• 2024 03 28

Fölényes győzelem kezdésnek

Nehéz ellenfél ellen magabiztos siker a női jégkorong válogatott felkészülési tornáján

A kanadai A csoportos világbajnokságra készülő női jégkorong válogatott felkészülésének újabb állomásához érkezett. A felvidéki Nagymihályon megrendezésre kerülő hat csapatos torna keretein belül három éles mérkőzés vár a mieinkre. Az első Kína ellen...

Női jégkorong Hat Nemzet Torna, Nagymihály (Szlovákia):

Magyarország - Kína 5-0 (2-0, 1-0, 2-0) gólszerzők: Jókai Szilágyi 2', Huszák 3', Kreisz 40', Dabasi 52', 60'

A magyar csapat remekül kezdte a meccset. Huszák rögtön az első támadásból tesztelte a kapust, majd a második percben meg is született a vezető találat: Pintér Hanna passzára a kauval szemben Jókai Szilágyi Zsófia érkezett és jó helyzetfelismerésnek köszönhetően a hálóba lőtt (1-0). Fél perc múlva emberelőnybe került a csapat, és ezt gyorsan ki is használta: Huszák a bedobókörből bombázott a kapuba (2-0). A biztos előny birtokában is aktívabb maradt a magyar együttes, az első kínai helyzetre a hetedik percig kellett várni. Nooren Averi, majd Seregély Míra is helyzetbe került, ahogy Jókai Szilágyi Kinga is közel járt a harmadik találathoz. A második emberelőnyben nem sikerült növelni a különbséget, sőt, Némethnek kellett védenie egy kontránál.

A második harmadot bátrabban kezdte Kína, többet tartózkodtak a harmadunkban, de ziccerig nem jutottak el. Sokáig a mieink sem, inkább távoli kísérletekkel próbálkoztak. Mayer Fruzsina és Somogyi Vivien is kemény lövést eresztett meg, majd Gasparics szép cselek után lőtt, de az eredmény nem változott. A 37. percben Grkovic Jelena kapott kiállítást, de hátrányban is a mieinknek volt több helyzete Seregély és Gasparics révén. Az utolsó percben kettős fórba került a magyar csapat, és 13 másodperc elég is volt a gólhoz: távolról Kreisz Emma talált be (3-0).

Az utolsó harmadra is átlógott egy emberelőny, de ezt nem sikerült kihasználni. A kínaiak nem adták fel, lelkesen küzdöttek a szépítésért, de a védelem és Németh továbbra is jól teljesített. Magyar oldalon Somogyi veszélyeztetett, aztán Pintér Hanna lőtt éles szögből, a kipattanóról pedig kevéssel maradt le Gasparics. A kínaiak gyorsan játszottak, de a magyar akciók is lendületesek voltak, egy ilyen végén Nooren próbálkozott az 51. percben. Egy perccel később növelte előnyét a magyar válogatott: a kilépő Dabasi kapott jó ütemű passzt, szép csellel befűzte a védőjét, és becsapta a kapust is (4-0). A hajrában többet próbálkoztak az ázsiaiak is, ám az újabb gólt is a mieink szerezték: az utolsó másodpercben Dabasi lőtte ki a felső sarkot (5-0).

Mika Väärälä másodedző: "Az ellenfél nem volt rossz, erősebb csapattal érkezett Kína, mint tavaly. Gyorsan korcsolyáztak, és a koronggal is jobban bántak. Nem volt könnyű a győzelmünk, de még van min dolgoznunk. Az első harmadban veszélyesen játszottunk, a két gólon kívül is több nagy helyzetünk akadt. Aztán a másodikban mintha elfelejtettünk volna lőni, emiatt sok korongot vesztettünk, amiből az ellenfél került helyzetbe többször. Egyszerűbben kell játszanunk, és megérteni, hogy mikor kell gyorsabban vagy éppen lassabban hokiznunk."

Dabasi Réka: "Kína erős csapattal érkezett, alaposan megizzasztottak minket, de első meccsnek tökéletes volt ellenük játszani, segítette a felkészülésünket. Voltak olyan apróságok a védekező és a támadó harmadban is, amiken a jövőben javítani kell, ha majd egy topdivíziós csapattal játszunk. Jobban kell koncentrálnunk, hogy ne veszítsünk korongot a kék vonalaknál, mert ebből több veszélyes helyzet alakult ki, de szerencsére a kapusunk jól védett. Dánia ellen már három éve mindig jó és szoros találkozókat játszunk. A dán csapat fizikailag erős lányokból áll, brusztolós, hajtós meccsre lehet számítani, fel kell vennünk a kesztyűt, de csak ésszel, inkább próbálunk technikailag felülkerekedni."

Németh Anikó: "Az első harmad számomra könnyű volt, kevés lövést kaptam, a csatárok és a hátvédek is nagyon jó munkát végeztek. Szerencsére gyorsan kétgólos előnybe kerültünk, aztán a második harmad vége felé párszor beszorultunk, de ki tudtuk ezeket védekezni. A harmadik harmadra úgy mentem ki, hogy nem szeretnék gólt kapni, mert ez mindig jó érzés egy kapusnak. Örültem, hogy sikerült így lehozni a meccset. Néha nehezebb és stresszesebb, ha kevés lövés érkezik a kapura, mintha 25-ször kellene védeni. A dánok ellen is hajtós meccset várok. Remélem, hogy a csapat megint legalább így teljesít és a vb-hez hasonlóan újra le tudjuk győzni a riválist."

Pénteken Dánia következik a Hat Nemzet Tornán, a tét a csoportelsőség lesz.