• 2023 02 03

Két nemzetet megelőzve 23. a férfi tornász válogatott a vb-n

A döntőbe jutás és kvótaszerzés nélkül ért véget a mieink számára a verseny

A Stuttgartban zajló torna világbajnokság férfi selejtezőiben Romániát és Finnországot sikerült megelőznie a magyar férfi válogatottnak, és a 23. helyen végzett.

A Vecsernyés Dávid, Ryan Sheppard, Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Csorvási Soma alkotta férfi válogatott a selejtezők első napján a 2. csoportban lépett a szerekhez, és 235.594 ponttal végül a 23. pozícióban zárt. Egyéni összetettben az amerikai-magyar kettős állampolgárságú Sheppard szerepelt a legjobban, aki a 70. helyen végzett 78.032 ponttal.

A selejtezőnek az olimpiai kvótaszerzés szempontjából volt jelentősége, a férfiaknál 12 kvótát (országonként csak egyet)  osztottak ki az egyéni összetett alapján, úgy kellett a legjobb 12-be bekerülni, hogy a rangsorból kivették a már 12 kvótát kapott nemzet csapatainak tornászait. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) tájékoztatása szerint ez most Sheppardnak nem sikerült, de a magyar férfiaknak van további lehetősége a kvótaszerzésre.

Altorjai Sándor, csapatvezető: Még további kvóták szállhatnak az egyéni összetettes versenyzőkre a vb-n, a szerenkénti finálékból ugyanis az első három tornász kap kvalifikációt, de természetesen itt is kiveszik a már kvótát szerzett tornászokat. Ha pedig a finálé mind a nyolc tagja már ötkarikás induló, akkor az egyéni összetettre száll ez a lehetőség, de úgy gondolom, Ryan így sem tud olimpiai szerepléshez jutni. Még további két esély van, a jövő évi Európa-bajnokságról és a Világkupa-sorozatról is ki lehet jutni Tokióba.