem tudott megnyerni. A Magyar Kupa vereség Békéscsabán különösen fájó, hiszen azzal a hazai duplázás lehetősége elszállt. Igaz Leandro szabálytalanságára és első perces kiállítására nem készülhetett előre a vezetőedző. A Puskás Akadémia elleni döntetlen 2-0-s előnyről pedig inkább már azt jelentette, hogy a játékosok egy része „fejben már Bulgáriában járt.” Igaz az OTP Bank Ligában még így is a Fradi áll az élen tetemes előnnyel.

Az Európa-liga tavaszi egyenes kieséses körében pedig ott lehetett, igaz ehhez győzni kellett a Ludogorec ellen idegenben az utolsó csportmeccsen. A szerencse, hogy az első meccs hazai veresége ez esetben már a múlté volt, hiszen nem volt olyan kombináció a végeredményt tekintve, amivel az a találkozó beleszámíthatott volna a továbbjutás kérdésébe. A Fradi pedig úgy kezdett, ahogy egy három pontért érkező gárdának kellett, hiszen csak az jelentett továbbjutást, minden más eredmény a bolgár bajnok sikerét hozta.

Zubkov 15 méteres lövése nyitotta a meccset, amit Ilijev biztosan védett, sajnos az állítólag négy olasz klub által figyelt csatár ezután csak a védőkkel vívott küzdelmével tűnt ki, de voltak olyanok, akik veszélyesek voltak a fehér mezes vendégcsapatból ezután is. Az első 10 percre még jutott egy blokkolt Isael lövés, aztán Dibusz pillanatai következtek, aki 10 perc alatt háromszor védett. Majd következett a játékvezető, aki nagyon elnéző volt Cicino kezezésénél. A szlovén Matej Jug nem ítélt büntetőt pedig tehette volna és vidóbíró csak tavasztól lesz az EL-ben, ami négy perccel később fájt igazán, mert az addigi egyetlen FTC védelmi megingást kihasznált a Ludogorec. Egy eladott labdát Marcelinho csípett el, indította Lukokit, aki nagyon szépen emelt a kimozduló Dibusz fölött a kapuba. Ekkor nemhogy három, de egy zöld-fehér pont sem volt a kézben. A gól 10 percig megfogta a Fradit, aztán jöttek Tokmac pillanatai. A norvég csatár kétszer is egy hajszállal maradt le a labdáról a kapu előtt. Frimpong viszont nála jóval közelebb járt a gólhoz, amikor egy szöglet utáni kavarodásnál öt méterről jobb külsővel lőtt kapufát. majd még ugyanebben a támadásban Boli ollózott kapura, de Ilijev ezt saját kezűleg fogta meg. A Fradi elképzelése tisztán látszott a meccs megnyerésére, a helyzetkihasználás viszont nem működött. A félidő hajrájában védett még egyet Dibusz, a túloldalon pedig a Tokmac felrúgásáért megítélt szabadrúgást lőtte jócskán mellé Isael.

A fordulás után Boli birkózott nagyot a 16-oson belül, aminek kifelé szabad lett a vége, befelé büntető helyett. Aztán a Ludogoretc nagyon el akarta dönteni a meccset, előbb Marcelinho, majd Cicinho elől kellett menteni. Isael pedig egyszerűen képtelen volt eltalálni a kaput ezen az estén. Hiszen a 68. percben egy beadásra odaért, de rosszul ért bele a labdába az ötös sarkán, így az mellé ment, nem kapura. Egy Haratin fejes jelentett veszélyt, majd Sigér szerzett labdát a bolgár kapu előtt és a beadásra érkezett is, de blokkolták a kísérletét. Neki ez volt az utolsó megmozdulása.  Rebrov ekkor cserélt ugyanis először, majd a 83. percben még kettőt. Hogy későn-e? Nos ezen még fognak vitatkozni. Mindenesetre nem a cserék, hanem Isael villant újra, ezúttal kaput talált, no meg a bolgár kapust is. Tokmac is vállalkozott, de a legnagyobb helyzetet Marcelinho hagyta ki a másik oldalon. Egy kontra végén már a kifutó Dibusz mellett is ellőtte a labdát, de Blazic a kapu torkából tisztázott. Nemhiába, hiszen ugyan Isael sokadik lövése ezúttal fölészállt, de a 94. percben a csereként beállt Szignyevics egy fejessel egyenlített. A maradék 1 perc és egy támadás viszont nem volt elég a győzelemhez.

