• 2024 04 20

Vereséggel avatta fel a Puskás Arénát a magyar válogatott

Uruguay győzött Magyarország ellen

Vereséggel avatta fel az új Puskás Arénát a magyar labdarúgó-válogatott, amely 2-1-re kikapott Uruguaytól pénteken este.

Elkészült a Magyar Futball Otthona. Akik jártak a Népstadionban, nos talán nekik az az stadion volt a stadion, de a modern kornak már a Puskás Aréna felel meg. Átadták a 68 ezres stadion, amely innentől a magyar válogatott otthona lesz. A nyitómérkőzésre a magyar labdarúgás legendái mellett eljött az UEFA elnöke Aleksander Ceferin is. Ezen az estén pedig búcsút vett a válogatottól Gera Zoltán, aki 97 alkalommal szerepel a nemzeti tizenegyben. A kezdőrúgást is ő végezte el, azzal a Nyikita Szimonyannal, aki az 1953-as Népstadion-nyitómeccsen gólt lőtt a Szpartak színeiben és pénteken 93 évesen volt ott az új stadion megnyitóján is.

Persze akármilyen ünnepség mellett a legfontosabb a meccs volt. A kétszeres világbajnok pedig nemcsak a múltjából él és ez már az első pillanatokban kiderült. Az első helyzet még piros-fehérben játszó magyar válogatotté volt. Dzsudzsák szögletét Szalai fejelte mellé. Azonban a következő percekben egyértelműen kiütközött a vendégek sebességbeli fölénye. Suarez első lövését parádésan védte lábbal Dibusz, és Suarez nem sokkal később újra lőtt, de fölé. Azonban Uruguay már az első negyedóra végén megszerezte a vezetés. Vina tökéletesen húzta meg a szélen, a beadás pedig még annál is jobb volt. Cavani tökéletesen érkezett. A védelem jobb oldala pedig hét perc múlva sem állt a helyzet magaslatán, ekkor Suarez Brian Rodrígueznek passzolt, aki remekül csavart a bal felsőbe. A közönség azonban nem adta fel és szerencsére a magyar csapat sem. Két perccel később ugyanis megszületett a Puskás Aréna első magyar gólja. Ami leginkább Varga Rolandnak köszönhető, aki kiharcolta Szalai Ádámnak a gólhelyzetet, amelyet a magyar center be is rúgott. Suarez túloldalon nagyon meg akarta lőni a saját gólját, azonban a Barcelona csatárának szabadrúgását Dibusz biztosan védte. A magyar szépítő gól pedig furcsa módon a védelmünket nyugtatta meg leginkább, hiszen a hátsó alakzat összeált a az első félidő második felére. Aminek az előre játékban is megmutatkozott. Szalai Ádám kiugratásával például Szoboszlai tör ki gólhelyzetben, a lerántásáért kiszabott sárga lap, csak a mérkőzés jellege miatt maradt ilyen színű. Dzsudzsák azonban az ígéretes helyen lévő szabadrúgást kihagyta. A hajrában pedig Szoboszlai még ígéretesebb helyzetben lövés helyett passzol. Azonban ezúttal az önzőség kifizetődőbb lett volna, hiszen Szalai ollózásból ritkán szerez gólt, de ezúttal az kellett volna, így az egyenlítés is elmaradt. Suarez gólja is, akinek újabb lövését ismét védte Dibusz.

A második félidő már jóval kevésbé volt pörgős, de eseményét így is tartogatott eleget. A hat-hat cseréjét kihasználta mind a két kapitány, ebből egy Kalmár sérülése miatti kényszerű volt. A magyar válogatott középpályása ugyanis a bokáját törte egy ártatlan szituációban. Azaz Marco Rossinak Wales ellen tovább nehezedett a dolga a csapat összeállítását tekintve. Ami viszont biztató, hogy a kezdeti megingások után a védelem jól állt a lábán és a két behívott újonc védő, Szalai Attila és Nagy Zsolt egyaránt bemutatkozott és egyaránt biztatóan mozgott. A második 45 percre két igazán nagy helyzet jutott előbb a Stuani lövését védte ismét, a magyar válogatott pének esti legjobbja Dibusz. Majd egy mintaszerű magyar támadás végén Kovács István Vargához passzolt, akinek a jobb oldali beadását Vida fejelte alig mellé.

Uruguay tehát története során először győzött a magyar csapat ellen. A stadiont felavatták, de az év valóban legfontosabb meccse kedden következi Cardiffban. A kérdés, hogy a pénteken látott hibák nélkül tud-e játszani a válogatott majd Wales ellen idegenben.

Magyarország-Uruguay 1-2 (1-2)
Puskás Aréna, 65 114 néző, v: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: Szalai (24.), illetve Cavani (15.), Rodriguez (21.)
sárga lap: Kalmár (34.), illetve Coates (39.)

Magyarország: Dibusz Dénes - Bese Barnabás, Baráth Botond (Szalai Attila, 71.), Lang Ádám, Korhut Mihály (Nagy Zsolt, 75.) - Vida Máté - Dzsudzsák Balázs (Kovács István, 53.), Kalmár Zsolt (Holman Dávid, 83.), Szoboszlai Dominik (Nagy Ádám, 68.), Varga Roland - Szalai Ádám (Feczesin Róbert, 60.)

Uruguay: Fernando Muslera - Giovanni Gonzalez, Sebastian Coates, Diego Godin, Matias Vina (Diego Laxalt, 68.) - Brian Rodriguez (Gaston Pereiro, 82.), Rodrigo Bentancur (Matias Vecino, 52.), Federico Valverde (Lucas Torreira, 68.), Brian Lozano - Luis Suarez (Maximilian Gomez, a szünetben), Edinson Cavani (Cristian Stuani, 74.)