• 2024 04 20

Kisorsolták a Nemzetek Ligája rájátszást

Bulgária ellen kezdődik a play-off

A lehetőségek szerinti legjobb sorsolást kapta a magyar válogatott, amely Bulgária ellen idegenben játszhat a Nemzetek Ligája play-off első meccsén, és ha továbbjut az Izland-Románia párharc győztesével mérkőzhet az Európa-bajnokságért hazai pályán.

Angelos Hariszteasz kezére nem lehetett panasz. Hiszen a görög futballista jól húzott. Az Eb-győztesnek először egy gárdát kellett kihúzni, amely a Nemzetek Ligája play-offban a skótok ellen játszik majd és ez Izrael lett. Így ebben a pillanatban az előzetes kiemelések miatt egyértelmű volt, hogy a magyar csapat az A liga rájátszásába kerül és onnan kell megpróbálnia kiharcolnia a kontinenstorna részvételét. Az UEFA rangsora alapján így jöhettek ellenfélnek a bolgárok idegenben. De reálisan nézve az összes riválist, talán a szófiai kirándulás kecsegtet a legtöbb reménnyel. Figyelembe véve, hogy Marco Rossi kapitánysága alatt eddig mindössze az azerieket sikerült legyőzni vendégként, illetve az észtek ellen jött össze egy iksz. Bulgária viszont mindössze hat pontot szerzett az Eb-selejtezők során, abból hármat az utolsó csehek elleni már tét nélküli találkozón. 

Az A liga másik ágán pedig Izland-Románia elődöntőt rendeznek. De ami még nagyon fontos, Hariszteasz másoszorra is jól húzott. Hiszen amikor a döntő pályaválasztóját kellett húznia, akkor a mi párharcunk került előre. Azaz abban az esetben, hogyha Magyarország kiejti Bulgáriát, akkor az Eb kijutásért rendezett meccset a Puskás Arénában rendezik majd. A Rossi-érában pedig hazai környezetben mindössze két vereség szerepel eddig a mérlegen Budapesten. A szlovákok és Uruguay elleni elbukott meccsek. A többi találkozó, mind magyar sikert hozott. 

Azonban mindez akkor ér valamit, hogyha a csapat realitást csinál az esélyekből és jövő tavasszal is az idei tavaszi arcát mutatja és nem az utolsó három selejtezőn tapasztalható játékot. 

Marco Rossi az mlsz.hu-nak a következőképpen nyilatkozott a sorsolás után a helyszínen:  Nem is kérdés, hogy kaphattunk volna sokkal nehezebb sorsolást is az elődöntőt illetően, de ugyanakkor abban a helyzetben sem vagyunk, hogy azt mondhassuk, könnyű dolgunk lesz. Már csak azért sem, mert nehéz körülmények között fogunk játszani, egy olyan stadionban, amely az ellenfél szurkolóival lesz tele és annak ellenére, hogy a világranglistán velünk azonos pozícióban van Bulgária, ez korántsem lesz egy könnyű meccs. A jó dolog az, hogy ha viszont ezt a mérkőzést megnyerjük, akkor ugyan egy még erősebb csapat ellen, de hazai pályán játszhatunk majd a rájátszás döntőjében. Ez mindenféleképpen még több motivációt kell, hogy adjon.

Sok munka vár ránk. Először is a legfontosabb, hogy a legjobb játékosaink felépüljenek és jó formában legyenek márciusra. Folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a gyógyulásukat, megnézni őket személyesen is, aztán pedig a teljesítményüket, majd pedig az ellenfelein elleni stratégiánkat is ki kell alakítanunk. A bolgár válogatott új szövetségi kapitányát már kinevezték, az ő edzői felfogásáról is ki kell derítenünk, amit csak lehet, de Izlandról és Romániáról is mindent meg kell tudnunk annak érdekében, hogy készen álljunk az ellenük játszandó mérkőzésekre – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A rájátszás első mérkőzéseit március 26-án rendezik meg, az Eb-ről döntő találkozót március 31-én.

Bulgária eddig kétszer szerepelt Eb-n, 1996-ban és 2004-ben, a magyarok 2016-ban 44 év szünet után voltak ismét szereplői a viadalnak.

Húsz nemzet tehát már biztosan tagja lesz az Európa bajnoki mezőnynek, 16 pedig még reménykedhet, azaz A, B, C és D ág győztesei. A D-ligában Grúzia-Fehéroroszország és Észak-Macedónia-Koszovó, a C-Ligában Skócia–Izrael valamint Norvégia–Szerbia párosításokat sorsoltak ki. A B-ágon Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország illetve Szlovákia–Írország párharcokat rendeznek az Eb-részvételért.

 Ez pedig a pontos lebonyolítás:  

 

 

A-LIGA:

1. elődöntő: Izland–Románia

2. elődöntő: Bulgária–Magyarország*

*az elődöntő győztese játszhatja hazai pályán a döntőt

 

B-LIGA

1. elődöntő: Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország*

2. elődöntő: Szlovákia–Írország

 

C-LIGA

1. elődöntő: Skócia–Izrael

2. elődöntő: Norvégia–Szerbia*

 

D-LIGA

1. elődöntő: Grúzia–Fehéroroszország*

2. elődöntő: Észak-Macedónia–Koszovó