A Fradi tehát nem lépte át az árnyékát, azonban az sem felejtendő el, hogy az utolsó pillanatig volt esélye erre. Azon felesleges gondolkodni, hogy a budapesti mérkőzésen kellett volna pontot szerezni, hiszen az egy egészen más találkozó volt. Akkor a két csapat értéke közti különbség abszolút megmutatkozott. Hiszen a Ludogorec-et 48, az FTC-t 21 millió euróra becsüli a játéksok alapján a Transfermarkt. Fontosabb szakmai kérdés, hogy miért szerepelt jobban idegenben a Fradi, mint hazai pályán az egész sorozatban. Hiszen két megszerzett pont a Groupama Arénában és öt idegenben, azaz vendégként veretlen maradt a zöld-fehér együttes, amely ebben a csoportban megsüvegelendő. Azonban az nehezen érthető, hogy a tét miért nyomta össze a játékosok egy részét? Ugyanis az utolsó meccsen is az volt érezhető, akár a Ludogoretc ellen hazai környezetben, hogy mindenki betartotta ugyan a taktikai utasításokat, azonban a befejezésekbe hiba csúszott , megremegtek a lábak. Abba fölösleges belemenni, hogy a hazai bajnokság nem megfelelően készít fel az Európa-ligára, hiszen ez nyílt titok. Az viszont kérdés, hogy a hatodik csoportmeccsen, összeségében a tizedik idei nemzetközi kupatalálkozón mi hiányzik a pontos befejezésekhez. Mert a lehetőség ezekre megvolt. A bolgár együttessel végig partiban volt az FTC. Ez egy nyerhető találkozó volt. Talán ezért is fájó a kupabúcsú A Fradi teljesítménye a következő évi sorsolásnál jöhet nagyon jól. Vagyis, hogy az FTC mindössze két meccset veszített az európai menetelése során.  A zöld-fehérek mostantól csak a hazai pontvadászatra koncentrálhatnak. Látva a mai játékot és az ellenfeleket, nagyon úgy tűnik, hogy jövőre is következhet a BL-selejtező.

 

Európa-liga, 6. (utolsó) forduló, H csoport:
Ludogorec (bolgár)-Ferencváros 1-1 (1-0)
Razgrad, Ludogorec Aréna, 5000 néző, v.: Matej Jug (szlovén)
    gólszerzők: Lukoki (24.), illetve Szignyevics (95.)
    sárga lap: Terzijev (59.), illetve Frimpong (27.), Botka (66.)

    Ludogorec: Ilijev - Cicinho, Terzijev, Grigore, Nedjalkov - Marcelinho, Anicet Abel, Badji - Wanderson (Djakov, 85.), Keserü (Ikoko, 91.), Lukoki (Tchibota, 77.)

    Ferencváros: Dibusz - Botka, Frimpong, Blazic, Heister - Haratin (Ihnatenko, 84.), Sigér (Skvarka, 79.) - Isael, Nguen, Zubkov - Boli (Szignyevics, 84.)

A H-csoport másik mérkőzésén: Espanyol (spanyol)-CSZKA Moszkva (orosz) 0-1 (0-0), gól: Vlasic (84.)

A végeredmény:
1. Espanyol      6  3 2 1  12- 4  11 pont
2. Ludogorec     6  2 2 2  10-10   8
3. FERENCVÁROS   6  1 4 1   5- 7   7
4. CSZKA Moszkva 6  1 2 3   3- 9   5
    A csoport első két helyezettje jutott a 32 közé.

 Korábbi eredmények:
    1. forduló, szeptember 19.:
Espanyol-Ferencváros 1-1
Ludogorec-CSZKA Moszkva 5-1
    2. forduló, október 3.:
Ferencváros-PFC Ludogorec 0-3
CSZKA Moszkva-Espanyol 0-2
    3. forduló, október 24.:
CSZKA Moszkva-Ferencváros 0-1
Ludogorec-Espanyol 0-1
    4. forduló, november 7.:
Espanyol-Ludogorec 6-0
Ferencváros-CSZKA Moszkva 0-0
    5. forduló, november 28.:
Ferencváros-Espanyol 2-2
CSZKA Moszkva-Ludogorec 1-1