• 2024 04 25

Döntős a női válogatott a felvidéki Hat Nemzet Tornán

A remek védekezés csoport elsőséget ért

A magyar női csapat 3-1-re nyert a szintén A csoportos Dánia ellen, így bejutott a michalovcei Hat Nemzet Torna döntőjébe.

Mintha hazai pályán játszott volna a magyar együttes, a néhány tucat szurkoló végig bíztatta a lányokat. Akik ezt gyorsan meg is szolgálták: Nooren Averi a második percben megszerezte a vezetést egy szép felső sarkos lövéssel (1-0). A folyatásban többet folyt a játék a magyar kapu előtt, de a dánok ezzel nem igazán tudtak mit kezdeni. Mayer Fruzsina kiállítása után emberhátrányban is jól védekeztek a mieink, megvoltak a blokkok és Nehring is rendre jól avatkozott közbe. A harmad felénél fórba került a magyar együttes, és ezt tíz másodperc után sikerült is gólra váltani: az első lövés még kijött a kapusról, de Seregély jókor érkezett és a kapuba bombázott (2-0).

A folytatásban sem változott a játék képe: a dánok voltak mezőnyfölényben, de ez meddőnek bizonyult, a mieink jól védekeztek, Kreisz Emma kiállítása alatt is. A magyar kontrák veszélyesek voltak, Pintér és Gasparics is közel kárt az újabb gólhoz. Az utolsó két percet emberelőnyben játszhatták le a magyarok, de nem változott az állás.

A második harmad is hasonlóan alakult: az ellenfél többet lőtt, de nem tudta feltörni a védekezést. Közben pedig a magyar ellenakciókban ott volt a gól lehetősége, Stacey Scott, majd Seregély Míra és Huszák is megdolgoztatta a kapust. A harmadik találat viszont nem egy kontra, hanem egy fór alatt született meg: a 28. percben Jókai Szilágyi Zsófia volt eredményes közelről, hat másodpercnyi előny után (3-1). A következő fórt a 35. percben kapták a mieink, de azzal nem tudtak élni. A harmad hajrájában a dánok voltak veszélyesebbek, de Nehring továbbra is hibátlanul védett.

Az utolsó harmadban nagyon nyomtak a dánok, de nem tudtak szépíteni, még büntetőből sem - Nicoline Jensen a vasat találta el a 48. percben. A mieink kevesebbszer jutottak el nagy helyzetig, főleg Gasparics veszélyeztetett, de nem született meg a negyedik gól. Az északiak már három és fél perccel a vége előtt levitték a kapust, és bár a magyar csapat többször is próbálkozott az üres kapura, a lövések elkerülték a kaput. Két és fél perccel a vége előtt aztán egy botról Glud elé került a korong, aki közelről belőtte (3-1). A végén bírta a nyomást a magyar válogatott és ahogy a hazai vb-n, ezúttal is legyőzte a dánokat. A csapat ezzel bejutott a michalovcei torna szombati döntőjébe, ahol a franciákkal találkozik.

A másik csoportban ugyanis a franciák 6-1-re legyőzték a norvégokat egy utolsó perces, üres kapus góllal. Ezzel hármas körbeverés alakult ki, amiből a franciák jöttek ki a legjobb gólkülönbséggel (7-5), megelőzve a házigazda szlovákokat (6-4) és a norvégokat (3-8).